Marion van de Coolwijk – K met peren

We zagen bij Marion dat ze een heel persoonlijk boek aan het schrijven was en aangezien ik graag waargebeurde verhalen lees, was ik meteen nieuwsgierig. Toen we van dit boek dan ook een persbericht ontvingen, hoefden we niet lang na te denken. Ik heb meteen terug gemaild en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij De Fontein uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Averil is 52 als ze de diagnose longkanker krijgt. Ze is vormgever en leeft supergezond. ‘Domme pech’ zegt de longarts. ‘Bereid u voor op het ergste’. Als alleenstaande moeder van twee kinderen, waarvan de oudste gehandicapt, is doodgaan voor Averil geen optie. Haar lijfspreuk K met peren weerspiegelt haar humor én haar angst, maar helpt Averil ook om door te gaan. Haar zus Marion is de hele tijd dicht bij haar. Ook als ze, toch nog onverwacht, het leven moet loslaten.

In ‘K met peren’ beschrijft Marion van de Coolwijk het gevecht van haar jongere zus tegen kanker en haar eigen worsteling met de angstige werkelijkheid. Het is een liefdevol, rauw en ontroerend portret van twee zussen, die ondanks hun verschillende karakters alles met elkaar delen.

De cover

Op de cover staat een foto van Marion samen met haar zus Averil. Je ziet dat ze echt een twee-eenheid zijn. Door de foto in combinatie met de roze achtergrond, komt de cover vrolijk op mijn over. Dit is natuurlijk in groot contrast met het onderwerp en dit wordt ook duidelijk door het zinnetje ‘Hoe ik mijn zus verloor aan kanker’ onderaan het boek. Echter, door deze combinatie, zou ik het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Marion van de Coolwijk schreef al meer dan 200 (jeugd)boeken. Haar serie MZZLmeiden werd een groot succes. Momenteel schrijft ze thrillers voor volwassenen, waaronder haar recent verschenen boek ‘Mama liegt‘.

Mijn mening

Het boek begint met een stukje, waarbij Marion haar zus Averil los moet laten. Dit komt meteen binnen. Ik wil meteen verder lezen. Dus ik sla snel de pagina om. Daar staat een pagina van Averil als engel. Het verhaal begint vervolgens in mei 2021 als Averil al een half jaar dood is en Marion wil dit nog steeds niet geloven. Ze heeft het gevoel alsof Averil op vakantie is en zo weer binnen kan lopen. Zo gaat het iedere dag in haar hoofd, maar valse hoop is tenslotte ook hoop.

Tijdens het lezen merk ik dat Marion en Averil een hechte band hadden en dit gevoel blijft gedurende het hele boek aanwezig. Je merkt dat ze echt een connectie hebben samen. Marion gaat emoties niet uit de weg en durft deze ook op papier te zetten. Wat mij hierbij vooral op valt is dat het niet alleen maar doffe ellende is, ondanks deze vreselijke ziekte. Ze beleven ook intense mooie en leuke momenten die extra waardevol zijn.

Dit boek laat duidelijk zien wat kanker voor sluipmoordenaar kan zijn. Op het moment dat je denkt dat het eigenlijk best goed gaat, blijkt het volledig mis te zijn. De laatste dingen die Averil nog heeft kunnen doen, blijken zo waardevol te zijn. De woning voor haar gehandicapte zoon bijvoorbeeld. Dat hij inderdaad woont in de woning in Amsterdam die Averil nog heeft kunnen regelen voor hem. Maar wat vooral aan het einde van het verhaal duidelijk wordt is dat Marion het contact mist, even laten weten dat het met iedereen goed gaat. Dat de zoon van Averil op de toneelschool aangenomen is. Dat haar dochter bij Marion woont en net als Averil wil gaan reizen. Deze kleine stukjes informatie bewijzen wederom dat de dood altijd veel te vroeg komt, maar dat we de herinnering aan die persoon levend houden en altijd dingen terug zien in anderen.

Ik denk dat dit het meest persoonlijke boek van Marion is, en ik vind het een eer dat ze dit ook uitgebracht heeft en ons deelgenoot heeft gemaakt van de laatste momenten van haar leven, samen met Averil. Het is niet alleen een eerbetoon aan Averil, maar ik denk ook voor velen, die iets soortgelijks meemaken, een boek waar ze kracht uit kunnen halen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar bij Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: K met peren
Auteur: Marion van de Coolwijk
Uitgever: De Fontein
Aantal pagina’s paperback: 160
Aantal pagina’s e-book: 108
Vertellers luisterboek: Beatrice van de Poel
ISBN paperback: 9789026159268
ISBN e-book: 9789026159275
Prijs paperback: € 16,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: 11 x € 2,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge