Mario Escobar – De bibliotheek van Saint-Malo

In de aanbiedingsfolder zagen we een nieuw boek van de hand van Mario Escobar staan. Nadat we gelezen hadden waar het boek over ging, wist ik dat dit weer een boek voor mij zou zijn. Verhalen over de tweede wereldoorlog, weten mijn aandacht meestal te trekken en dat was hierbij ook het geval. Na een mailtje naar de uitgever kregen we al snel een positief antwoord terug en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we Kokboekencentrum hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Frankrijk, 1939. Wanneer de nazi’s het stadje Saint-Malo bezetten, vernietigen zij alles wat onwenselijk wordt geacht, waaronder een heleboel boeken. Bibliothecaresse Jocelyn Ferrec gebruikt haar positie om haar dorpsgenoten moed een hoop te geven en tegelijkertijd zo veel mogelijk boeken te redden van de brandstapel, ook al zet ze hiermee haar leven op het spel.

Jocelyns echtgenoot Antoine zit ondertussen gevangen in een Duits kamp. Terwijl Jocelyn wanhopig wacht op een bericht van hem, schrijft ze in het geheim brieven naar de beroemde auteur Emile Zola, in de hoop dat haar verhaal ooit een groot publiek zal bereiken.

De cover

Op de cover staat een jonge vrouw die een soldaat omarmt. Op de achtergrond zie je Saint-Malo. De cover is donker. Dit geeft mij het gevoel alsof het, duidelijk de donkere periode die de oorlog was, weergeeft. Dit boek zou me zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Mario Escobar (Madrid, Spanje) studeerde geschiedenis. Eerder schreef hij de besteller ‘Het schooltje van Auschwitz’ en ‘Vlucht uit Parijs’. Zijn werk is in meer dan tien talen vertaald.

Het verhaal

Frankrijk, 1939. De nazi’s rukken op in Frankrijk en bezetten het kleine stadje Saint-Malo. Ze vernietigen alles wat zij onwenselijk vinden. Hier vallen ook een hoop waardevolle boeken onder. Bibliothecaresse Jocelyn Ferrec besluit haar positie te gebruiken om haar dorpsgenoten moed in te praten, maar ook probeert ze een hoop verboden boeken te redden voor dat ze verbrandt worden door de nazi’s. Ook al weet ze dat ze hiervoor vermoord kan worden.

Jocelyns echtgenoot Antoine is naar het front gestuurd en in het begin ontving ze nog brieven, maar deze stoppen plotseling. Ze verneemt op een bepaald moment dat Antoine gewond is en gevangen zit in een Duits kamp. Ze blijft hopen op een bericht van hem. Ondertussen schrijft ze haar levensverhaal in geheime brieven aan de beroemde auteur Emile Zola. Ze hoopt dat haar verhaal ooit een groot publiek zal bereiken.

Mijn mening

‘De bibliotheek van Saint-Malo is voor mij de eerste kennismaking met de schrijfstijl van Mario Escobar. Ik had wel al veel goeds hierover gehoord en dit zorgde er ook voor dat ik niet lang hoefde te twijfelen over dit boek. Ik heb hier dan ook geen enkel moment spijt van gehad, want één ding is zeker, Escobar weet wat schrijven is. Hij schrijft in dit boek vooral over het leven van de gewone burger in het bijzondere plaatsje Saint-Malo en dan met name ook nog over de boeken die door de Duitsers verboden werden in de oorlog.

Anton, de man van Jocelyn werkt bij de gendarmerie en wordt opgeroepen om naar het front te gaan. Ze vragen vrijstelling aan, omdat Jocelyn tbc heeft en verzorging nodig heeft. Dit wordt afgewezen en Anton gaat naar het front. Anton stuurt trouw brieven aan Jocelyn, echter deze stoppen op een bepaald moment en Jocelyn hoort dat hij gewond is en krijgsgevangene is. Jocelyn probeert wanhopig informatie over Anton te krijgen. Als ze dan ook nog de vreselijke SS officier, Bauman, in huis moet nemen, besluit ze nog maar weinig thuis te komen. Haar hulp zorgt er voor dat de eisen van Bauman ingewilligd worden.

Jocelyn is vastbesloten om haar boeken te beschermen. Ze heeft contact met het verzet en besluit de meest waardevolle boeken en de verboden boeken te verstoppen, zodat de Duitsers deze niet kunnen verbranden. Echter Bauman heeft het op haar voorzien, en wil de waardevolle boeken in handen krijgen. Ze krijgt echter hulp uit onverwachte hoek. Een andere officier uit het Duitse leger beschermt Jocelyn zo goed als het kan.

Je merkt dat Escobar zich verdiept heeft in de materie en weet wat hij wil schrijven. Hier is hij wonderwel goed in geslaagd, vooral ook doordat Saint-Malo afgelegen ligt en aan de kust ligt. Het is een plaatsje wat ommuurd is en dat wordt ook goed omschreven in het boek, ik had het gevoel alsof ik er zelf bij aanwezig was.

Ondanks dat het een oorlogsboek is, is er weinig geweld in het boek, dat is in veel oorlogsboeken wel anders, vooral doordat de SS erom bekend stond met harde hand hun zin door te drijven. Het boek gaat meer in op liefde en schuldgevoel, maar ook over onmogelijke liefde en wat hiermee te doen.

Door de brieven die Jocelyn aan auteur Zola schreef, kwam je nog meer over haar leven te weten, wat het verhaal compleet maakte. De brieven moeten echter met uiterste zorg bezorgd worden en dit wordt dan ook door het verzet gedaan.

Wel bleef ik mij afvragen wat de reden was dat Bauman meteen al zo tegen Jocelyn was. Ik heb een aantal keer terug gebladerd om te kijken of ik wellicht iets gemist had, maar dit kan ik niet terug vinden. Is dat alleen, omdat zij niet persoonlijk voor hem gezorgd heeft in haar huis? Of is er een andere reden die we niet te weten komen. Dit vond ik eigenlijk het enige minpuntje aan het verhaal, want verder was het verhaal tot in de puntjes afgewerkt.

Dit verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten, echter de personages zijn fictief, maar wel geïnspireerd op echte mensen. Vandaar dat het ook een oorlogsroman is en geen non-fictie. Echter het verhaal leest wel alsof het echt gebeurd kon zijn en dat is voor mij een teken dat het boek goed is.

Wel vraag ik me af of de auteur nu Emile Zola of Marcel Zola is. Op de achterflap staat Emile, maar in het boek is het Marcel. Wellicht dat hier ergens iets mis gegaan is.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-bibliotheek-van-Saint-malo

Gegevens van dit boek:
Titel: De bibliotheek van Saint-Malo
Auteur: Mario Escobar
Uitgever: Kokboekencentrum
Vertaald door: Willem Keesmaat & Anja Keesmaat-Pott
Aantal pagina’s paperback: 336
Aantal pagina’s e-book: 268
Verteller luisterboek: Jorien Zeevaart
Duur luisterboek: 08:41:18
ISBN paperback: 9789029732604
ISBN e-book: 9789029732611
ISBN luisterboek: 9789029732628
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs Luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge