Marijke Vos – Wedden dat ik blijf

Toen Marijke Vos aankondigde dat ze een nieuw boek zou uitbrengen bij HarperCollins Holland was ik meteen enthousiast. Marijke heeft een heerlijke schrijfstijl. Dus we hebben nadat we de persmail ontvingen meteen geantwoord en gelukkig kregen we al snel een positieve reactie terug. Na verschijning viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we HarperCollins Holland dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Debby haat files. En deadlines. En haar overvolle agenda. Dus wat houdt haar nog in de grote stad? Ze sluit een weddenschap af met haar zus Hilde: wie als eerste een mooi huis vindt – waar dan ook in Nederland- bepaalt in welk dorp ze gaan wonen. Hilde vertrekt als eerste naar het Brabantse platteland, waar ze met haar man en kinderen een monumentaal pand koopt. Debby tikt kort daarna een oude boerderij op de kop. Het is een opknappertje, maar met genoeg ruimte voor haar droom: een alpacaboerderij!

Haar nieuwe leventje blijkt echter toch niet zo idyllisch als gehoopt. Vijandige dorpsbewoners, een nukkige alpacafokker en onverwachte verrassingen uit het verleden zorgen voor aardig wat oproer in het eens zo rustige dorp. En dan is er ook nog die ontzettend leuke dierenarts…

De cover

Op de cover zie je een stelletje en een boerderij met twee alpaca’s in silhouet afgedrukt. Het is avond en de boom waar ze onder staan is feestelijk versierd met lampjes. Door het kleurgebruik springt de cover er echt uit en zou deze mij zeker opvallen in de boekhandel.

De auteur

Marijke Vos (1985) is auteur en freelancetekstschrijver. Na een finaleplek bij de schrijfwedstrijd van Chicklit werd ze ontdekt en schreef ze onder andere ‘Ik pleit voor jou!’ en ‘De matchmaker’. In haar vrije tijd is ze een echte boekenwurm, zorgelijk schoenverslaafde en een ambitieuze wijnfanaat.

Het verhaal

Debby woont in de stad en hierdoor staat ze continue in de file, en dat haat ze. Ze heeft altijd met deadlines te maken op haar werk en rent hierdoor zichzelf regelmatig voorbij. Ze wil eigenlijk weg uit de grote stad… Maar die stap ook echt nemen? Tot ze een weddenschap afsluit met haar zus Hilde: wie als eerste een mooi huis, waar dan ook in Nederland, vindt, bepaalt waar ze gaan wonen. Hilde vindt al snel een monumentaal pand in Brabant waar ze samen met haar man en kinderen naar toe verhuist. Debby hoeft niet lang te wachten, want ze vindt al snel een oud boerderijtje wat opgeknapt moet worden. En hier is genoeg ruimte om haar droom te verwezenlijken: een alpacaboerderij!

Maar dit nieuwe leventje in dit Brabants dorpje is niet zo heerlijk als ze gehoopt hadden. De dorpsbewoners zijn erg vijandig en er loopt ook een nukkige alpacafokker rond. Dan blijken er ook nog een aantal verrassingen uit het verleden langs te komen die het hele dorp op stelten zet. Maar gelukkig is er ook nog die ontzettend leuke dierenarts…

Mijn mening

Ik heb al eerder boeken gelezen van Marijke Vos en kan haar schrijfstijl erg waarderen. Ze weet haar verhalen altijd met humor te schrijven, zonder dat het verhaal aan geloofwaardigheid verliest. Het laatste boek wat ik van Marijke gelezen heb is ‘Ik pleit voor jou‘ en voordat ik begon te lezen was ik benieuwd of ze dit verhaal kon overtreffen. En ik kan nu, na het lezen, volmondig ja zeggen. Want wat een geweldig verhaal heeft ze geschreven.

Het verhaal begint met korte fragmenten. Hierbij maak je ook meteen verschillende tijdsprongen. En deze tijdsprongen voelen op zich logisch aan, omdat je al vrij snel in de gaten hebt dat je hierdoor sneller naar de kern van het verhaal toewerkt, de verhuizing van de beide zussen naar het Brabants dorpje. Eenmaal verhuist, merk je dat Vos de tijd neemt om de personages en de omgeving te omschrijven. Ze heeft zich er echt in verdiept hoe groot het verschil is tussen een grote stad en het dorpse leven. Zo omschrijft ze op een geweldige manier hoe Debby het dorp echt als een stadse bekijkt, de supermarkt waar het hele dorp de boodschappen doet, de ene kroeg die het dorp maar rijk is en de buren die zich waarschijnlijk goedbedoeld overal mee bemoeien. Zo anders als ze in de stad gewend is.
Ze neemt zich echt de tijd om de verschillende personages uit te diepen, echter zonder hierbij het verhaal uit het oog te verliezen. Dit vind ik erg goed gedaan. Je leert de personages kennen en tijdens het lezen had ik regelmatig het gevoel alsof ik zelf in het dorp rondliep.

Je merkt onder het lezen dat Vos zich echt verdiept heeft in de materie, waardoor ze weet waar ze over schrijft bijvoorbeeld het opstarten van de Alpacaboerderij, het opknappen van de boerderij, maar zeer zeker ook hoe Debby met Abel weet om te gaan.

Na het lezen van ‘Wedden dat ik blijf’ kan ik volmondig zeggen dat Marijke Vos gegroeid is in het schrijven. Ik was al enthousiast over haar boeken, maar dit is, voor mij, echt haar beste boek tot nog toe. Ik kan niet wachten tot een nieuw boek van haar hand verschijnt.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Wedden-dat-ik-blijf

Gegevens van dit boek:
Titel: Wedden dat ik blijf
Auteur: Marijke Vos
Uitgever: HarperCollins Holland
Aantal pagina’s paperback: 336
Aantal pagina’s e-book: 283
Verteller luisterboek: Christel Schimmel
Duur luisterboek: 09:59:40
ISBN paperback: 9789402708240
ISBN e-book: 9789402762112
ISBN luisterboek: 9789402763256
Prijs paperback: € 15,99
Prijs e-book: € 4,99
Prijs Luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge