Marijke Verhoeven – Vervlogen

We zagen in een persmail van De Crime Compagnie dat er een nieuw boek van Marijke Verhoeven uit zou komen en nadat we zagen dat het boek zich ook nog in het Limburgse heuvelland afspeelde, wisten we, dit boek willen we recenseren. Op de mail die we terug stuurden aan de uitgever kregen we al snel een bevestigend antwoord en niet veel later viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen wij De Crime Compagnie hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het leven van de 9-jarige Claire van Klinken verandert voorgoed als haar zus Eleanor verdwijnt tijdens een familievakantie in Zuid-Limburg. Als Claire bijna dertig jaar later een briefje met excuses ontvangt, zet ze alles op alles om uit te zoeken wat er met haar zus is gebeurd.

De cover

Op de cover zit een jonge vrouw op een schommel in een uitgestrekt landschap. Aan de horizon zie je een zee of meer. Het landschap is heuvelachtig. De cover maakt mij nieuwsgierig, maar kan ik niet zo goed linken aan het verhaal. De omgeving past voor mijn gevoel niet echt bij Zuid-Limburg. Dan zou ik liever een andere foto van deze fotograaf genomen hebben, waarbij meer focus op de jonge vrouw en de lucht gelegd was, in plaats van op de horizon.

De auteur

De stijl van Marijke Verhoeven is een combinatie van spanning, romantiek en humor. De veelzijdigheid maakt dat haar fans dol zijn op haar boeken. Naast de trilogie over het fictieve Deense eiland Kenning, schreef Marijke de pageturners ‘Onder invloed’, ‘Onderschat’, ‘Onder mijn huid’ en ‘Zomerhitte’.

Het verhaal

De 9-jarige Claire is samen met haar ouders en zus Eleanor op vakantie in het Zuid-Limburgse heuvelland. Eleanor verveelt zich dood en vindt tenslotte enige aansluiting bij jongeren in het dorp. Hiervoor wordt Claire onder druk gezet zodat ze haar ouders niks verteld. Als Eleanor op een ochtend verdwenen blijkt, raakt iedereen in paniek en begint er een zoektocht. Deze levert echter niks op.
Dertig jaar later ontvangt Claire een bericht vanuit Zuid-Limburg. Er is een briefje gevonden, gericht aan haar met excuses erop. Hierop besluit ze alles op alles te zetten om de mysterieuze verdwijning van haar zus voor eens en voor altijd op te lossen.

Mijn mening

Ik ben jaren geleden begonnen aan de Kenning-serie van de hand van Marijke Verhoeven, echter deze kreeg mij op dat moment niet echt te pakken. Al moet ik ook eerlijk toegeven dat ik toen een heel stuk minder las en misschien één of twee pagina’s per dag las. Volgens mij heb ik het boek destijds ook niet uitgelezen. Maar omdat ik mij wel nog kon herinneren dat haar schrijfstijl wel aangenaam was, werd ik nieuwsgierig naar het nieuwe boek van haar hand. Toen wij de persmail ontvingen en ik zag dat dit boek zich hier in het heuvelland afspeelde was ik verkocht, ik moest deze gaan lezen en ik kan nu zeggen dat ik hier absoluut geen spijt van heb.

Vervlogen speelt zich hier in het heuvelland af en onder het lezen kwam ik dus ook regelmatig bekende plekken tegen. En dat maakt een boek altijd extra leuk vind ik. Je kunt je de omgeving en bepaalde plekken, zoals het drielandenpunt in Vaals en De Smidse in Epen zo voor de geest halen. En zelfs al woon ik in Zuid-Limburg, dit zijn echt van die idyllische vakantieplekken, waarbij je zelf ook het gevoel hebt of je op vakantie bent. En deze ontspannen setting weet Marijke Verhoeven zonder problemen om te zetten naar een spannende setting waarbij een moord niet geschuwd wordt. Ik houd hier van.

Je hebt een verhaallijn in het heden, waarbij de volwassen Claire van Klinken opnieuw op zoek gaat naar de antwoorden op de vermissing van haar zus Eleanor. En je hebt de verhaallijn van de vakantie waarbij Eleanor verdwijnt. Doordat je beide verhalen leest, vallen er heel langzaam enkele puzzelstukjes op hun plek en krijg je iedere keer een iets vollediger beeld van wat er destijds gebeurd is. Maar wel op zo’n manier dat je ondertussen wel nog iedereen verdacht vindt en in de denkwijze van Claire meegaat.

De hoofdstukken zijn kort, en hierdoor ben je nog sneller geneigd om door te lezen, want daar dwingt het boek je toe. Dit is zo spannend dat je gewoon moet weten hoe het nu in elkaar zit en dat kun je pas weten als je verder leest, dus je slaat iedere keer met plezier een bladzijde om. Ik weet zeker dat ik een volgend boek van Verhoeven weer ter hand zal nemen. Ook komen haar voorgaande boeken wederom op mijn nog-te-lezen-lijst. Want met dit boek heeft Verhoeven voor mij duidelijk bewezen dat ze weet wat schrijven is en word ik extra nieuwsgierig naar haar voorgaande boeken.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

vervlogen

Gegevens van dit boek:
Titel: Vervlogen
Auteur: Marijke Verhoeven
Uitgever: De Crime Compagnie
Aantal pagina’s paperback: 300
Verteller luisterboek: Lotte Horlings
Duur luisterboek: 9:46:27
ISBN paperback: 9789461095220
ISBN e-book: 9789461095077
ISBN luisterboek: 9789461095794
Prijs paperback: € 15,99
Prijs e-book: € 7,99
Prijs Luisterboek: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge