Marijke Verhoeven – Onder invloed

Tijdens de boekpresentatie van ‘Het verkeerde meisje‘ geschreven door Angelique Haak ontmoetten we ook eindelijk Marijke Verhoeven. Na de boekpresentatie hebben we nog even wat gedronken op een terrasje en hadden we het natuurlijk over boeken. Ook hadden we het uiteraard over de boeken van Marijke en over Limburg. Toen zei Marijke dat ‘Onder invloed’ dan ook wellicht iets voor mij zou zijn. Ik gaf aan dat deze op de recensie-stapel zou komen, maar dat dit wel nog even kon duren voordat ik hem zou lezen. En nu was hij eindelijk aan de beurt. Ik wil Marijke Verhoeven bedanken voor de tip. 😀

Informatie die te lezen is op internet over het boek: Huismoeder Emma blijft alleen en ontredderd achter met twee kinderen wanneer haar partner Joost met de noorderzon is vertrokken. Om zich staande te houden en haar schulden te betalen moet ze alle zeilen bijzetten. Een voorstel om in korte tijd veel geld te verdienen, doet Emma haar grenzen verleggen. Tot ze merkt dat er geen weg terug is…

De cover

Op de cover staat een jonge vrouw die onder water zwemt. Ik kan de link hiermee leggen, vanwege het hotel en het zwembad wat bij het hotel zit, echter vind ik de cover niet helemaal bij het verhaal passen. Hier was een iets andere cover passender geweest.

De auteur

Marijke Verhoeven (Groningen 1967) volgde een opleiding aan de hotelschool en werkte in de evenementenorganisatie voordat zij in 2011 besloot fulltime te gaan schrijven. Haar schrijven kenmerkt zich door een vernieuwende combinatie van spanning, sensuele romantiek en een vleugje humor.

Het verhaal

Zonder enige waarschuwing is de partner van Emma, Joost, uit haar leven verdwenen en laat haar met hun twee kinderen achter. Hij heeft niet alleen geld voor de verbouwing van hun huis meegenomen, maar laat Emma ook met flink wat schulden achter. Emma weet niet meer hoe ze de eindjes aan elkaar moet knopen en daarnaast ook nog voor hun gezin moet zorgen. Ze heeft een baantje bij een klein hotel in het dorp, echter hier verdient ze niet genoeg om alle schulden te voldoen. Dan krijgt ze een voorstel om in korte tijd veel geld te verdienen. Hierdoor rekt ze in korte tijd haar grenzen op.

Mijn mening

Het verhaal begint met een telefoontje wat Emma krijgt van Natascha, de vrouw die met haar gezin haar woning in Maastricht huurt. De waterleiding was achter de betegeling gaan lekken en hierdoor was er een lekkage op de kinderkamers ontstaan. Dit zorgt meteen voor stress bij Emma, want nog meer kosten die ze niet kan betalen. Doordat haar man vermist is en pas na vijf jaar officieel dood verklaard kan worden, kan ze op dit moment niks. Het huis niet verkopen, geen fatsoenlijke regelingen treffen enz. Hieruit blijkt dat Emma problemen heeft en haar leven eigenlijk stop heeft moeten zetten en alleen maar bezig is met haar hoofd boven water te houden. Wat helaas niet zo goed lukt. Totdat er enkele personen een oplossing aandragen, waardoor Emma opeens over iets meer geld beschikt en haar geldzorgen wat minder worden. Maar of deze oplossingen wel zo goed zijn? Hierdoor komt ze zoals verwacht in de problemen, en niet zo’n klein beetje ook.

Verhoeven weet een spannend verhaal te schrijven, die je echt aan het boek gekluisterd houdt. Toen ik eenmaal in het verhaal zat, kon ik echt niet meer stoppen met lezen en ik las het verhaal dan eigenlijk ook in één ruk uit en daar houd ik van. Dit is voor mij altijd een teken dat het verhaal goed is. En dat vond ik met ‘Onder invloed’ ook echt. Verhoeven laat duidelijk zien wat de gevolgen zijn voor iemand als je partner vermist raakt. Het is niet alleen het verdriet, omdat diegene verdwenen is, maar ook alle rompslomp er omheen bijvoorbeeld de financiële gevolgen voor de achterblijver. Door de schulden moet Emma veel werken, waardoor ze weer veel van haar kinderen mist en doordat één van haar kinderen ook nog gezondheidsproblemen heeft, gaat Emma zich daar ook nog schuldig over voelen, dus het voorstel om ‘makkelijk’ geld te verdienen, lijkt ideaal.

Ik kan me aan de ene kant best voorstellen dat Emma op het voorstel van haar collega David in gaat, al is ze naar mijn gevoel ook een beetje naïef. Je merkt meteen dat ze een wereld betreedt die niet zonder gevaar is en dit blijkt ook wel enige tijd later. In het begin ging het nieuwe werk haar erg makkelijk af, dus het moest ergens wel een keer misgaan.

De personages zijn goed uitgewerkt en door de beeldende schrijfstijl en doordat het verhaal zich in Zuid-Limburg afspeelt kon ik me de omgeving echt zo voor de geest halen en dit maakt het verhaal nog levensechter.

Ook komt er een vleugje romantiek om de hoek kijken en dit maakt het gruwelijk spannende plot geloofwaardig. Dit heeft Verhoeven op een mooie manier uitgedacht. Ik had deze ontknoping niet aan zien komen, al had ik wel het idee dat er ergens nog een addertje onder het gras zat, maar dat het zo in elkaar zat had ik echt niet verwacht. Echt geweldig uitgedacht.

Als je van een spannende thriller houdt die je van begin tot het einde in de greep houdt, kan ik je alleen maar aanraden om ‘Onder invloed’ te gaan lezen, want ik garandeer je dat je dan een aantal heerlijke leesuurtjes hebt.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

onder-invloed

Gegevens van dit boek:
Titel: Onder invloed
Auteur: Marijke Verhoeven
Uitgever: De Crime Compagnie
Aantal pagina’s paperback: 350
Aantal pagina’s e-book: 290
Verteller luisterboek: Jolanda van den Berg
Duur luisterboek: 10:20:00
ISBN paperback: 9789461094506
ISBN e-book: 9789461094599
ISBN luisterboek: 9789463639033
Prijs e-book: € 8,99
Prijs luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus en te lezen en te beluisteren via
Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge