Mariëtte Middelbeek – Julia

Nadat ik het eerste deel van de ‘Vrouwen van Vechtlust’-serie gelezen had, wist ik dat ik het vervolg ook wilde lezen. Dus toen wij de aanbiedingsfolder van uitgever Marmer ontvingen en zagen dat hier het nieuwe deel van deze serie instond, hoefde ik niet lang na te denken. We stuurden een mailtje naar de uitgever en al vrij snel ontvingen we een positief antwoord terug en rond de verschijningsdatum viel dan ook het recensie-exemplaar op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij Marmer uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het is 1839 en de achttienjarige Julia Bentinck van Thoringen heeft haar debuut gemaakt in het sociale leven van de adel. Dat betekent dat ze klaar is om te trouwen en haar moeder Anna en vader Simon hebben al diverse geïnteresseerde jongemannen verwelkomd op hun landgoed Vechtlust. De perfecte huwelijkskandidaat zit er nog niet tussen, maar Julia maakt zich geen zorgen. Een echtgenoot zal vanzelf wel komen en tot die tijd vermaakt ze zich met schilderen, paardrijden en haar vele vriendinnen.
Maar dan slaat het noodlot toe: volkomen onverwacht overlijdt Simon. Julia is intens verdrietig, maar veel tijd om te rouwen is er niet omdat ze nu samen met haar moeder het landgoed moet besturen. Julia’s dagen worden gevuld met handelscontracten en de boekhouding, en niet meer met huwelijkskandidaten. Als een nieuwe crisis zich aandient, arriveert een bijzondere gast op Vechtlust. Deze vrouw lijkt met goed advies uitkomst te bieden, maar heeft zij wel echt het beste voor met het geliefde familiebezit?

De cover

De cover is in dezelfde stijl als ‘Anna‘, het eerste deel in de ‘Vrouwen van Vechtlust’-serie. Nu zie je meer van de tuin van het landgoed, en zie je de villa duidelijk, terwijl bij het eerste deel je de villa vanuit een hoek zag en je op de voorgrond de Vecht zag. Ik vind de covers erg goed bij elkaar passen. Hierdoor zou de cover mij zeer zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Mariëtte Middelbeek is auteur en journalist. Haar eerste roman, Single & Sexy, kwam uit in 2009 en was een groot succes. Daarna volgden meer feelgoodromans, bundels met waargebeurde verhalen en thrillers voor jeugd en volwassenen. In 2021 verscheen de historische roman Anna, het eerste deel in de serie Vrouwen van Vechtlust. Onder het pseudoniem Linda van Rijn schrijft Mariëtte vakantiethrillers, waarvan er inmiddels meer dan 30 zijn verschenen. Van de boeken van Mariëtte Middelbeek/Linda van Rijn zijn meer dan drie miljoen exemplaren verkocht.

Het verhaal

Julia Bentinck van Thoringen is achttien jaar als ze haar debuut mag maken in het sociale leven van de adel. Door aanwezig te zijn bij het debutantenbal laten ze zien dat ze klaar zijn om te trouwen en haar ouders Anna en Simon hebben al diverse geïnteresseerde jongemannen verwelkomd op hun landgoed Vechtlust. De perfecte huwelijkskandidaat hebben ze echter nog niet gevonden. Julia maakt zich hier geen zorgen over, een echtgenoot zal vanzelf wel komen. Tot die tijd vermaakt ze zich prima met schilderen, paardrijden en haar vele vriendinnen.
Dan slaat het noodlot toe. Totaal onverwachts overlijdt Simon. De familie is intens verdrietig, maar Julia en haar moeder hebben niet veel tijd om te rouwen, want zij moeten nu samen het landgoed besturen. De tijd van schilderen en paardrijden is voorbij, haar dagen zijn nu gevuld met handelscontracten en de boekhouding. Ook de huwelijkskandidaten verdwijnen naar de achtergrond. Dan dient zich opnieuw een crisis aan op Vechtlust en wordt er een bijzondere gast verwelkomd. Deze gast lijkt goede adviezen te bieden voor nu en de toekomst, maar wil zij werkelijk het beste voor het landgoed?

Mijn mening

Ik lees normaal niet zo snel historische romans, of ze moeten al over de tweede wereldoorlog gaan, maar over de tijd vóór de tweede wereldoorlog… dat sla ik normaal altijd over, maar omdat ik de schrijfstijl van Mariëtte altijd erg prettig vind, wilde ik deze serie een kans geven en ik moet zeggen, ik was enthousiast na het lezen van het eerste deel ‘Anna‘, dus ik kon niet wachten om ‘Julia’ te gaan lezen. En dit deel vond ik misschien nog wel beter dan ‘Anna’. In dit tweede deel leren we Julia beter kennen. Ze heeft haar debutantenbal gehad en haar ouders zijn op zoek naar een geschikte huwelijkskandidaat. Wat ben ik blij dat ik niet in die tijd leefde en niet van adel ben. Haha. Mariëtte weet een goed beeld te schetsen hoe het in die tijd ging, qua vrouwen en huwelijken. Hoe de ouders een geschikte kandidaat zoeken en als je geluk hebt, mag je als jonge vrouw aangeven of je deze kandidaat ziet zitten of niet, maar als het goed is voor het landgoed, dan kan het toch zijn dat het huwelijk voltrokken wordt. Het verhaal is geschreven vanuit Julia en hierdoor kon ik me erg goed in haar verplaatsen en doordat Mariëtte goed weet hoe ze de emoties over moet brengen voelde ik bepaalde emoties ook echt onder het lezen. Zoals het moment waarop het er naar uit ziet dat Julia met een veel oudere man moet trouwen. De afschuw die Julia ervaart weet Mariëtte echt goed over te brengen.

De personages maken echt een bepaalde groei door en je ziet echt dat zij zich ontwikkelen gedurende het verhaal. Julia ontwikkelt zich tot een sterke vrouw, die opkomt voor het landgoed en beslissingen durft te nemen.

Doordat het verhaal vanuit Julia geschreven is, voel je ook de afkeer die zij van bepaalde personages heeft, duidelijk naar voren komen en neem je deze afkeer over. Deze personages hebben niet veel goeds in de zin, maar Anna is volledig in de macht van deze personages en het wordt zelfs nog spannend op het moment dat Anna vergaande beslissingen neemt over landgoed Vechtlust. Dan krijgen ze hulp uit onverwachte hoek. Kan dit het tij keren?

Mariëtte bewijst wederom dat ze echt van alle markten thuis is, want met deze historische roman heeft ze echt alle facetten die in een historische roman thuishoren benut. Als je van een boek in een historische setting houdt, dan kan ik je alleen maar aanraden om de ‘Vrouwen van Vechtlust’-serie op te pakken, want dan heb je heerlijke leesuurtjes.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Ik lees Nederlands challenge

Dit is het vijftiende boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: Julia
Serie: Vrouwen van Vechtlust
Auteur: Mariëtte van Middelbeek
Uitgever: Marmer
Aantal pagina’s paperback: 416
Aantal pagina’s e-book: 416
Verteller luisterboek: Audrey Bolder
Duur luisterboek: 09:44:00
ISBN paperback: 9789460686054
ISBN e-book: 9789460687242
ISBN luisterboek: 9789464308365
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te beluisteren via Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge