Mariëtte Middelbeek – Anna

We werden door uitgeverij Marmer benaderd of ‘Anna’ wellicht een boek voor ons zou kunnen zijn. Na de korte inhoud gelezen te hebben was ik wel nieuwsgierig, ondanks dat ik niet snel historische romans lees, behalve boeken over de tweede wereldoorlog. Maar ik was vooral ook nieuwsgierig, omdat ik eerder van Mariëtte Middelbeek al de feelgoodromans gelezen had en haar schrijfstijl mij erg goed beviel. Nadat we terug gemaild hadden dat we hier interesse in hadden viel het boek rond de verschijningsdatum in de brievenbus. Hier willen we uitgeverij Marmer hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het is 1819. Anna, dochter van graaf en gravin van Thoringen, is als jongste van vier kinderen opgegroeid op het prachtige landgoed Vechtlust, dat al sinds jaar en dag in de familie is. Nu ze achttien jaar is, is ze klaar om te trouwen en er heeft zich zelfs al een gegadigde gemeld. De zeer vermogende Simon graaf Bentinck is geïnteresseerd in Anna, maar zelf gruwelt ze van het idee haar leven te moeten delen met deze zelfingenomen en arrogante man.
Dan breekt brand uit in een vleugel van het landhuis waar Anna met haar ouders, broer en grootmoeder woont. Hoewel het vuur gelukkig snel wordt ontdekt, kan grote schade niet worden voorkomen. Daags na de brand loopt Anna verdrietig rond op de plek des onheils en er valt haar een trap op die ze nooit eerder heeft gezien. Via een deur komt ze terecht in een kelder waar oude spullen zijn opgeslagen. Daar doet ze een ontdekking die haar hele bestaan doet wankelen.

De cover

Op de cover staat een foto van een villa aan het water. Ik neem aan dat dit Vechtlust is en het water de Vecht. De quote onder de titel luidt ‘Een grote ontdekking zet Anna’s zorgeloze leven volledig op z’n kop…’. Door deze quote word ik nieuwsgierig wat er dan voor ontdekking is. Ik denk dat de cover mij opgevallen zou zijn, maar ik hem niet zo snel opgepakt zou hebben omdat ik bij de cover inderdaad aan een historische roman denk.

De auteur

Mariëtte Middelbeek is journalist en auteur. Ze heeft met haar boeken tientallen weken in de Bestseller 60 gestaan en verkocht meer dan een half miljoen exemplaren. Veel lezers kennen haar van haar zes feelgoodromans: ze debuteerde in 2009 met ‘Single & sexy‘ en brak daarna definitief door met het ontroerende ‘Turbulentie’. Ook schreef Mariëtte ervaringsverhalen van hulpverleners en publiceerde ze zeven thrillers voor jeugd en volwassenen. Met ‘Anna’ het eerste deel in de serie Vrouwen van Vechtlust toont Mariëtte dat ze in het genre van de historische roman niet onder doet voor Corina Bomann en Anne Jacobs.

Het verhaal

Het is 1819. Anna van Thoringen is net achttien geworden en mag naar het debutantenbal. Anna is de jongste dochter van graaf en gravin van Thoringen. Ze is de jongste van vier kinderen. Anna is opgegroeid op het mooie landgoed Vechtlust, dat al sinds jaren in de familie is. Ze is klaar om in het huwelijk te treden en er heeft zich ook al een gegadigde gemeld. De zeer vermogende Simon graaf Bentinck is in haar geïnteresseerd, maar Anna gruwelt bij het idee om haar leven met hem te moeten doorbrengen. Ze vindt hem maar zelfingenomen en arrogant.
Als Anna terugkomt van een ritje op haar paard blijkt er brand te zijn in een vleugel van het landhuis. Haar grootmoeder woont in deze vleugel, maar was gelukkig niet aanwezig op het moment dat de brand uitbrak. De brand werd snel ontdekt, maar toch kon niet worden voorkomen dat er grote schade aan de vleugel is. Enkele dagen na de brand loopt Anna verdrietig rond bij de afgebrande vleugel en valt haar een trap op die haar eerder nooit opgevallen is. Via een deur komt ze in een kelder waar oude spullen zijn opgeslagen. Daar doet ze een ontdekking. Deze zet haar hele toekomst op zijn kop.

Mijn mening

Zoals ik hierboven al aangaf, lees ik niet zo snel historische romans, of het moeten al boeken zijn over de tweede wereldoorlog. Die lees ik dan wel. Dit boek gaat over de periode rond 1800/1820 en van die periode sla ik toch al snel de boeken over. Wellicht onterecht, nu ik dit boek gelezen heb. Het verhaal gaat over Anna, die opgegroeid is op landgoed Vechtlust. In eerste instantie leest het boek als een historische roman en lees je ook alle authentieke details, zoals een debutantenbal en de specifieke gebruiken die bij de adel normaal waren, zoals een dienstmeisje die Anna helpt met het aan- en uitkleden en zichzelf verzorgen. Dit zijn echt gebruiken die normaal waren in die tijd. Het verhaal krijgt een spannende wending als Anna een ontdekking doet in de kelder van de afgebrande vleugel. Hierdoor wordt haar bestaan onder haar weggevaagd en vraagt ze zich af wat haar leven betekend. Op dat moment gaat Anna ook op onderzoek uit en merkte ik dat het boek spannender werd en ik ook nieuwsgierig was hoe het verhaal nu in elkaar zat.

Op een bepaald deel van een boek maken we een sprong terug in de tijd van 1819 naar 1800 en is er ook een nieuwe hoofdstuk indeling. Dit is een aparte verhaallijn om een en ander te verduidelijken. Wat precies verduidelijkt wordt, moet je natuurlijk zelf gaan lezen.

Na zes hoofdstukken, springen we weer terug naar de originele verhaallijn. Deze interruptie was nodig om de verhaallijn te verduidelijken. De hoofdstukken zijn van een mooie lengte. In eerste instantie lijken ze qua aantal pagina’s aan de wat lange kant, maar omdat voor een iets groter lettertype en wat meer regelafstand gekozen is, sloeg ik de pagina’s ook sneller om. Dit lettertype vond ik persoonlijk wel erg fijn lezen.

Middelbeek heeft ook veel aandacht voor het uithuwelijken en dat het ook kan gebeuren dat de keuze van de ouders niet meteen de keuze van de dochter is. Wat dat betreft de huidige tijd toch, voor mijn gevoel, fijner is, waarin zowel de man als de vrouw een eigen keuze heeft in de partner en er meestal geen verstandshuwelijken gesloten worden vanwege geld of status.

Ik ben erg benieuwd naar het volgende deel in de Vrouwen van Vechtlust-serie, want dit eerste deel heeft er voor gezorgd dat ik erg nieuwsgierig ben naar de overige vrouwen van Vechtlust en wat hun allemaal overkomt. Met dit boek heeft Middelbeek wederom bewezen dat ze weet wat schrijven is en dat het voor haar absoluut niet uitmaakt of ze nu bijvoorbeeld een thriller of historische roman schrijft. Ze weet van ieder genre een succes te maken.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Anna

Gegevens van dit boek:
Titel: Anna
Serie: Vrouwen van Vechtlust
Auteur: Mariëtte Middelbeek
Uitgever: Marmer
Aantal pagina’s paperback: 416
Aantal pagina’s e-book: 416
ISBN paperback: 9789460684753
ISBN e-book: 9789460687341
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge