Mariëtte Middelbeek – Anna

Aangezien Mariëtte a.s. zaterdag, 14 januari, te gast is op ons eigen evenement Koukleumen in de HuB, en ik haar mag interviewen, was ik toch wel erg benieuwd naar haar historische roman ‘Anna’. Aangezien Veronique dit boek al eens gerecenseerd heeft, hadden wij deze in onze boekenkast staan en kon ik er ook meteen in beginnen. 🙂

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het is 1819. Anna, dochter van graaf en gravin van Thoringen, is als jongste van vier kinderen opgegroeid op het prachtige landgoed Vechtlust, dat al sinds jaar en dag in de familie is. Nu ze achttien jaar is, is ze klaar om te trouwen en er heeft zich zelfs al een gegadigde gemeld. De zeer vermogende Simon graaf Bentinck is geïnteresseerd in Anna, maar zelf gruwelt ze van het idee haar leven te moeten delen met deze zelfingenomen en arrogante man.
Dan breekt brand uit in een vleugel van het landhuis waar Anna met haar ouders, broer en grootmoeder woont. Hoewel het vuur gelukkig snel wordt ontdekt, kan grote schade niet worden voorkomen. Daags na de brand loopt Anna verdrietig rond op de plek des onheils en er valt haar een trap op die ze nooit eerder heeft gezien. Via een deur komt ze terecht in een kelder waar oude spullen zijn opgeslagen. Daar doet ze een ontdekking die haar hele bestaan doet wankelen.

De cover

Op de cover is een villa te zien die aan het water staat. Ik neem aan dat dit Vechtlust is dat gelegen is aan de Vecht. Dit tafereel komt oud over en dit past natuurlijk uitermate goed bij een historische roman. De cover zou mij vooral opgevallen zijn door de naam van de auteur. Maar dit zal mede komen doordat ik nog nooit een historische roman gelezen heb en hier dus ook niet echt op let in de boekhandel.

De auteur

Mariëtte Middelbeek is journalist en auteur. Ze heeft met haar boeken tientallen weken in de Bestseller 60 gestaan en verkocht meer dan een half miljoen exemplaren. Veel lezers kennen haar van haar zes feelgoodromans: ze debuteerde in 2009 met ‘Single & sexy‘ en brak daarna definitief door met het ontroerende ‘Turbulentie’. Ook schreef Mariëtte ervaringsverhalen van hulpverleners en publiceerde ze zeven thrillers voor jeugd en volwassenen. Met ‘Anna’ het eerste deel in de serie Vrouwen van Vechtlust toont Mariëtte dat ze in het genre van de historische roman niet onder doet voor Corina Bomann en Anne Jacobs.

Het verhaal

1819. Anna is de dochter van graaf en gravin van Thoringen. Ze is als jongste kind van de familie opgegroeid op het mooie landgoed Vechtlust. Eindelijk mag Anna, omdat ze achttien jaar is geworden, naar het debutantenbal en ze heeft geluk, want er heeft zich zelfs al een geïnteresseerde gemeld. Namelijk Simon graaf van Bentinck. Ondanks dat hij zeer vermogend is, moet Anna er niet aan denken om juist met hem haar leven te moeten delen.
Maar dan breekt er brand uit in het landhuis. De vleugel waar de grootmoeder van Anna woont gaat verloren en Anna is niet meer te troosten. Als ze een aantal dagen later ronddwaalt tussen de resten van wat ooit de vleugel van landgoed Vechtlust was, doet ze een bijzondere ontdekking: een trap die ze nog nooit eerder heeft gezien. Anna besluit de trap af te dwalen en ze komt terecht in een ruimte waar oude spullen zijn opgeslagen. Tot haar verbazing doet ze een ontdekking die nooit ontdekt had mogen worden…

Mijn mening

Voor mij is ‘Anna’ de eerste historische roman die ik lees. Maar auteur Mariëtte Middelbeek kende ik natuurlijk wel al. Eerder las ik al haar thrillers ‘Flashback’ en ‘Revanche’ en Veronique een aantal van haar feelgoods. Daarnaast waren wij te gast bij de onthulling van Linda van Rijn en na die avond werd het duidelijk dat ik al veel meer boeken van haar gelezen had, aangezien Linda van Rijn blijkbaar al jaren het alter ego van Mariëtte is. 🙂

Persoonlijk weet ik niet veel over vroeger. En met vroeger bedoel ik ook echt vroeger, want dit verhaal speelt zich af rond 1800-1820. Ik moet eerlijk bekennen dat toen ik begon met lezen ik even moest wennen aan het taalgebruik, dit ben ik niet gewend. Maar door de beschrijvingen van de omgeving en gebruiken waande ik mij tijdens het lezen al snel in de tijd van Adel en het debutantenbal.

Wat ik erg leuk vind om te weten is dat de meeste research voor de Vrouwen van Vechtlust-serie door de moeder van Mariëtte is gedaan, want Mariëtte heeft zo veel details in dit verhaal beschreven dat dit ook niet vergeten mag worden.

‘Anna’ leest niet alleen als een historische roman, met de vele details en bijzonderheden uit die tijd, want ook als Anna op een bepaald moment de kelder onder Vechtlust ontdekt neemt de spanning ook toe. Dit zorgde er dan ook voor dat ik het verhaal echt niet meer aan de kant kon leggen. Erg knap geschreven.

Zoals ik al aangaf wist ik niet veel van deze tijd en is het genre Historische roman ook nieuw voor mij. Ik heb lang getwijfeld om te beginnen in dit boek, maar achteraf ben ik blij dat ik het boek gelezen heb. Ook als leek leer je zoveel uit die tijd dat ik uitkijk om binnenkort het vervolg ‘Julia‘ te gaan lezen, want één ding is zeker: dit verhaal smaakt naar meer historische romans!

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Anna

Gegevens van dit boek:
Titel: Anna
Serie: Vrouwen van Vechtlust
Auteur: Mariëtte Middelbeek
Uitgever: Marmer
Aantal pagina’s paperback: 416
Aantal pagina’s e-book: 416
Vertellers luisterboek: Jamie Grant
Duur luisterboek: 08:52:00
ISBN paperback: 9789460684753
ISBN e-book: 9789460687341
ISBN luisterboek: 9789464305791
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 6,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te beluisteren via Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge