Mariette Lindstein – Kinderen van de sekte

Nadat ik ‘De sekte‘ en ‘De sekte herrijst‘ gelezen had, wist ik dat ik het laatste deel van deze trilogie ook wilde lezen. Dus al ver voordat dit boek verschijnen zou, had ik al contact met uitgeverij A.W. Bruna. Ik ontving dan ook een recensie-exemplaar van uitgeverij A.W. Bruna, waar ik hen dan ook hartelijk voor wil bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek:  Vijftien jaar zijn verstreken sinds Sofia ontsnapte uit ViaTerra. De notoire sekteleider Franz Oswald is sindsdien niet meer in het openbaar gezien, maar wanneer er een verwoestende storm over de Zweedse westkust raast stapt hij uit de schaduw. Met zijn boodschap over wederopbouw en een nieuwe wereld is hij populairder dan ooit.
Maar achter die openbare façade botviert hij zijn wrede en manipulatieve tirannie op met name de kinderen van de sekte. Ook Oswalds zonen Thor en Vic zijn klaargestoomd om als trouwe soldaten van ViaTerra te dienen. Maar hoe ouder Thor wordt, hoe meer zijn twijfel groeit. Wie is zijn vader eigenlijk? En hoe ver wil hij gaan om zijn macht te behouden?
Sofia runt nu een opvangcentrum voor jonge mensen die willen loskomen van sektes. Maar het pand is door de storm met de grond gelijk gemaakt. Ze heeft zichzelf voorgenomen ver uit Oswalds buurt te blijven. Dat blijkt moeilijker dan ze dacht…

Cover

De cover past weer perfect bij de andere twee delen. In de mist boven het water zien we het gebouw van ViaTerra verschijnen. Op de steiger zien we twee jongens van achteren. Ik neem aan dat dit Vic en Thor zijn.  Onder aan de cover zien we de quote ‘Geboren in een sekte opgevoed door een tiran’ staan. Dit belooft weer een goed verhaal. Dit boek zou ik zeker opgepakt hebben in de boekhandel of de bibliotheek.

Auteur

Mariette Lindstein (1958) groeide op in Halmstad, aan de westkust van Zweden.
Al van jongs af aan had ze een talent voor het vertellen van verhalen. Tegen de tijd dat ze van school kwam had ze haar zinnen gezet op een carrière in de journalistiek. Die droom vervloog echter toen ze op 19-jarige leeftijd in de Scientologykerk belandde. Ze klom razendsnel op naar het hoofdkwartier, waar ze uiteindelijk 27 jaar bleef en op het hoogste niveau werkte, direct onder Scientologyleider David Miscavige.
In 2004 slaagde ze erin te ontsnappen, onder dramatische omstandigheden.
Mariette woont tegenwoordig in Zweden met haar man Dan Koon, een eveneens voormalig Scientologylid én auteur. Toen ze geïnterviewd werd door Pulitzer Prize-winnaar Lawrence Wright over haar tijd bij Scientology, ontstond het idee voor een thriller over een sekte, deels gebaseerd op haar eigen ervaringen. Inmiddels zijn alle drie de boeken uit Lindsteins trilogie enorme bestsellers in Zweden. De boeken verschijnen in 10 landen.
Naast schrijven geeft Mariette ook lezingen en voorlichting over de gevaren van sektes.

Het verhaal

Het is al vijftien jaar geleden dat Sofia ontsnapte uit ViaTerra. De sekteleider Franz Oswald heeft zich sindsdien niet meer in het openbaar laten zien. Echter nadat er een verwoestende storm over Zweden heeft geraasd, treedt hij weer naar buiten. Deze keer als weldoener, Hij wil Zweden helpen de schade te herstellen… Hiermee wordt hij populairder dan ooit.
Maar achter deze weldoenerij gaat een wereld schuil van wrede en manipulatieve tirannie op zijn nieuw opgezette school voor de kinderen van de sekte. Ook Oswald’s zonen Vic en Thor zijn klaargestoomd om hun leven in dienst van ViaTerra te stellen. De twijfels van Thor groeien echter steeds meer. Wat doet zijn vader om zijn macht te behouden en is dit eigenlijk wel normaal?
Sofia runt ondertussen een opvanghuis voor jongeren die los willen komen van sektes. Maar door de verwoestende storm is het pand met de grond gelijk gemaakt. Ze heeft zich voorgenomen uit de buurt van Oswald te blijven, maar lukt dit wel?

Mijn mening

Nadat ik over de vorige twee delen erg enthousiast was, keek ik dus erg uit naar dit deel van de trilogie. Zou nu alles op zijn plek vallen? Ik begon te lezen en je merkt meteen dat Sofia niet meer de volledige hoofdrol speelt. Deze is weggelegd voor de jongere generatie. De dochter van Sofia en de kinderen van Oswald. Natuurlijk spelen Sofia en Oswald nog een belangrijke rol, maar ik vond het erg fijn om te lezen dat de aandacht nu meer naar de kinderen uit ging.
Meteen bij de epiloog zit de spanning in het verhaal. Je vraagt je lange tijd af, wie deze personen op het Duivelsblok zijn. Dit wordt pas helemaal aan het einde duidelijk.

Het verhaal wordt verteld vanuit drie personages. Namelijk vanuit Sofia, Julia, de dochter van Sofia, en van Thor, een van de zonen van Oswald.
Thor schrijft ook in de ik-vorm zijn levensverhaal aan iemand. Aan wie wordt later in het boek duidelijk.
Julia is een energieke puber en ziet ondanks het verleden van haar ouders niet gauw ergens een gevaar in en stort zich dan ook vol overgave in ieder avontuur. Als ze maar even het saaie dorpje waar ze woont kan ontvluchten. Ze ziet dan ook niet veel kwaads in Oswald.
Sofia komt op mij erg naïef over na vijftien jaar en lijkt mij ondanks alle narigheid die haar gebeurd op sommige momenten toch erg afwachtend en dat vind ik jammer. Dit vond ik in de vorige twee delen niet.

Vooral ook door de lijfstraffen voor kinderen en volwassenen in de sekte denk ik dat je als buitenstaander gewaarschuwd wordt om nog eens na te denken voor je deze stap te nemen.
Ik denk dat Lindstein wel een duidelijke boodschap af gegeven heeft met deze serie en jongeren zich nog wel eens bedenken voor ze zich aansluiten bij een sekte.

Ondanks dat Lindstein zelf schrijft dat de serie met dit derde deel afgesloten is, vind ik er wel nog wat losse eindjes waardoor er naar mijn gevoel altijd nog wel eens een deel zou kunnen volgen. Wellicht met Thor en Julia in de hoofdrol. Ik zou in ieder geval nieuwsgierig zijn hoe dat verhaal verder zou gaan.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Kinderen van de sekte
Auteur: Mariette Lindstein
Uitgever: A.W. Bruna
Aantal pagina’s paperback: 448
Aantal pagina’s E-book: 448
ISBN paperback: 9789400508460
ISBN E-book: 9789044976144
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge