Marieke Nijkamp – Voor ik je loslaat


Van HarperCollins Holland ontving ik het boek “Voor ik je loslaat” geschreven door Marieke Nijkamp om te lezen en een recensie over te schrijven. Hier wil ik HarperCollins Holland hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Een spannend en ontroerend verhaal over vriendschap, schuldgevoel en opgroeien als buitenbeentje in een gesloten gemeenschap.
Corey en Kyra groeien samen op in het afgelegen plaatsje Lost Creek in Alaska en zijn hun hele jeugd onafscheidelijk. Tot Corey verhuist. Het afscheid is moeilijk, maar Corey belooft terug te komen om haar vriendin op te zoeken.

Een paar dagen voor het zover is, krijgt Corey het schokkende bericht dat Kyra dood is aangetroffen – drijvend onder het ijs. Ze is er kapot van en kan niet geloven dat Kyra zelfmoord heeft gepleegd, zoals wordt gesuggereerd. Ze voelt gewoon dat er iets niet klopt.
Eenmaal terug in haar geboorteplaats groeit haar wantrouwen en raakt ze er steeds meer van overtuigd dat Lost Creek geheimen heeft, geheimen die ze niet begrijpt, maar die haar de koude rillingen bezorgen. In de donkere winter van Alaska gaat ze op zoek naar antwoorden terwijl de sfeer in het dorp steeds grimmiger wordt…

De cover van dit boek spreekt me echt aan.. Het geeft naar mijn gevoel het ijs weer waar Kyra onder gevonden wordt. Bovenaan de cover zie je een wak waar een handschoen bij ligt. In het ijs staat de titel “Voor ik je loslaat”gebrand. Tussen het wak en de titel staat in het rood de tekst “Ze was mijn beste vriendin. En nu ben ik haar kwijt.” Als je het boek beweegt zie je kleine glinsteringen op het boek, net of het ijskristallen of sneeuw is. Dit vind ik echt supermooi aan deze cover. Ik heb geprobeerd dit op foto vast te leggen.

In “Voor ik je loslaat” leren we Corey kennen. Ze is verhuisd uit het afgelegen plaatsje Lost Creek. Ze heeft haar beste vriendin Kyra achter gelaten en Kyra was een beetje het buitenbeentje in het plaatsje Lost Creek. Een paar dagen voordat Corey op bezoek zou gaan bij Kyra krijgt ze bericht dat Kyra dood is. Ze zou zelfmoord gepleegd hebben. Dit wil Corey niet geloven en ze besluit naar Lost Creek te vertrekken. Eenmaal daar merkt ze dat Lost Creek verandert is en dat Kyra opeens op handen gedragen werd. Wat is er aan de hand? En heeft Kyra echt zelfmoord gepleegd? Corey gaat op onderzoek uit, maar wordt dit gewaardeerd?

Na het daverende succes van het boek “54 minuten” was ik erg benieuwd naar het boek “Voor ik je loslaat” van Marieke Nijkamp. Ondanks Marieke Nederlands is, schrijft ze haar boeken in het Engels. Het boek 54 minuten is eerst in Amerika uitgekomen. Dat is met “Voor ik je loslaat” niet het geval. Al is het boek wel vertaald door Ineke van Bronswijk en niet door Marieke zelf. Maar dat is ook wel logisch. Vertalen is heel wat anders dan schrijven.

Ik vind “Voor ik je loslaat” een heel ander boek dan “54 minuten” en als je me gezegd had, dat het door iemand anders geschreven was, had ik het ook geloofd. Het boek “Voor ik je loslaat” is heel anders geschreven, maar ook dit boek zorgt ervoor dat ik meteen in het boek zit. Het verhaal wordt soms afgewisseld met een stuk in een ander lettertype. Dat zijn telefoongesprekken die Corey voert of brieven die wel of niet gestuurd zijn tussen Kyra en Corey. Dit maakt het verhaal ook iedere keer weer een stukje duidelijker. Corey is de hoofdpersoon, maar toch kom je niet zo heel veel over Corey te weten, maar dit is bij dit boek absoluut niet storend. Het gaat meer over de ontwikkeling van het verhaal, de plotwendingen, dan om de karakters.
De hoofdstukken zijn ontzettend kort. Ook dit zorgt ervoor dat ik steeds zoiets had,”oh een hoofdstuk lezen kan nog wel” en ondertussen was ik dan weer tig hoofdstukken verder. 🙂
Corey ziet in eerste instantie een erg positieve versie van Kyra, maar gaandeweg leert ze steeds meer over Lost Creek en Kyra kennen en vraagt ze zich steeds vaker af of dit twee verschillende personen waren. Ik wilde steeds verder blijven lezen om te weten te komen of Corey antwoorden op haar vragen zou krijgen en wat er nu precies met Kyra gebeurd was. Dit heeft Marieke weer op een geweldige manier uitgewerkt.

Ik denk dat dit boek weer net zo’n succes zal worden als 54 minuten. Al zal het wel denk ik een andere groep lezers aantrekken.

Gegevens van dit boek:
Titel: Voor ik je loslaat
Auteur: Marieke Nijkamp
Uitgever: HarperCollins Holland
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s E-book: 239
ISBN paperback: 9789402700565
ISBN E-book: 9789402753967
Prijs paperback: € 17,99
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge