Marieke Nijkamp – 54 Minuten

54-minuten

Bij een Facebook actie bij Harper Collins Holland kon je het boek 54 minuten winnen, en aangezien dit boek mij heel erg aansprak meteen meegedaan. Op een bepaald moment kreeg ik een melding op Facebook dat ik getagd was in een bericht. Dus nieuwsgierig als ik ben meteen gaan kijken. Bleek dat ik dit boek gewonnen had. Dus nogmaals hartelijk bedankt, Harper Collins.

harpercollinsholland
Informatie die te lezen is op de achterflap:
10 :00 De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester.
10 :02 De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan.
10 :03 De auladeuren gaan niet open.
10 :05 Iemand begint te schieten. Uiterst minutieus volgt 54 Minuten vier jongeren tijdens een schietpartij op een middelbare school. Verteld vanuit verschillende perspectieven kom je achter de motieven van de schutter en word je als het ware de terreurdaad ingezogen.  

Het boek is geschreven door de Nederlandse Marieke Nijkamp, maar het is oorspronkelijk in het Engels uitgebracht. Harper Collins heeft de Nederlandse versie van dit boek uitgebracht. Waar ik erg blij mee ben.
Zoals de titel al zegt speelt het boek zich af in 54 minuten. Dit lijkt heel kort, maar voor de hoofdpersonages is dit een hele lange tijd.  Het verhaal beschrijft het verhaal van 4 verschillende leerlingen namelijk Sylv, Autumn, Claire en Tomas. 2 van hen zitten opgesloten in de aula, 1 zit ergens anders op het schoolterrein en 1 in de school. Ondanks dat ze alle 4 dezelfde situatie meemaken, beleven ze het allemaal op een andere manier. De 2 die in de aula opgesloten zitten maken de schietpartij van heel dichtbij mee en dit wil je niet meemaken. Je ziet klasgenoten, vrienden neergeschoten worden. Het verhaal wordt geschreven vanuit de 4 verschillende hoofdpersonen. Hoe maken ze het mee en wat voor gevoelens hebben ze hierbij.

Als je de achterflap leest, heb je al het idee dat het een heftig verhaal gaat worden, en dat is het ook. Marieke Nijkamp weet dit erg goed neer te zetten. Je leeft echt mee met de hoofdpersonen en je wilt maar verder lezen om te weten te komen wie van de scholieren het overleven en of de schutter gepakt wordt. En iedere keer wordt er toch nog iets onverwachts toegevoegd waardoor je je adem weer in houdt en snel verder wilt lezen.

Het boek houd je bezig en geeft je het gevoel alsof je zelf bij deze schietpartij bent en zelf een van de scholieren bent. Door de schrijfstijl van Marieke Nijkamp leest het boek ook makkelijk weg. Er worden geen moeilijke woorden gebruikt. Enige waar ik in het begin van het boek wat moeite mee had was om de verschillende personages uit elkaar te houden, echter als je in het verhaal zit, dan heb je dit niet meer. En wordt het heel duidelijk wie wie is.

Ik vind het niet raar dat dit boek al weken op de bestsellerlijst voor jeugdboeken staat van de New York times. Want niet alleen jeugd maar ook volwassenen worden geraakt door dit boek. Ik hoop dat Marieke Nijkamp verder gaat met schrijven, want ze heeft een erg fijne schrijfstijl die je aan het boek vast houdt.

Gegevens van dit boek:
Titel: 54 Minuten
Auteur: Marieke Nijkamp
Uitgeverij: Harper Collins
Aantal pagina’s Paperback: 320
ISBN Paperback: 9789402715408
ISBN E-book: 9789402751529
Prijs Paperback: € 17,95
Prijs E-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com & Ako.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge