Marieke Douwes – Iets nieuws onder de zon *Blogtour*

We zagen op Instagram dat Marieke Douwes recensenten aan het zoeken was voor haar nieuwe boek. We hadden al op de World of Romance-dag bij HarperCollins Holland gehoord dat ze een serie zou uitbrengen bij het nieuwe fonds HarperFirst en toen waren we al nieuwsgierig. Dus we hoefden niet lang te twijfelen en hebben meteen gereageerd op haar oproep. Niet lang erna kregen we bericht dat we één van de gelukkigen waren die mee mochten doen aan de blogtour. Enkele dagen later kregen we het recensie-exemplaar in onze digitale brievenbus. Hier willen we Marieke Douwes en HarperCollins Holland hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: De vijfentwintigjarige Daphne zit in een dip. Na het overlijden van haar vader is haar sociale leven niet-bestaand en van haar baan bij het makelaarskantoor wordt ze ook al niet gelukkig. De oplossing? Een paar maanden Westzand. Rina, de flamboyante vriendin van de familie, heeft hulp nodig in haar winkel in het pittoreske kustdorpje. Daphne grijpt deze kans om er even tussenuit te gaan met beide handen aan.

Het duurt niet lang of Daphne is volledig ingeburgerd. Maar Westzand heeft meer te bieden dan zon, zee en koppige zwerfgeitjes: de charmante kunstenaar Fernando brengt haar danig in de war. Niet alleen vanwege zijn helderblauwe ogen en tomeloze enthousiasme, maar ook omwille van zijn zesjarige evenbeeld: zijn zoontje Storm. Terwijl de weken maanden worden en haar terugkeer naar huis steeds dichterbij komt, zal Daphne moeten besluiten: waar is haar thuis?

De cover

Op de cover is van alles te zien. Zo zien we het strandhuisje van Fernando, feestverlichting, bloemen, een schelp en een bikini. Ook is er een silhouet te zien van een man en een vrouw op een bankje. Ik neem aan dat dit Daphne en Fernando zijn. De cover is vrij druk, echter geeft het mij, door het kleurgebruik, een feelgood gevoel. De cover past erg goed bij het verhaal en hij zou mij zeker opgevallen zijn in de online boekhandel.

De auteur

Marieke Douwes-Fransz (1977) woont in de kop van Noord-Holland met haar man, twee dochters en de meest luie hond op aarde. Ze heeft jaren als secretaresse gewerkt totdat ze moeder werd. Toen haar dochters groter waren koos ze voor werken in de retail. In 2021 verscheen haar familiefeelgoodroman ‘Klavers, Edelweiss & Sachertorte’. Marieke deelt samen met haar man een passie voor Oostenrijk, niet in de laatste plaats omdat ze elkaar daar hebben leren kennen. Naast schrijven houdt ze van lezen, sporten en leuke dingen ondernemen met vriendinnen, maar bovenal is ze graag bij haar gezin.

Het verhaal

Daphne weet niet wat ze met haar leven aan moet. Ze is vijfentwintig en sinds het overlijden van haar vader zit ze in een dip. Ook haar werk, bij een makelaarskantoor, maakt haar niet meer gelukkig. Ze besluit, mede door het aandringen van haar moeder, om een paar maanden naar Westzand te gaan,, want Rina, de oudste vriendin van haar oma, kan wel wat hulp gebruiken in haar winkeltje in het kleine kustdorpje. Daphne hoeft niet lang na te denken en grijpt deze kans gretig aan.

Westzand heeft veel te bieden en het duurt dan ook niet lang of Daphne is volledig ingeburgerd en ze is gecharmeerd van de knappe kunstenaar Fernando. Ook de zon en zee bevallen haar goed. En dan was er ook nog iets met een geit. Storm, het zesjarig zoontje van Fernando weet Daphne ook om zijn vinger te winden. Maar als haar terugkeer naar huis steeds dichterbij komt, begint Daphne zich serieus af te vragen waar ze zich echt thuis voelt en sneller dan ze beseft moet ze een keuze maken. Gaat ze terug naar De Veluwe? Of blijft ze in Westzand?

Mijn mening

Sinds kort heeft HarperCollins Holland het fonds HarperFirst in het leven geroepen. Dit is een fonds dat wij met veel interesse volgen. Zo las Veronique pas geleden ‘Compleet van de wijs‘, het debuut van Kristie Raaijmakers. De volgende titel die wij mogen lezen is ‘Iets nieuws onder de zon’, het eerste deel in De duinen van Westzand-serie, van de hand van Marieke Douwes.

In ‘Iets nieuws onder de zon’ maken wij kennis met Daphne. Ze is op dat moment niet gelukkig in haar leven en haar moeder Liesbeth merkt dit. Liesbeth wil dat haar dochter gelukkig is en als ze te horen krijgt dat Rina van Rozendaal, de beste vriendin van haar overleden moeder, een hulpje zoekt voor haar cadeauwinkeltje in Westzand, probeert ze Daphne te overtuigen. Daphne twijfelt eerst nog erg, maar die twijfels verdwijnen even later als sneeuw voor de zon en voor ze het weet zit ze in de bus op weg naar het pittoreske dorpje Westzand. Het avontuur kan beginnen.

Het is en blijft altijd spannend om kennis te maken met een, voor ons, nieuwe auteur. Wij mochten Marieke ontmoeten tijdens het World of Romance-event in Amsterdam en daar vertelde ze over deze nieuwe serie. Wij werden eigenlijk meteen enthousiast en toen wisten wij al dat dit voor ons, als feelgood-liefhebbers, een mustread zou zijn.

Vanaf de eerste pagina’s spat het feelgood-gevoel van de bladzijdes af. Douwes weet de sfeer meteen goed te bepalen. En door onderstaand stukje in het eerste hoofdstuk moest ik meteen glimlachen. Wat een heerlijke humor heeft deze auteur.

Liesbeth Langeveld-Schouten, drieënvijftig jaar oud, lag in een ingewikkelde pose en met haar benen in de lucht op een yogamatje terwijl ze toegeschreeuwd werd door een fitte slanke dame die via de tablet allerlei opzwepende instructies de slaapkamer in brulde.

Ook is ze een kei in het omschrijven van het gezellige dorpje. Op een bepaald moment had ik het gevoel dat ik zelf op vakantie in Westzand was. De bewoners van het pittoreske dorpje sluiten Daphne vanaf de eerste dag in hun armen. De band die Daphne met de bewoners, in sneltreinvaart, opbouwt is soms ietwat overdreven, echter het is een feelgoodroman, en ik ben van mening dat dit ook moet kunnen in een verhaal in dit genre.

Ook moeten ik het even hebben over de geit die Douwes in het verhaal heeft verweven. Elke keer dat de geit ten tonele kwam had ik weer een glimlach op mijn gezicht. Heerlijk! Ik heb hem eigenlijk meteen in mijn hart gesloten en ik hoop dan ook van harte dat hij ook weer een rol in de vervolg delen krijgt.

Dit eerste deel in De duinen van Westzand-serie heeft Marieke Douwes op een sterke en geweldig leuke manier neer gezet. Laat het vervolg ‘Als water en vuur’, dat eind 2022 verschijnt, maar snel komen. Ik kan niet wachten!

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Blogtour

Bij dit boek doen we ook weer mee aan de blogtour. Er zullen naast onze recensie ook nog een aantal andere bloggers aandacht aan dit boek geven. Neem zeker ook eens een kijkje op hun website om hun mening te lezen over dit boek.

Gegevens van dit boek:
Titel: Iets nieuws onder de zon
Serie: De duinen van Westzand
Auteur: Marieke Douwes
Uitgever: HarperFirst
Aantal pagina’s e-book: 224
ISBN e-book: 9789402767872
Prijs e-book: € 7,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge