Marieke Douwes – Als water en vuur *Blogtour*

Wij werden benaderd door Marieke Douwes of wij interesse hadden om ‘Als water en vuur’, het vervolg op ‘Iets nieuws onder de zon’, te lezen en recenseren. Wij hadden nog een gaatje in onze recensie-agenda, dus zei ik volmondig Ja. Niet veel later ontvingen wij een exemplaar in onze digitale brievenbus. Hier willen wij Marieke Douwes en HarperFirst natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit verhaal: Ze hebben samen een verleden. Maar hebben ze ook een toekomst?

Zes jaar geleden vertrok jeugdliefde Renze uit Maggies leven. Ze bleef met een gebroken hart achter in Westzand. Jaren later heeft ze een stevig stootkussen om haar hart gebouwd en is het zo goed als geheeld. Ze werkt met veel plezier in het plaatselijke hotel, trotseert dagelijks de koude zee en is in haar vrije tijd graag bezig met haar kunst.

Dan staat Renze plotseling weer voor haar neus. Hij is terug in Westzand, en als het aan hem ligt voorgoed. Maggie is op haar hoede, maar de aantrekkingskracht is er nog steeds. Bovendien blijkt de knappe brandweerman in een lastige situatie de perfecte bondgenoot te zijn. Maar Renze is niet meer dezelfde man als zes jaar geleden en ook Maggie is veranderd. Is een gezamenlijke toekomst nu wel voor hen weggelegd?

De cover

Op de cover is een geïllustreerd strand te zien. Op de voorgrond is het silhouet te zien van de duinen en een verliefd koppel. Ook zijn er allemaal details op te zien die ‘ergens’ een raakvlak hebben met het verhaal. Zo ook bijvoorbeeld de salamander elke keer terug komt op de kunst die Maggie maakt. Leuk om dit terug te zien op de cover. De cover oogt vrolijk en dat past goed bij het verhaal. Ik krijg er een feelgood-gevoel van.

De auteur

Marieke Douwes was een van de finalisten van de Luitingh-Sijthoff Schrijfwedstrijd. Eerder schreef ze de roman Klavers, Edelweiss & Sachertorte. Haar serie De duinen van Westzand is ideaal voor fans van Jill Mansell en Jenny Colgan.

De duinen van Westzand is een driedelige feelgoodserie om bij weg te dromen. Laat je meevoeren door zee, strand en zinderende liefdes in dit fictieve Noord-Hollandse kustdorpje. Als water en vuur is het tweede deel.

Het verhaal

Maggie woont, en werkt, in het gezellige Westzand. Haar baantje in het plaatselijke hotel is haar lust en haar leven en elke ochtend, 365 dagen per jaar, trotseert ze de koude zee om een stukje te zwemmen. Ook is deze goedgemutste jonge vrouw graag met haar eigen gemaakte kunst, waar ze eigenlijk meer mee zou moeten doen, bezig. Maar zes jaar geleden werd haar hart keihard gebroken toen Renze, haar jeugdliefde, uit Westzand vertrok. Ze bleef met een gebroken hart achter en niemand kon het meer lijmen.

Maar dan staat Renze plotseling, van het een op het ander moment, weer voor haar neus. Maggie is op haar hoede en weet niet zo goed wat ze met de situatie aan moet. Waarom is hij terug? Voor haar? Maar al snel blijkt dat Renze niet meer dezelfde man is als zes jaar geleden. Hij is een stuk volwassener, en grijzer bij de slapen, geworden en werkt bij de brandweer. Oh ja, en hij heeft een hond. Zou er nu, na al die jaren, toch een toekomst samen in zitten?

Boektrailer

Mijn mening

Wat was ik blij toen Marieke ons benaderde met de vraag of wij interesse hadden om deel te nemen aan de blogtour rondom ‘Als water en vuur’. Het eerste deel ‘Iets nieuws onder de zon‘ las ik met erg veel plezier en natuurlijk was ik razend nieuwsgierig naar dit tweede deel in De duinen van Westzand-serie, geschreven door Marieke Douwes. Ik was vooral nieuwsgierig naar dorpsgeit Bella, want die had in het eerste deel toch echt mijn hart gestolen!

Natuurlijk kennen wij de verschillende personages al vanuit het eerste deel ‘Iets nieuws onder de zon’. Zo ook Maggie. Ze had in het eerste deel een kleine rol, maar in dit vervolg zoomt auteur Marieke Douwes verder op haar in. En wat blijkt: Maggie is een bijzonder en interessant personage. Ze heeft in het verleden, vooral op liefdesgebied, al genoeg voor haar kiezen gekregen. Zo liet haar jeugdliefde Renze haar, zes jaar geleden, zo maar in de steek. Maar Maggie kan haar ogen niet geloven als hij plotseling terug is in het dorp. Maar hij is niet alleen, ook heeft Renze sinds een paar jaar een maatje, genaamd Castor. Het is een zwarte herder die niet van Renzes zijde wijkt. Al snel wordt het duidelijk dat de hond een hele bijzondere hond is.

Maar als wij het toch over dieren hebben. In het eerste deel kwam dorpsgeit Bella vaak aan bod. Echter in dit vervolg wordt haar naam wel soms genoemd maar verder speelt ze niet echt een grote rol in dit verhaal. Dit vind ik eerlijk gezegd wel een gemis! Daarentegen ben ik wel van mening dat het super leuk is dat Castor, de herdershond van Renze, nu een prominente rol in het verhaal speelt. Dieren doen het altijd goed in een verhaal en daar is deze serie weer het bewijs van.

Beetje bij beetje krijg je, tijdens het lezen, inzicht in het verleden van Maggie, maar vooral van Renze. Want waarom is hij nu eigenlijk terug gekomen, en nog belangrijker, waarom verdween hij zes jaar geleden zo plotseling?

Wat ik daarnaast ook miste in dit deel is het cosy dorpsgevoel. Dit was iets waarom ik zo hield van het eerste deel. Maar in dit tweede is dit een stuk minder aanwezig. Dit verhaal speelt zich voor een groot gedeelte af in het plaatselijke hotel en hierdoor had ik minder de klik met Westzand zelf. Is dit dan verkeerd? Nee zeker niet! Ik ben wel benieuwd of ik bij het lezen van het volgende deel wel dat dorpsgevoel terug krijg en dorpsgeit Bella weer een prominentere rol krijgt in het boek. Maar Castor, de hond van Renze, mag ook zeker niet ontbreken. Laat ‘Uit het juiste hout gesneden’, waarin Nikita, de zus van Maggie centraal staat, maar snel verschijnen.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit verhaal? Lees dan zeker ook onderstaand leesfragment.

Als-water-en-vuur

Blogtour

Bij dit verhaal doen we ook weer mee aan de blogtour. Er zullen naast onze recensie ook nog een aantal andere bloggers aandacht aan dit verhaal geven. Neem zeker ook eens een kijkje op hun website om hun mening te lezen over dit verhaal.

Gegevens van dit boek:
Titel: Als water en vuur
Serie: De duinen van Westzand
Auteur: Marieke Douwes
Uitgever: HarperFirst
Aantal pagina’s e-book: 186
ISBN e-book: 9789402766615
Prijs e-book: € 7,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge