Marieke Damen – Onbreekbaar

We werden spontaan verrast door HarperCollins Holland met een exemplaar van ‘Onbreekbaar’ geschreven door Marieke Damen. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging, was mijn interesse gewekt en besloot ik dat deze toch echt op de recensie-stapel moest komen, zodat ik deze zeker zou gaan lezen. Hier willen wij HarperCollins Holland natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Alexandra is een succesvolle zakenvrouw, maar haar relatie met Maarten maakt haar niet meer gelukkig. Ze besluiten een pauze te nemen om uit te zoeken wat ze nog voor elkaar voelen. Alexandra vertrekt met hun zoontje Max naar hun vakantiehuis aan de rand van de Veluwe. Al snel na aankomst wordt Alexandra ontvoerd; Max blijft alleen in het huis achter…
Demi is een tiener vol toekomstdromen. Totdat ze zwanger raakt. Na een consult bij de abortuskliniek wordt ze klemgereden en in een busje gesleurd.
Alexandra en Demi kennen elkaar niet maar worden samen gevangen gehouden in een kamer die ze de ‘papegaaienkooi’ gaan noemen. Wie houdt hen daar? Waarom? En kunnen ze nog ontsnappen?

De cover

Op de cover is een oud vogelkooitje te zien. In het kooitje ligt een vogelnestje en naast het kooitje ligt een veertje. Het kooitje staat op hout, voor mijn gevoel op een kast of dressoir. De cover is vrij simpel en dit geeft de cover kracht. Hij zou mij zeker opgevallen zijn in de (online)boekhandel.

De auteur

Na twee kinderboeken en diverse korte verhalen brak Marieke Damen definitief door met Stilleven, dat meteen werd genomineerd voor twee Hebban-prijzen en de MAX Bronzen Vleermuis. Met dit boek won ze de ThrillZone Award voor Beste Nederlandse Thrillerdebuut.

Het verhaal

Alexandra heeft het op werkgebied goed voor elkaar, maar in haar relatie met Maarten is ze niet gelukkig. Ze besluit om een break in te lassen en ze vertrekt, samen met hun zoontje Max, naar hun vakantiehuisje op de Veluwe. Misschien kan ze daar erachter komen of ze moet doorgaan met hun relatie, of er een punt achter moet zetten. Ze is nog niet goed en wel gesetteld in hun vakantiehuisje, of Alexandra wordt ontvoerd. Zonder Max, die blijft achter in het huisje…
Demi is jong en heeft genoeg toekomstdromen. Maar als ze zwanger blijkt te zijn, besluit ze om een afspraak te maken bij een abortuskliniek. Na haar afspraak, onderweg naar huis, wordt ze klemgereden en in een busje getrokken.
Alexandra en Demi maken kennis met elkaar in een ruimte waar ze samen gevangen worden gehouden. Ze besluiten om de kamer de ‘papegaaienkooi’ te noemen. Maar waarom worden ze hier vast gehouden? En wie is hun ontvoerder? Ze moeten alles op alles zetten om hier levend uit te komen.

Mijn mening

Voor mij persoonlijk is dit de eerste kennismaking met Marieke Damen. Doordat ik een grote liefhebber ben van Nederlandse thrillers was ik erg benieuwd naar ‘Onbreekbaar’ en was ik erg blij toen ik aangekomen was bij deze titel op ons recensie-lijstje. 🙂

In de proloog zijn we, ik gok, op een begrafenis op het moment dat ze een kist laten zakken. Een man en vrouw staan voor aan het graf. Wat ik precies moet met deze proloog weet ik niet. Hierdoor word ik wel nieuwsgierig. Ik besluit om snel verder te lezen. Hopelijk wordt dit gaandeweg het verhaal wel duidelijk.

Marieke Damen won met haar vorige boek ‘Stilleven’ onder andere de ThrillZone Award voor Beste Nederlandse Thrillerdebuut. Dit legde de lat natuurlijk extra hoog voor haar volgende boek. Ondanks dat ik ‘Stilleven’ niet gelezen heb weet ik wel één ding zeker… Met ‘Onbreekbaar’ gaat ze zeker nominaties en prijzen in de wacht slepen!

Toen ik begon met lezen in ‘Onbreekbaar’ merkte ik al snel dat de schrijfstijl van Marieke mij erg goed beviel. Een fijne thriller die zich afspeelt in ons eigen kikkerlandje. Door de korte hoofdstukken en de gedoseerde spanning weet Damen het verhaal erg goed op te bouwen en ik kon het verhaal ook moeilijk aan de kant leggen. Ik wilde telkens nog een hoofdstuk lezen en voor ik het in de gaten had was ik alweer drie hoofdstukken verder.

Wat voor mij ook altijd een pluspunt is, is als de auteur ervoor kiest om bepaalde thema’s te verwerken in een verhaal. Damen heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om in ‘Onbreekbaar’ het thema abortus een hoofdrol te geven. Dat zorgt er bij mij voor dat het boek me weet te raken, ondanks dat het fictie is.

Op een bepaald moment dacht ik dat ik dat ik wist hoe de vork in de steel zat, maar ik kwam van een koude kermis thuis. Damen heeft een aantal plotwisselingen ingebouwd waardoor ik al snel merkte dat ik verkeerd zat met mijn gedachten en dat het verhaal toch anders afliep. Mijn complimenten!

Ik heb zo van deze thriller genoten dat ik heb besloten om ‘Stilleven‘ ook op mijn veel-te-lange-NTL-lijstje te zetten. Zodra ik een gaatje vind ga ik haar debuut ook zeker lezen!

Leesfragment

Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Onbreekbaar

Gegevens van dit boek:
Titel: Onbreekbaar
Auteur: Marieke Damen
Uitgever: HarperCollins Holland
Aantal pagina’s paperback: 368
Aantal pagina’s e-book: 313
Verteller luisterboek: Eva Damen
Duur luisterboek: 08:49:36
ISBN paperback: 9789402709568
ISBN e-book: 9789402764451
ISBN luisterboek: 9789402764826
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 7,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.
Dit boek is ook te beluisteren via Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge