Marie José Verweij – Met onbedachte rade

We werden door Marie José benaderd of we interesse hadden om haar boek te lezen. Nadat we gelezen hadden waar het boek over ging, werden we enthousiast en wilden we zeker dit boek gaan lezen. We willen Marie José Verweij dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Eef is op jonge leeftijd betrokken bij de dood van haar zusje, Kiki. In haar jeugd gaat ze gebukt onder een immens schuldgevoel en leeft ze in een verscheurd gezin. Als ze volwassen is, begint ze in twijfel te trekken of de dood van Kiki haar echt valt aan te rekenen. Ze gaat op onderzoek uit in Toscane, waar Kiki stierf, en komt tot een onthullende ontdekking.

De cover

Op de cover staat een jong meisje met een knuffel op schoot, dit zal Kiki zijn. Op de achtergrond is een bos zichtbaar. Bij de cover vraag ik me meteen af wat er met dit jonge meisje aan de hand is. De cover zorgt ervoor dat ik dit boek zeker opgepakt zou hebben om de achterflap te lezen.

De auteur

Marie José Verweij (1986) woont in Alphen aan den Rijn. Naast thrillerschrijfster vult ze haar dagen als freelance copywriter en werkt ze met veel plezier in het onderwijs.

Het verhaal

Kiki, het zusje van Eef, is op jonge leeftijd verongelukt. Eef is betrokken bij dit ongeluk en wordt hier ook verantwoordelijk voor gehouden door haar moeder. Ze gaat haar hele jeugd dan ook gebukt onder een immens schuldgevoel en het gezin is nooit meer zo hecht als voor het ongeluk. Als Eef volwassenen is wordt de wond die het ongeluk van Kiki nog steeds is, opengereten en ze begint te twijfelen aan haar aandeel in het ongeluk. Ze besluit zelf op onderzoek uit te gaan, om zo deze beerput weer toe te kunnen dekken. Dan komt ze tot een onverwachte ontdekking.

Mijn mening

Ik vind een debuut van een auteur altijd erg leuk om te lezen. Het geeft een extra spanning omdat je de schrijfstijl van de auteur nog niet kent en het dus altijd afwachten is of deze bevalt en dan krijg je nog de vraag, is het een auteur voor één keer of wordt het een auteur die je in de gaten moet houden. En ik kan je nu alvast zeggen, Marie-José Verweij is een auteur om in de gaten te houden, want dit debuut smaakt naar meer.

Al meteen bij het eerste hoofdstuk word je het verhaal ingezogen en wil je gewoon verder lezen, om te weten te komen wat er nu precies aan de hand is. Het verhaal bevat twee verhaallijnen, één in het heden en één in het verleden. In het verleden is Eef nog een kind en opeen vakantie in de Toscane verongelukt haar zusje Kiki. Hierdoor wordt het gezin verscheurd door verdriet en dat zorgt ook voor een moeilijke jeugd voor Eef. Eef wordt daarnaast, door haar moeder verantwoordelijk gehouden voor het ongeluk waarbij Kiki om het leven kwam. Eef kan zich van het ongeluk eigenlijk niks meer herinneren. En als ze in het heden problemen krijgt door dit ongeluk besluit ze zelf op onderzoek uit te gaan.

Beide verhaallijnen zijn vanuit de ik-persoon geschreven en hierdoor voel je al snel een band met Eef en door de manier waarop Marie-José Eef neergezet heeft, kun je je ook heel goed verplaatsen in haar handels- en denkwijze.

Het verhaal begint redelijk rustig en je hebt even de tijd om het verhaal tot je te nemen, om vervolgens door een kleine plotwending te merken dat de spanning opgebouwd wordt. Hierdoor kun je vanaf dat moment echt alleen maar verder lezen. Doordat Marie-José de tijd genomen heeft om ook uit een te zetten hoe Eef opgegroeid is, in welke situatie zij toen zat en wat de psychische gevolgen voor haar zijn, merk je dat ze een erg geloofwaardig verhaal heeft neergezet. Ook de emoties van schuld, de worsteling met dit schuldgevoel en de twijfels heeft Marie-José op een goede manier neer weten te zetten. Ik moest gewoon door blijven lezen en het verhaal was dan ook sneller uit dan ik verwacht had.

Doordat ik het boek ook te beluisteren is via Kobo Plus en ik dit heerlijk vind, om onder het lezen meteen te luisteren, had ik nog meer het gevoel dat ik midden in het leven van Eef stond en ik denk dat Machteld van der Gaag ook een goede intonatie aan het verhaal gegeven heeft.

Ik las gelukkig dat Marie-José al bezig was met haar tweede thriller en ik denk door dit debuut te schrijven heeft ze de lat meteen erg hoog gelegd voor zichzelf, want ze heeft mij overtuigd. Door de psychologische kant ook goed te belichten en de spanning op zo’n subtiele manier op te bouwen zat ik ongemerkt op het puntje van mijn stoel en kon ik het boek echt pas weg leggen nadat ik de laatste pagina gelezen had.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

met-onbedachte-rade

Gegevens van dit boek:
Titel: Met onbedachte rade
Auteur: Marie-José Verweij
Uitgever: Davey Jones Publishing
Aantal pagina’s paperback: 231
Aantal pagina’s e-book: 211
Verteller luisterboek: Machteld van der Gaag
Duur luisterboek:07:41:32
ISBN paperback: 9789462179523
ISBN e-book: 9789462179530
ISBN luisterboek: 9789462179929
Prijs paperback: € 17,95
Prijs e-book: € 9,95
Prijs Luisterboek: € 16,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge