Maria Grund – De hoofdzonde

Een goede spannende thriller gaan wij nooit uit de weg, en aangezien de cover en de korte inhoud ons erg aanspraken, konden wij het niet laten om aan de uitgeverij te vragen of wij een recensie-exemplaar mochten ontvangen. Na een kort mailcontact kregen wij goed nieuws en niet veel later lag er een recensie-exemplaar van ‘De hoofdzonde’ op onze deurmat. Hier willen wij Uitgeverij Volt natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op een eiland voor de oostkust van Zweden wordt een veertienjarig meisje dood aangetroffen. Haar polsen zijn doorgesneden en in haar haar zit een dik stuk touw verstrengeld. Op haar ene heup staat in blauwe stift het getal 26 geschreven. Haar dood wordt al snel als zelfmoord beschouwd.

De dag daarop wordt aan de andere kant van het eiland het verminkte lichaam gevonden van de eigenaresse van een antiquariaat. Ze heeft talloze messteken in haar borst en in de hals zijn twee snijwonden zichtbaar die een kruis vormen. Wanneer inspecteur Sanna Berling en haar nieuwe collega Eir Pedersen beginnen aan het onderzoek naar deze moord, ontdekken ze dat er een verband lijkt te zijn met de zaak van het veertienjarige meisje.

Al snel blijkt dat deze twee gebeurtenissen slechts het startschot zijn van een hele reeks gewelddaden op het eiland. Hoe meer Sanna en Eir over de slachtoffers ontdekken, hoe duidelijker het wordt dat de achtergrond van deze zaken gruwelijker is dan ze ooit hadden kunnen vermoeden.

De cover

Op de cover is een huisje te zien. In eerste instantie dacht ik dat het om een soort kerkje ging. Ik vind de cover erg gaaf. De cover is in groen tinten en de lucht is dreigend. De titel knalt, door de oranje kleur, echt van de cover. Ik vind het een geslaagde cover. Hij zou mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Maria Grund groeide op in de omgeving van Stockholm en heeft het grootste deel van haar carrière in de film- en mediabranche gewerkt. Na periodes in New York en Londen woont ze nu op het eiland Gotland. De hoofdzonde is haar eerste boek.

Het verhaal

Aan de oostkust van een Zweeds eiland wordt het lichaam van een veertienjarig meisje gevonden. Haar polsen zijn doorgesneden en op haar heup is, met een blauwe stift, het getal 26 geschreven. Het is een raadsel wat dit getal betekend. En hoe komt het dat er een een dik stuk touw in haar haren zit? Er wordt al snel aan zelfmoord gedacht, maar is dit wel zo?

De volgende dag wordt er, aan de andere kant van het Zweedse eiland, nog een lichaam gevonden. Het blijkt de eigenaresse van een antiquariaat te zijn. Ze is met messteken om het leven gebracht. Er zijn onder andere twee snijwonden te zien in haar hals, ze vormen een kruis.
Al snel krijgen inspecteur Sanna Berling en haar kersverse collega Eir Pedersen deze zaak toegeschoven. Ze gaan op onderzoek uit en ontdekken al vrij snel dat er een verband bestaat tussen deze twee zaken.

Als er nog meer gewelddaden voorvallen op het eiland weten Berling en Pedersen het zeker. Ze moeten alles op alles zetten om de dader te vinden. Hoe meer het web zich sluit hoe gruwelijker de feiten worden…

Mijn mening

Wij zijn hier thuis altijd nieuwsgierig naar debutanten, en aangezien de cover en de korte inhoud ons aanspraken kon ik eigenlijk niet wachten om te starten in ‘De hoofdzonde’. Maar omdat wij de boeken altijd lezen op volgorde van binnenkomst, kwam deze thriller even op onze NTL-stapel te liggen. Maar ondertussen heb ik hem gelezen en kan ik jullie vertellen wat ik er van vind.

Politiethrillers, ik kan er geen genoeg van krijgen. Heerlijk over de schouders van inspecteurs mee kijken. ‘De hoofdzonde’ is ook zo’n boek. Maria Grund heeft de hoofdpersonages Sanna Berling en Eir Pedersen sterk neer weten te zetten. Je gaat tijdens het lezen echt met ze mee leven. Toch blijven sommige dingen vaag, en dat is niet erg, want op deze manier blijft er ruimte voor een vervolg. Ikzelf kan eerlijk gezegd niet wachten tot dit vervolg vertaald wordt. Want ik wil zeker meer lezen over dit interessante duo.

De schrijfstijl van Grund is erg interessant en pakkend. Bepaalde scenes kon ik mij levendig voorstellen. Net of ik zelf mee werkte aan de onderzoeken. Ik hou ervan. De hoofdstukken zijn van een goede lengte, en ondanks dat het een Zweeds boek is, worden er geen moeilijke namen, waar je over struikelt, gebruikt. Dit vind ik altijd een pluspunt.

De ontknoping zag ik niet aankomen, en zoals altijd, vind ik dit erg fijn. De auteur heeft mij een aantal keer op het verkeerde been weten te zetten. Net als ik dacht dat ik wist hoe het verhaal in elkaar zat, kwam er nog een verrassing om de hoek piepen. Erg tof!

Grund is, voor mij persoonlijk, een auteur die nog een mooie schrijverscarrière in het vooruitzicht heeft.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-hoofdzonde

Gegevens van dit boek:
Titel: De hoofdzonde
Auteur: Maria Grund
Uitgever: Volt
Vertaald door: Ron Bezemer
Aantal pagina’s paperback: 368
Aantal pagina’s e-book: 306
Verteller luisterboek: Jantine van den Bosch
Duur luisterboek: 12:45:16
ISBN paperback: 9789021423081
ISBN e-book: 9789021423098
ISBN luisterboek: 9789021428376
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 11,99
Prijs luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow of te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge