Maria Genova – Komt een vrouw bij de hacker

Komt een vrouw bij de hacker

Informatie die te lezen is op de achterflap: ‘Het begon met een rekeningafschrift dat uit mijn brievenbus is gehengeld. Toen is er een bankpasje aangevraagd en daarna is mijn rekening geplunderd. Hoe kan de bank zomaar mijn geld aan iemand anders geven? Krijg ik straks allerlei rekeningen en incasso’s aan mijn broek? Ik vind het zo erg, naïeve trut die ik ben.’ (fragment uit Komt een vrouw bij de h@cker.)

Elke dag worden ruim 500 Nederlanders slachtoffer van identiteitsfraude. Dit schokkende cijfer komt uit een recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Identiteitsfraude is de snelst groeiende vorm van misdaad. Volwassenen en kinderen strooien met gegevens op internet zonder het idee te hebben dat iemand daar iets mee kan. Maar de gevolgen kunnen enorm zijn. Naast aangrijpende verhalen van slachtoffers, toont auteur Maria Genova in haar nieuwe boek hoe gemakkelijk identiteitsfraude is geworden en dat het iedereen kan overkomen. Je hoeft niet eens veel verstand van computers te hebben om alles over iemand te weten te komen en om leningen op zijn of haar naam af te sluiten.

Iedereen klikt wel ’s argeloos een linkje aan op een website. Steeds vaker heeft dit schokkende gevolgen. Opeens staan er honderden gestolen auto’s op je naam, wordt je bankpas geblokkeerd en bonzen deurwaarders op je deur. Tot overmaat van ramp houdt de politie je aan voor delicten die je niet gepleegd hebt.

Welkom in de wereld van de identiteitsfraude. In dit schokkende, bijzonder actuele boek betreedt schrijfster Maria Genova de wereld van social media, internetcriminaliteit en identiteitsfraude. Om aan te tonen hoe gemakkelijk het is om in iemands computer te komen, begeeft ze zich op het schimmige hackerspad. Maar ze daagt ook een hacker uit om haar te hacken. Met een onthutsend resultaat.

De verhalen van de slachtoffers in het boek laten zien dat wat hen overkomen is, iedereen kan overkomen. Hun ervaringen zijn divers: van mobieltjes die op hun naam besteld zijn tot identititeitsfraude via social media en van schulden afbetalen die niet van jou zijn tot proberen te bewijzen dat je geen hennepplantage bezit, maar dat een onbekend iemand met een kopie van je id-kaart de ruimte namens jou gehuurd heeft. Zelfs een politieagente die belast is met cybercrime bestrijden, vertelt in het boek hoe ze onverwachts zelf slachtoffer is geworden.

Aan het einde van het boek geven experts talloze tips en adviezen om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van identiteitsfraude.

In dit boek ben ik redelijk lang aan het lezen geweest. Niet dat het tegen viel maar omdat ik door mijn concentratieproblemen moeite had om de tekst op te nemen. Door dat het boek niet echt als verhaal geschreven is, maar meer als een overzicht van hoe makkelijk identiteitsfraude is, was het voor mij soms moeilijk om mijn gedachten bij het boek te houden.

Ik had eigenlijk nooit stil gestaan bij hoe eenvoudig identiteitsfraude eigenlijk is. Ik werd al nieuwsgierig naar het boek door de tweets hierover door Maria Genova. Dit maakte me toch wel nieuwsgierig naar het boek. En het verhaal er achter. Door dat ik daardoor niet echt meer gelezen heb waar het boek over ging en het gewoon besteld heb, had ik in eerste instantie gedacht dat het een verhaal was gebaseerd op waar gebeurde feiten. Dus hierdoor anders in het boek begonnen. Dit maakte het boek echter niet minder interessant.

Door het boek werd ik vooral bewust hoe vaak je eigenlijk je identiteitspapieren inscant en/of afgeeft, zonder er eigenlijk over na te denken.

Onder het lezen had ik soms wel het idee dat het mensen ook op ideeën kon brengen om deze fraude toe te passen. Vooral omdat het behoorlijk eenvoudig blijkt te zijn.

Wat ik echter vreemd vond in het boek was dat in de 2e helft van het boek werd geschreven dat bij mobiele abonnementen fraude eigenlijk onmogelijk is doordat je altijd 1 cent moet pinnen van je bankrekening. Echter iets verder in het boek spreekt Maria met iemand die wel rekeningen krijgt van een andere mobiele provider. Dus dat vond ik een kleine tegenspreking in het boek.

Dit boek is zeker een aanrader voor mensen die meer willen weten over identiteitsfraude. En zou wellicht ook op scholen verplicht leesvoer moeten zijn. Vooral doordat voor jeugd privacy een redelijk onbekend onderwerp is.

Gegevens van dit boek:
Titel: Komt een vrouw bij de hacker
Auteur: Maria Genova
Uitgeverij: Just Publishers
Aantal pagina’s Paperback: 224
Aantal pagina’s E-book: 169
ISBN Paperback: 9789089752925
ISBN E-book: 9789089750006
Prijs Paperback: € 14,95
Prijs E-book: € 9,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com & Ako.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge