Maria Genova – Gedwongen liefde

We zagen dat Maria Genova een hernieuwde uitgave ging uitbrengen van ‘Man is stoer, vrouw is hoer’, dit boek zou ook geactualiseerd zijn en ze zou met nieuwe slachtoffers gesproken hebben. Dus wij werden weer nieuwsgierig naar dit nieuwe boek. Nadat we het hier met Maria over hadden, verwees zij ons door naar de uitgever en van hen kregen we het boek toegestuurd. Hier willen we Maria Genova en Just Publishers uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het leven van Anna verandert op slag wanneer ze met een man trouwt die gewelddadig blijkt te zijn. Als de politie hem oppakt voor vrouwenhandel breken voor Anna loodzware tijden aan. Meerdere vrouwen hebben aangifte tegen hem gedaan. Wordt hij veroordeeld? En hoe vertelt Anna de kinderen dat hun vader een pooier is?

Als Anna haar verhaal aan journaliste Maria Genova vertelt, reageert deze verbijsterd. Wat is er allemaal terecht gekomen van de mooie beloftes van politici en politie om de vrouwenhandel te bestrijden? Hoe komt het dat pooiers nog steeds zoveel slachtoffers maken?

Moderne pooiers gebruiken de webcam als wapen en chanteren jonge vrouwen en minderjarige meisjes om ze tot prostitutie te dwingen. Slachtoffers doen vaak geen aangifte uit angst, maar ook vanwege de lage straffen voor hun belagers.

De cover

Op de cover staat een jonge vrouw met modder in het gezicht. Dit roept bij mij meteen de vraag op wat is met haar gebeurd? Ik word meteen nieuwsgierig en ik zou het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te lezen. Dit enerzijds vanwege de foto op de cover, maar ook vanwege de naam van de auteur en de uitgever, deze staan eigenlijk altijd garant voor interessante non-fictie boeken.

De auteur

Maria Genova (1973) is journalist en schrijfster van een aantal succesvolle en taboedoorbrekende boeken. In 2014 werd ze uitgeroepen tot schrijfster van het jaar.

Mijn mening

Maria Genova is voor ons geen onbekende auteur meer. Zelf las ik eerder dit jaar nog haar boek ‘Dansen op de muur‘, over de val van de Berlijnse muur. Ook lazen wij bijvoorbeeld de boeken ‘Strafkind‘ en ‘Ik was het duivelskind‘, waar Maria de co-auteur van was. Jullie zullen vast begrijpen dat wij erg nieuwsgierig waren naar ‘Gedwongen liefde’, vooral omdat ikzelf altijd graag verhalen met een rauw randje lees.

In ‘Gedwongen liefde’ maken wij kennis met Anna, een jonge Oekraïense vrouw, die in haar thuisland Oekraïne geen werk kon vinden en, na een tip van een vriendin dat er in Nederland veel geld te verdienen valt in de bloemenhandel, besluit om naar Nederland te vertrekken voor een beter leven. Helaas, ze belandt in een duistere schimmige wereld achter de ramen van de prostitutie.

Het verhaal wordt afwisselend vertelt vanuit Anna en Maria. Anna vertelt over de donkerste periode in haar leven en Maria vertelt over haar onderzoek naar aanleiding van dit onderwerp. De rode draad die door het verhaal loopt is de rechtszaak tegen de ex van Anna.

Persoonlijk kan ik mij de zedenzaak die een aantal jaar geleden afspeelde in Valkenburg, waarbij een zestienjarig meisje werd uitgebuit, nog goed herinneren. Ze moest seks hebben met tientallen mannen per dag, vaak mannen die gewoon een gezin en kinderen hadden. Hoe bizar. Ook deze zaak komt aan bod in dit verhaal.

Ik vind het erg goed dat dit soort boeken geschreven worden, ook al heb ik redelijk wat boeken gelezen over de onderwerpen loverboys en zeden, toch blijf ik mij telkens verbazen wat er, onder onze neus, gewoon gebeurt en dat, als deze loverboys worden gepakt, de straffen zo laag zijn. Ik denk dat hier toch echt de taak bij Politiek Nederland ligt om dit nog eens goed te bekijken, want de straffen zijn voor de daders gewoon een lachertje, maar voor de slachtoffers daarentegen gewoon bijna mensonterend te noemen. Daardoor kan ik ook goed begrijpen dat de slachtoffers, hoe moeilijk hun leven ook is, hun mond houden en niet naar de politie durven te stappen.

Wij zeggen het vaker, dit soort boeken zouden verplichte kost moeten zijn op scholen. Bepaalde boeken zijn echte eye-openers en daar is ‘Gedwongen liefde’ er één van. En aan Maria, ga vooral door met het schrijven van dit soort boeken, want deze verhalen moeten verteld en gelezen worden!

Gegevens van dit boek:
Titel: Gedwongen liefde
Auteur: Maria Genova
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s paperback: 240
ISBN paperback: 9789089759047
Prijs paperback: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge