Maria Genova – Dansen op de muur

Soms is het ook wel eens leuk om een boek te lezen die we niet ‘moeten’ recenseren. Daar was het dan ook nog eens tijd voor. Dansen op de muur stond al een tijdje op mijn NTL-lijstje en laat dit boek nu net te lezen en beluisteren zijn op Kobo Plus. Voor mij was de keuze dan ook snel gemaakt. Ik was erg nieuwsgierig naar dit boek.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Waarom viel de Berlijnse Muur zo onverwachts en sneuvelden nadien zoveel idealen?

Maria Genova groeit op tijdens het communisme in Oost-Europa. Haar jeugd draait om oppassen voor strenge kameraden, verboden politieke moppen en het scoren van westerse servetten. Met de val van de Muur verdwijnen de meeste beperkingen, maar de dwang van de communistische partij wordt vervangen door die van het geld. Is dit een vooruitgang?

Maria Genova beschrijft treffend de verschillen tussen Oost- en West-Europa, maar de vreemde vooroordelen over en weer.

De cover

Voor de cover is een foto gebruikt die gemaakt is op het moment dat de Berlijnse muur viel en er letterlijk deuren open gingen. Persoonlijk vind ik de cover erg sprekend en ondanks dat ik niet veel weet over de tijd waarin de muur viel, weet ik, als lezer, aan de hand van de cover, wel precies waar het boek over gaat. Ik vind hem geslaagd.

De auteur

De in Bulgarije geboren journaliste Maria Genova (1973) woont al ruim 20 jaar in Nederland. Eerder schreef ze bestsellers over vrouwenhandel en kindermisbruik.

Mijn mening

Ik was aan het rond kijken op Kobo Plus en aangezien ik ook graag waargebeurde verhalen lees, was ik ook bij dit genre aan het kijken. Tot ik ‘Dansen op de muur’, van Maria Genova’ tegen kwam en aangezien deze al een tijdje op mijn veel-te-lange-NTL-lijstje stond, was mijn keuze snel gemaakt en ik koos ‘Dansen op de muur’ uit om te gaan lezen.

In eerste instantie was ik een beetje bang dat het verhaal zware kost zou zijn. Maar al snel werd het mij duidelijk dat Maria, aan dit serieuze onderwerp, ook de nodige humor heeft toegevoegd en dit zorgt ervoor dat het verhaal luchtig word. En de humor die Maria heeft… Ik hou er van!

Ik groei op aan de voet van een van de bekendste monumenten: een metershoog granieten beeld van een Russische soldaat. Hij heet Aljosha en iedereen is gek op Aljosha. Er zijn zelfs mensen die zijn sokkel kussen. Ik niet, want ik weet dat mijn hond daar af en toe op plast.

Het leven achter het IJzeren gordijn is niet altijd makkelijk, en aangezien Maria zelf in Bulgarije is geboren kan zij als een van de beste hierover vertellen. Ze maakte mij, in ‘Dansen op de muur’, echt weg wijs in o.a. het communistische Bulgarije, maar ook in Oost-Duitsland. Ook wist ik veel dingen over de val van de muur niet. Hierdoor werd ik toch wel verrast.

Dit is een non-fictie verhaal dat ik iedereen sterk aanbeveel. Ook als je geen voorkennis hebt is dit verhaal erg interessant. Maria neemt je aan de hand mee door deze tijd en laat erg goed de verschillen zien.

Gegevens van dit boek:
Titel: Dansen op de muur
Auteur: Maria Genova
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s paperback: 240
Aantal pagina’s e-book: 124
Verteller luisterboek: Irma Hartog
Duur luisterboek: 04:09:57
ISBN paperback: 9789089756107
ISBN e-book: 9789089753113
ISBN luisterboek: 9789178614042
Prijs paperback: € 16,95
Prijs e-book: € 9,95
Prijs luisterboek: € 9,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow of te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge