Maren Stoffels – Lock Down

We zagen dat er een nieuw boek zou verschijnen van Maren Stoffels en omdat wij haar jeugdthrillers altijd graag lezen, konden we niet wachten tot deze verscheen. We ontvingen dit boek als recensie-exemplaar van de uitgever, hier willen we Leopold boeken dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Drie vrienden huren midden in het bos een boerderij, zonder internet. Telefoons en social media zijn deze week verboden. Hun zelfverzonnen lockdown moet ervoor zorgen dat ze zich goed kunnen concentreren op de naderende examens. Maar al snel blijkt dat zij niet alleen zijn. Iemand houdt hen vanuit het bos in de gaten. Iemand die al hun geheimen kent. Iemand die wel héél ver gaat voor wraak…

De cover

De cover is erg donker en blinkend. Hierdoor valt je in eerste instantie alleen het kleine lichtje in het midden van de cover op. Echter als je langer kijkt vallen je steeds meer details op en dat vind ik wel gaaf. Of deze cover me in de winkel opgevallen zou zijn, weet ik niet, doordat hij zo donker is, zou ik er denk ik ook vrij snel langs lopen.

De auteur

Maren Stoffels (1988, Amsterdam) groeide op in haar geboortestad bij haar ouders en oudere broer Wadse. Zodra Maren kon schrijven deed ze het.
Op haar negende maakte ze haar eerste boek, over een eskimootje dat zijn vader zoekt. Via auteur Hans Kuyper zocht ze contact met uitgeverij Leopold. Die publiceerde in 2005 haar eerste boek Dreadlocks & Lippenstift. Sinds dit eerste boek zijn er veel boeken van Maren Stoffels verschenen. De laatste jaren schrijft ze thrillers voor jongeren (12+), waaronder Escape Room, Fright Night en Room Service. Met deze thrillers werd ze meermaals genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury.

Het verhaal

De vrienden Lotus, Nova en Vin huren een boerderij in de middle of nowhere. Lotus weet van te voren niet waar ze heen gaan, dit is voor haar een verrassing. Het enige wat ze weet, is dat ze geen mobiele telefoon mee mogen nemen en dat er geen internet is. Ze willen zich namelijk voorbereiden op hun naderende examen. Deze zelfgekozen lock down moet er voor zorgen dat ze, afgesloten van de buitenwereld, zich echt focussen op hun leerstof. Echter iemand houdt hen vanuit de bossen in de gaten. Iemand die al hun geheimen kent. De vraag is hoe ver gaat diegene voor wraak?

Mijn mening

Bij de titel van het boek moest ik in eerste instantie aan de Corona-lockdown denken, maar gelukkig bleek, na het lezen van de flaptekst, dat deze lock down gelukkig niks met Corona te maken te hebben. Ik hoop alleen dat het geen lezers afschrikt, omdat ze klaar zijn met corona.

Het verhaal komt al snel op gang. Het boek begint met een cursief stuk op een grijze achtergrond. Het blijft lang onduidelijk wie de persoon is die deze verhaallijn verteld. In eerste instantie leer je de drie hoofdpersonen kennen. Lotus en Nova zijn beste vriendinnen. Vin heeft een relatie met Nova, maar is ook goede vrienden met Lotus. Ze blijken echter ook een hoop geheimen voor elkaar te hebben.

Vin komt niet altijd oprecht op mij over, maar ik dacht dat dit kwam doordat hij ook met een geheim liep waar hij met Lotus over wilde praten, echter dit bleek toch heel anders in elkaar te zitten.

De onbekende persoon bleek een heel ander personage te zijn, als dat ik in eerste instantie uit de verhaallijn haalde. Deze verhaallijn had van mij volwassener opgezet mogen worden, om deze verhaallijn geloofwaardiger neer te zetten.

Stoffels brengt met dit boek weer verschillende actuele onderwerpen onder de aandacht. Zo gaat het over pesten en de gevolgen van pesten, hoe een slachtoffer opeens zelf pester kan worden, maar zeker ook de gevolgen van pesten en hoe dit door kan werken ook nadat het pesten allang gestopt is. Maar ook speelt vriendschap en eerlijkheid een belangrijke rol in het verhaal. Al klinkt het hier opgesomd alsof er veel onderwerpen aan bod komen, maar onder het lezen is dit zo neergezet dat alle onderwerpen gedoseerd weergegeven worden en je niet overweldigd wordt hierdoor.

Lock down leest als een spannende thriller, waarbij je na gaat denken over eerlijkheid en de gevolgen van pesten, maar ook welke kant zou jij kiezen, als je in dezelfde situatie zit, want eigenlijk is er geen goede kant te kiezen. Dit is wellicht nog het meest verbazende… Dat wat je ook kiest, je altijd moet kiezen tussen twee kwaden… Die in de ogen, van diegene die de keuze moet maken, niet kwaad bedoeld zijn. Interessante invalshoek heeft Stoffels hiervoor gekozen. Waar ligt de loyaliteit?

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Lock-Down

Gegevens van dit boek:
Titel: Lock Down
Auteur: Maren Stoffels
Uitgever: Leopold boeken
Aantal pagina’s paperback: 192
ISBN paperback: 9789025881559
ISBN e-book: 9789025882457
Prijs paperback: € 14,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge