Marcella Kleine – Vlucht!

We werden door Marcella Kleine benaderd of wij interesse hadden om haar boek ‘Vlucht!’ te lezen. Nadat we gelezen hadden waar het boek over ging en dat het ook nog op ware gebeurtenissen gebaseerd was, was onze interesse gewekt en hoefden we niet lang na te denken. Dit wilden we zeker lezen. Het boek viel dan ook binnen een paar dagen op onze deurmat. Hier willen we Marcella Kleine hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Na een moeilijke jeugd valt Esther als een blok voor de drugsverslaafde Melvin op wie zij in de jeugdinstelling al heimelijk verliefd was. Als Melvin verder afglijdt, voelt zij zich gedwongen een keuze te maken: samen de afgrond in of alleen verdergaan. Haar verlangen naar een stabiel gezinsleven doet haar uiteindelijk in de prostitutie belanden. Pas wanneer Esther in haar wanhoop tot gebed komt, durft zij in opstand te komen tegen de dagelijkse vernederingen. Maar ook dan blijkt ze niet veilig te zijn voor haar gewelddadige echtgenoot en moet zij met hun kinderen vluchten.
Staat Esther ooit een beter leven te wachten?

De cover

Op de cover staat een jonge vrouw in een witte jurk die de zee in rent. Ik denk dat dit Esther voorstelt. De cover spreekt mij persoonlijk niet heel erg aan en ik denk dat dit boek mij niet zo snel opgevallen zou zijn in de boekhandel.

De auteur

Marcella Kleine-de Peuter is auteur van psychologische thrillers, romans en boeken op basis van waargebeurde verhalen. Naast ‘Vlucht!’ verschenen van haar hand: ‘Drie jaar cel en tbs’, ‘Zeemist’, ‘In het verborgene’, ‘Binnenwereld’, ‘Vilein’, ‘Souvenir’, ‘Schemergebied’, ‘Schijnvertoning’ en ‘De voltooiing’. Samen met auteur Marjolein van der Gaag schreef zij de spannende verhalenbundel ‘Eindbestemming’ en de thriller ‘Hels’. Korte verhalen van Marcella zijn opgenomen in verschillende bundels, waaronder ‘Zoeter dan wraak’.

Mijn mening

Ik lees altijd met veel interesse boeken die waargebeurd zijn of gebaseerd zijn op waargebeurde feiten. Dus dit boek paste hier echt in thuis. Ik keek er naar uit om deze te gaan lezen, maar omdat wij de recensie-boeken altijd zo veel mogelijk op volgorde van binnenkomst lezen, moest ik even wachten voordat ik in ‘Vlucht!’ kon beginnen. Eenmaal begonnen in dit verhaal laat het je niet meer los, totdat je het boek uit hebt.
In het boek wordt het verhaal van Esther vertelt. Het leven is niet makkelijk geweest voor haar. Als kind heeft ze al problemen. Een moeder die er niet voor haar is en een stiefvader die agressief is. Maar dit is nog maar het begin. Ze lijkt problemen aan te trekken en keer op keer voor de foute man te vallen. Totdat ze zelfs in de prostitutie terecht komt, om de kinderen van haar man te kunnen onderhouden. Tot dat ze op een bepaald moment zo wanhopig is, dat ze zich tot het geloof bekeerd en haar man beterschap beloofd. Maar ook dat zorgt er nog niet voor dat ze het beter krijgt. Op een bepaald moment moet ze zelfs vluchten. Uiteindelijk komt er toch geluk op haar pad.

Het verhaal wordt afgewisseld met stukjes over ‘Vroeger’. In deze stukjes kom je meer te weten over hoe het er vroeger thuis aan toe ging. Hierdoor merk ik al snel dat ze toen al beschadigd was en ze niet weet wat normaal is, en het naar mijn gevoel normaal vindt dat zij behandeld wordt alsof ze niks waard is. Ik had onder het lezen regelmatig het gevoel dat ik Esther wilde zeggen dat ze voor zichzelf op moest komen, maar doordat ze dit van thuis uit niet geleerd heeft en altijd problemen kreeg als ze voor zichzelf opkwam, doet ze dat in haar verdere leven ook niet. En dit merk je heel erg aan haar. Vooral haar man Rik weet haar te manipuleren, waardoor ze heel ver over haar eigen grens gaat. Ik snap aan de ene kant waarom ze dit gedaan heeft, maar onder het lezen heb ik me regelmatig afgevraagd of ik zo ver zou gaan, maar dan kwam gelijk de gedachte ‘maar ik heb ook een hele andere jeugd gehad’.

Ik vond het vooral fijn om te lezen dat Esther alsnog het geluk gevonden heeft en een man gevonden heeft die haar op waarde weet te schatten en haar ook zo behandelt.

In het verhaal komen heftige onderwerpen voor zoals verslaving, mishandeling, misbruik en gedwongen prostitutie en je moet zeker geen teer zieltje zijn om dit boek te lezen, want ik denk dat je het dan snel aan de kant legt, doordat je beseft dat iemand dit daadwerkelijk meegemaakt heeft. Maar ik denk wel dat, zoals Esther ook zelf in haar nawoord zegt, het goed is voor vrouwen die hetzelfde meemaken of meegemaakt hebben, te laten zien, dat ondanks alle moeilijke dingen die op je pad gekomen zijn er altijd nog hoop is en het zomaar kan gebeuren dat er iemand op je pad komt die het wel goed met je voor heeft.

‘Vlucht!’ is het heftige en indringende levensverhaal van Esther. Marcella laat duidelijk zien dat Esther het niet makkelijk gehad heeft en niet voor het geluk geboren lijkt, maar doordat ze, op een bepaald moment, met de hulp van het geloof, voor zichzelf op durft te komen, lijkt er binnen in haar iets in gang gezet te zijn, waardoor ze zichzelf meer vindt voorstellen en vaker voor zichzelf opkomt. Ik hoop dat Esther nog lang samen met Simon en haar kinderen met veel geluk de toekomst tegemoet durft te zien.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Vlucht!
Auteur: Marcella Kleine
Uitgever: Uitgeverij RS
Aantal pagina’s paperback: 209
Aantal pagina’s e-book: 254
ISBN paperback: 9789492657169
ISBN e-book: 9789492657176
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 7,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge