Marcel van Driel – 24 uur

We ontvingen een persmail over een nieuwe Kluitman-novelle. Nadat we de korte inhoud gelezen hadden, waren we nieuwsgierig en hebben we meteen terug gemaild dat we interesse hadden. We kregen al vrij snel een positief antwoord en rond de verschijningsdatum viel het recensie-exemplaar dan ook op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij Kluitman uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De 16-jarige Claire werkt als flitsbezorger. Wanneer ze op een koude winteravond haar laatste bestelling wegbrengt, wordt ze opgewacht door twee gewapende jongens die hun tijd doden met het opjagen van mensen. Claire is hun volgende slachtoffer. Zonder geld, telefoon, jas en op blote voeten moet Claire 24 uur uit handen van de jongens zien te blijven. Lukt haar dat, dan krijgt ze 10.000 euro. Lukt het niet, of houdt ze zich niet aan hun spelregels, dan wordt ze doodgeschoten. Als Claire erachter komt dat de jongens valsspelen, weet ze dat ze alleen kan overleven als zij de regels verandert…

De cover

Op de cover zie je een silhouet van een jonge vrouw, ik denk dat dit Claire moet voorstellen, die ergens doorheen rent. Ik heb het gevoel dat het een metrostation is. Er zit beweging in de foto hierdoor heb je het gevoel alsof de jonge vrouw snelheid heeft. De titel staat groot op de cover. Onder de titel staat ‘Claire is ten dode opgeschreven tenzij ze de regels verandert’. Dit maakt mij meteen nieuwsgierig. En ik zou het boek dan ook zeker opgepakt hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

24 uur is de superspannende novelle van Marcel van Driel, schrijver van onder andere Superhelden.nl. Hij heeft al meer dan 55 boeken op zijn naam staan. Zijn verhalen staan bekend om hun nagelbijtende spanning en droge humor.

Het verhaal

Claire werkt als flitsbezorger. Hierdoor moet ze vaak, tegen de zin van haar moeder, in de avonduren werken. Op een koude winteravond gaat ze onderweg om haar laatste bestelling weg te brengen, maar eenmaal op het adres aangekomen blijkt er niemand te zijn. Als ze contact opneemt met de klant, blijkt diegene een foutief adres opgegeven te hebben, zodat ze hun bestelling toch geleverd krijgen. Claire spreekt een extra fooi af en gaat op weg naar het goede adres. Eenmaal aangekomen op het adres wordt ze echter opgewacht door twee gewapende jongens die hun tijd doden met het opjagen van mensen. Ze hebben Claire uitgezocht als hun volgende slachtoffer. Haar telefoon, jas, schoenen en sokken worden haar afgenomen. Ze krijgt een half uur voorsprong. Lukt het haar uit handen van de jongens te blijven? Als dit lukt dan krijgt ze 10.000 euro. Houdt ze zich niet aan de spelregels of vinden de jongens haar dan wordt ze doodgeschoten. Dan komt Claire erachter dat de jongens valsspelen. Ze weet dat ze de regels zal moeten veranderen als ze wil overleven…

Mijn mening

Het verhaal begint met een spannende proloog over Pascal. Ik wil meteen meer weten, dus ik sla snel de pagina om. Hierna lezen we over Claire. Claire werkt als flitsbezorger bij STOER en ze is aan het werk. Nog net voor het einde van haar dienst krijgt ze een rit toegewezen. Vervolgens worden we meegenomen in de komende bizarre 24 uur van Claire, want de bezorging van haar laatste rit, is niet zoals verwacht. Als ze op het uiteindelijke adres komt, krijgt ze niet de afgesproken fooi, maar blijkt zij het volgende slachtoffer van deze broers. Ze wordt zonder jas, schoenen, sokken, telefoon op pad gestuurd en krijgt een half uur voorsprong. Ze rent voor haar leven, maar binnen no time hebben de broers haar gevonden. Ze voelt zich genoodzaakt de regels wat aan te passen, aangezien ze anders niet zal overleven.

Ondanks dat de boeken uit deze serie eigenlijk voor jongeren geschreven zijn, houd ik van deze serie. Ze zijn kort, spannend en altijd met veel vaart geschreven. Ook Van Driel heeft dit goed onder de knie. Hij brengt Claire in allerlei situaties, waar je absoluut niet in terecht wilt komen en de spannende situaties volgen elkaar snel op. Doordat het een novelle is, is het verhaal niet heel lang, maar toch gebeurd er genoeg in dit korte tijdsbestek en de gebeurtenissen volgen elkaar geloofwaardig op. Ook de emoties van Claire zijn goed uitgewerkt. De personages zijn niet heel diep uitgewerkt, maar toch leren we ze voldoende kennen om een beeld van ze te vormen. Dit heeft Van Driel met weinig woorden goed neer weten te zetten.

Het verhaal houdt je tot op het einde in zijn greep en ik denk ook dat jongeren die niet zo graag lezen, hierdoor gegrepen kunnen worden. Daarnaast denk ik dat doordat het boek niet zo dik is, dit jongeren ook zeker zal aanspreken. En wellicht, doordat het verhaal met vaart geschreven is, ze eerder geneigd zijn nog een boek uit deze serie te lezen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

24-uur

Ik lees Nederlands challenge

Dit is het negenentwintigste boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: 24 uur
Serie: Kluitman-novelle
Auteur: Marcel van Driel
Uitgever: Kluitman
Aantal pagina’s hardcover: 112
Aantal pagina’s e-book: 112
ISBN hardcover: 9789020609738
ISBN e-book: 9789020630091
Prijs hardcover: € 9,95
Prijs e-book: € 5,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge