Vero las: Marc vande Gught – Alles blijft nazinderen

Ik zag in de folder van uitgeverij Lannoo het boek ‘Alles blijft nazinderen’ staan. Nadat ik gelezen had waar dit boek over ging was mijn interesse gewekt en heb ik de uitgever een mailtje gestuurd. Ik kreeg hier al snel antwoord op terug en direct na verschijnen had ik het boek in onze brievenbus liggen. Hier wil ik uitgeverij Lannoo dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Joke is twintig wanneer ze uit het leven stapt. Vijftien jaar later volgen we in ‘Alles blijft nazinderen’ de zoektocht van haar vader Marc Vande Gucht om de dood van zijn dochter een plaats te geven.

Van de rauwe pijn en het ongeloof bij haar overlijden tot zijn niet-aflatende inzet om de hallucinante zelfmoordcijfers te doen dalen: Alles blijft nazinderen is een indrukwekkende getuigenis over een maatschappelijk hyperactueel thema.

Cover

Op de cover zien we een papieren bootje op een plas water varen. Dit komt op mij heel sereen over. Je ziet het bootje gespiegeld in het water. Maar de lucht heeft bijna dezelfde kleur als het water, hierdoor zie je niet zo goed waar het water over gaat in de lucht. De cover is rustig en dat past goed bij dit boek. Of dit boek me echt opgevallen zou zijn in de boekhandel weet ik niet. Hoogstens door de rode quote ‘Als je kind uit het leven stapt’ die goed zichtbaar is en opvalt.

Auteur

Marc vande Gucht werkte jarenlang in het bedrijfsleven, onder meer als commercieel directeur van De Tijd. Na de dood van zijn dochter Joke richtte hij samen met Jan Toye, GavoorGeluk op. Sinds 2005 werd voor meer dan 6 miljoen euro geïnvesteerd in projecten die de veerkracht van jongeren in Vlaanderen een duw in de rug geven. Vandaag is GavoorGeluk een stichting van openbaar nut, die aan Fondsenwerving doet via Het Fonds ‘Vrienden van GavoorGeluk’, beheerd door de Koning Boudewijn Stichting.

Mijn mening

Marc vande Gucht heeft sinds de zelfmoord van zijn dochter Joke zich als doel gesteld om aan zelfmoordpreventie te doen. Hij heeft als motto ‘Preventie van depressie’. Om zo meer zelfmoorden te voorkomen en dit al bij de kiem te smoren. Het boek ‘Alles blijft nazinderen’ legt de focus op het voorkomen van zelfmoord en dat er al op vroege leeftijd gekeken moet worden naar het uiten van gevoelens en hoe dit het beste aan te pakken is.

Dit is zeker een interessant onderwerp. Echter, na dat ik gelezen had waar het boek over ging, had ik ook meer verwacht om te lezen hoe Marc de zelfmoord van Joke in zijn eigen leven een plekje geeft en hoe dit nu na 15 jaar nog steeds invloed heeft op zijn dagelijks leven. Natuurlijk heeft de stichting ook invloed op het leven van Marc, echter dit is zijn professionele leven. Hoe zit het met zijn privéleven en hoe gaan de vrouw en andere dochter van Marc ermee om? Dit zijn dingen die ik verwacht had te zullen lezen in het boek ‘Alles blijft nazinderen’. Echter dit boek laat meer de theorie achter het voorkomen van een zelfmoord zien. Dat is natuurlijk zeer zeker ook interessant echter ietwat meer droge stof waar minder emotie bij komt kijken en deze emotie had ik net verwacht in dit boek.

Doordat het boek anders in elkaar zat dan ik verwacht had, was ik in eerste instantie enigszins teleurgesteld, echter naarmate ik verder las en tot me had laten doordringen dat het boek anders was als ik in eerste instantie dacht vond ik het toch interessant om te lezen wat er aan gedaan kan worden om zelfmoord te voorkomen. Dat dit al vaak op jonge leeftijd ingezet moet worden en dat hier in België al op veel opleidingen aandacht aan wordt gegeven. Dit is erg goed geregeld en hier heeft o.a. de stichting GavoorGeluk voor gezorgd. Deze stichting is door Marc opgezet samen met Jan Toye.

Dit boek geeft duidelijk weer dat er nog te veel zelfmoorden en pogingen gedaan worden en dat er nog heel wat winst te behalen is door de veerkracht van jongeren te versterken en hierdoor zelfmoordpogingen te voorkomen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Alles blijft nazinderen
Auteur: Marc vande Gucht
Uitgever: Lannoo
Aantal pagina’s paperback: 192
Aantal pagina’s E-book: 192
ISBN paperback: 9789401458993
ISBN E-book: 9789401459884
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 15,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge