Marc Raabe – Sleutel 17

In de catalogus van A.W. Bruna uitgevers zagen we dat er van een, voor ons, onbekende thrillerauteur een boek zou verschijnen. En onbekende auteurs maken ons altijd nieuwsgierig. Na de korte inhoud gelezen te hebben, waren we beiden erg enthousiast, dus hebben we een mailtje naar de uitgever gestuurd en we kregen al snel een bevestigend antwoord. Het boek viel dan ook rond de verschijningsdatum op onze deurmat. Hier willen wij A.W. Bruna uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In de koepel van de Berliner Dom hangt een gruwelijk toegetakeld, bebloed lichaam. Met haar gespreide armen lijkt ze op een zwarte engel. Het is de prominente geestelijke dr. Brigitte Riss. Om haar hals draagt ze een mysterieuze sleutel waarop het cijfer17 staat.
Rechercheur Tom Babylon, die als een van de eersten ter plekke is, heeft een persoonlijk belang bij de zaak, jaren geleden verdween zijn zusje Viola met precies deze sleutel. Wanneer hij zich op de zaak stort, strijkt zijn ongebruikelijke aanpak algauw tegen de haren in van psychologe Sita Johanns, die lastige vragen begint te stellen. Want wie heeft er eigenlijk meer te verbergen: Tom of de moordenaar?

De cover

Op de cover staat een witte veer en het cijfer 17. Dit vind ik erg goed bij het verhaal passen. Al was wellicht de witte veer in combinatie met een sleutel met cijfer 17 erop nog passender geweest. De cover is donker en door de quote van Sebastian Fitzek word ik nieuwsgierig en zou ik het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te lezen.

De auteur

Marc Raabe (Keulen, 1968) is een Duitse schrijver, redacteur, grafisch ontwerper en manager van zijn eigen filmproductiebedrijf. Zijn serie over Tom Babylon is een enorm succes in Duitsland – alle drie de delen stonden wekenlang in de top 10 van de Duitse bestsellerlijsten.

Het verhaal

Er komt een oproep binnen om naar de Berliner Dom te gaan. Tom Babylon is als een van de eerste rechercheurs aanwezig. In de koepel van de Berliner Dom hangt een gruwelijk toegetakeld lichaam. Ze heeft haar armen gespreid en onder andere haar ogen afgedekt. Hierdoor lijkt ze op een zwarte engel. Het is de bekende geestelijke dr. Brigitte Riss. Om haar hals heeft ze een mysterieuze sleutel met het cijfer 17 erop. Tom Babylon herkent de sleutel meteen. Hij heeft persoonlijk belang bij deze zaak, want jaren geleden verdween zijn zusje Viola met precies deze sleutel. Hij stort zich op de zaak. Hij heeft een niet-alledaagse werkwijze die psychologe Sita Johanns niet erg kan waarderen, en hierdoor lastige vragen begint te stellen. Wie heeft er meer te verbergen? Tom of de moordenaar?

Mijn mening

Ik ben altijd extra benieuwd naar een boek als het boek geschreven is, door een, voor mij, onbekende auteur. Dit was Marc Raabe ook voor mij, maar de korte inhoud sprak mij heel erg aan. Tom Babylon is geen standaard inspecteur die we uit de vele andere thrillers kennen. Hij heeft zelf al een hoop meegemaakt en is bij de politie gegaan, in de hoop zijn verdwenen zusje terug te vinden. Dit merk je ook bij deze eerste zaak voor Tom Babylon. Doordat deze zaak ook nog gelinkt is naar iets uit zijn jeugd wordt voor hem de link al snel gelegd naar zijn verdwenen zusje en bijt hij zich vast in de zaak.

Omdat zijn leidinggevende hem niet volledig vertrouwd wordt psychologe Sita Johanns met hem op pad gestuurd. Doordat Johanns ook genoeg problemen heeft gehad in het verleden zijn ze beiden tot elkaar veroordeeld. En je merkt onder het lezen al meteen dat Babylon liever alleen op pad gaat, maar doordat Johanns verplicht is om hem te volgen, moet hij oplossingen zoeken. Die vindt hij, al zijn ze, zeker voor een inspecteur, niet alledaags. Maar wat vind ik deze eigenzinnige Babylon geweldig om te lezen. Dit boek kon ik gewoon niet aan de kant leggen, want als je denkt dat je even rustig aan kunt doen, gebeurt er wel iets waardoor je weer volop in het verhaal zit en je gewoon verder moet lezen.

De hoofdstukken zijn kort en er wordt iedere keer een plaats en tijdsaanduiding toegevoegd. Je krijgt een hoop details uit het verleden te verwerken en al deze details zijn ook belangrijk voor het verhaal. Deze details komen aan het einde allemaal samen en zorgen voor de ontknoping. Doordat je deze details wel allemaal moet kennen, is het belangrijk om dit boek met je volle aandacht te lezen, maar door de vlotte en boeiende schrijfstijl van Raabe is dat absoluut geen probleem. Zoals ik hierboven al schreef, dit boek is gewoon niet weg te leggen. En door de vele details is dat mooi meegenomen.

Dit boek speelt zich gedeeltelijk af voor de val van de Berlijnse muur en ondanks dat dit geen hoofdrol speelt is het wel handig als je een beetje kennis hebt van de val van de Berlijnse muur. Dit hoeft ook geen uitgebreide kennis te zijn, maar het is bijvoorbeeld wel handig om te weten dat voor de val in de DDR heel anders met bepaalde zaken omgegaan werd.

Je verwacht aan het begin van het verhaal dat het een ontzettend bloederige thriller wordt, maar dat is niet het geval, maar toch is de spanning gedurende het hele verhaal aanwezig en voel je gewoon dat er ieder moment iets kan gebeuren. Ik kan dan ook niet wachten tot in februari ‘Kamer 19‘ uitkomt en ik hoop dat deze weer net zo goed wordt als ‘Sleutel 17’, want deze heb ik in één ruk uitgelezen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Sleutel-17

Gegevens van dit boek:
Titel: Sleutel 17
Serie: Tom Babylon
Auteur: Marc Raabe
Uitgever: A.W. Bruna uitgevers
Vertaald door: Marcel Misset
Aantal pagina’s paperback: 448
Aantal pagina’s e-book: 448
Verteller luisterboek: Huub Dikstaal
Duur luisterboek: 13:42:39
ISBN paperback: 9789400514010
ISBN e-book: 9789044933062
ISBN luisterboek: 9789046175330
Prijs paperback: € 15,00
Prijs e-book: € 11,99
Prijs Luisterboek: € 6,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge