Marc Raabe – Kamer 19

Nadat ik ‘Sleutel 17‘ geschreven door Marc Raabe, gelezen had, wist ik dat ik het vervolg zeer zeker ook wilde lezen, dus toen wij in de aanbiedingsfolder het tweede deel in de Tom Babylon-serie aangekondigd zagen staan, hebben we meteen gereageerd. We kregen al snel een positief antwoord terug en het boek ontvingen wij dan ook rond de verschijningsdatum. Hier willen we A.W. Bruna uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op het openingsevenement van de Berlinale zorgt een snuffmovie voor een massale schok. Ruim 1800 sterren en beroemdheden zien hoe een gruwelijke moord op camera is vastgelegd. Het slachtoffer is de dochter van burgemeester Otto Keller. De dader dreigt dat het niet bij deze moord zal blijven. Rechercheur Tom Babylon en psychologe Sita Johanns staan met hun onderzoek naar de moord onder hoge druk. Maar een groep beroemdheden rond Otto Keller werkt hen tegen. De burgemeester heeft duidelijk iets te verbergen.
Dan wordt de dochter van een andere Berlijnse beroemdheid ontvoerd. En plotseling realiseert Sita Johanns zich dat er een verband bestaat tussen haar en de slachtoffers: een vreselijke gebeurtenis in haar jeugd – en het getal negentien.

De cover

De cover is in dezelfde stijl als de cover van ‘Sleutel 17’, alleen staat er nu een zwarte veer en Kamer 19 op de cover. Doordat deze in dezelfde stijl is, zou hij me zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Marc Raabe (Keulen, 1968) is een Duitse schrijver, redacteur, grafisch filmproductiebedrijf. Zijn serie over Tom Babylon is een enorm succes in Duitsland – Alle drie de delen stonden wekenlang in de top 10 van de Duitse bestsellerlijsten.

Het verhaal

Tijdens het openingsevenement van de Berlinale wordt niet de film afgespeeld die verwacht wordt. Tot ieders verbijstering wordt er een snuff movie afgespeeld, waarin iemand op gruwelijke wijze vermoord wordt. De burgemeester van Berlijn Otto Keller zit ook in de zaal en herkent al snel zijn eigen dochter in het slachtoffer. De dader dreigt het niet bij deze ene moord te laten. Rechercheur Tom Babylon en psychologe Sita Johanns worden bij deze zaak geroepen en gaan op onderzoek uit. Echter worden ze stevig tegengewerkt door hogerhand en hierdoor kunnen ze niet alles onderzoeken zoals zij willen. De burgemeester lijkt duidelijk iets te verbergen maar Tom en Sita mogen dit niet verder onderzoeken. Dan wordt de dochter van een andere Berlijnse beroemdheid ontvoerd, en moeten Tom en Sita een gevecht tegen de tijd aan gaan. Sita realiseert zich opeens dat er een verband bestaat tussen haar en de slachtoffers. Een vreselijke gebeurtenis uit haar jeugd heeft alles met de huidige gebeurtenissen te maken en daar heeft ook het getal negentien mee te maken. Komen Tom en Sita nog op tijd om de andere kinderen te redden?

Mijn mening

Ik was erg benieuwd of dit tweede deel aan het eerste deel kon tippen, want deze was zo goed, maar dit wist deel 2 zeer zeker te evenaren. In dit tweede deel komt de politie als eerste voor het raadsel te staan of er wel echt een moord gepleegd is. Er is namelijk alleen een video en het is de vraag of deze fake of echt is. Een lijk hebben ze niet dus ze tasten een beetje in het duister.

In het eerste deel van de Tom Babylon-serie doken we in het verleden van Tom, en kwamen we zo ook veel meer over hem te weten. Nu duiken we in het verleden van Sita Johanns. We lezen enkele cursief geschreven gedeeltes. Dit zijn enkele flashbacks naar het verleden van Sita. Hierdoor krijg je een mooie afwisseling tussen het hedendaagse onderzoek en het verleden van Sita. Door dit verleden begin je ook Sita steeds beter te begrijpen.

Babylon blijft ook nog steeds op zoek naar zijn verdwenen zusje, ondanks dat dit niet zo’n prominente rol speelt in het verhaal, wordt dit toch voldoende aangehaald om geloofwaardig te blijven. Als zijn zusje helemaal niet meer ter sprake zou zijn gekomen, zou dit op mij ongeloofwaardig over gekomen zijn. Ook vind ik het fijn, dat we nu wat meer over de thuissituatie van Babylon lezen en hem ook op die manier wat beter leren kennen.

Doordat je meer over het privéleven en het verleden komt te weten krijgen de personages ook meer diepgang en worden ze naar mijn gevoel levensecht.

Ik vroeg me lange tijd af wat de titel precies te zeggen had. Ik begreep dat die 19 iets belangrijks was, maar pas ver aan het einde van het verhaal wordt dit duidelijk en ik kan alleen maar zeggen dat deze titel perfect gekozen is. Ik vond ‘Kamer 19’ nog beter uitgewerkt dan ‘Sleutel 17’ en ik ben dan ook razend benieuwd naar het derde deel in deze serie ‘De horzel‘ die in juni verschijnt. En ik zag dat er in het Duits ook al een vierde deel verschenen is.

Ik weet een ding zeker. Marc Raabe is een auteur om in de gaten te houden. Hij weet een verhaal tot in de puntjes te verzorgen. Na twee boeken van zijn hand gelezen te hebben, durf ik te zeggen dat hij het verhaal perfect weet op te bouwen, levensechte personages neerzet en hij beschrijft de gebeurtenissen op zo’n manier dat je ze zelf bijna meebeleefd onder het lezen. Ik kan er in ieder geval geen genoeg van krijgen. Is het al juni?

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Kamer-19

Gegevens van dit boek:
Titel: Kamer 19
Serie: Tom Babylon
Auteur: Marc Raabe
Uitgever: A.W. Bruna
Vertaald door: Marcel Misset
Aantal pagina’s paperback: 464
Aantal pagina’s e-book: 464
Verteller luisterboek: Huub Dikstaal
Duur luisterboek: 13:26:58
ISBN paperback: 9789400514027
ISBN e-book: 9789044933079
ISBN luisterboek: 9789046175347
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs Luisterboek: € 15,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge