Marc Raabe – De kelder

In de aanbiedingsfolder zagen wij dat er een nieuw deel in de Tom Babylon reeks zou verschijnen. Aangezien ik de voorgaande delen echt verslonden heb, wist ik dat ik dit deel ook moest lezen. Na een mailtje naar de uitgever, kregen we al snel een bevestigend antwoord en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we A.W. Bruna uitgevers uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Tom Babylon is al meer dan twintig jaar op zoek naar zijn zusje Viola (‘Vi’), die in 1998 spoorloos verdween. En opeens is er een aanwijzing: een recente foto van Vi, die zich verborgen houdt in de kelder van zijn vader. Heeft Werner Babylon iets te maken met haar verdwijning?

Even daarna wordt Toms vader gedood bij een mysterieuze aanval op de Berlijnse metro. Uit getuigenverklaringen blijkt dat de dader ook op zoek is naar Vi. En Tom denkt te weten wie erachter zit: zijn voormalige mentor dr. Walter Bruckmann, die zwoer Toms leven tot een hel te maken.

Maar hoe kan een man die sinds zijn veroordeling in een bewaakte psychische inrichting in de Alpen zit een moord plegen in Berlijn?

De cover

De cover is in dezelfde stijl als de voorgaande delen. Er staat wederom een veer op de cover. Deze keer een rode veer die in brand staat. Hierdoor zou de cover mij zeer zeker opgevallen zijn in de boekhandel en zou ik deze opgepakt hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Marc Raabe (Keulen, 1968) is een Duitse schrijver, redacteur, grafisch ontwerper en manager van zijn eigen filmproductiebedrijf. Zijn serie over Tom Babylon is een enorm succes in Duitsland – alle delen stonden er wekenlang in de top 10 van de bestsellerlijsten.

Het verhaal

Viola, het zusje van Tom Babylon, is al sinds 1998 spoorloos verdwenen. Tom is al meer dan twintig jaar op zoek naar Viola (Vi). Dan krijgt hij opeens een aanwijzing in handen, een recente foto van Vi, die zich verborgen houdt in een kelder van zijn vader. Heeft zijn vader, Werner Babylon, iets te maken met de verdwijning van Vi?

Kort hierna wordt Werner gedood bij een mysterieuze aanval op de Berlijnse metro. Uit getuigenverklaringen blijkt dat de dader ook op zoek is naar Vi. Tom heeft een vermoeden wie achter deze aanval zit: zijn voormalige mentor Dr. Walter Bruckmann. Hij heeft gezworen het leven van Tom tot een hel te maken.

Bruckmann zit echter sinds zijn veroordeling in een bewaakte psychiatrische instelling dus hoe kan hij achter een moord zitten die in Berlijn gepleegd is?

Mijn mening

De Tom Babylon-serie is echt een van de betere series die ik momenteel lees. Dus ik kon ook niet wachten om in dit vierde en laatste(?) deel te starten. Het verhaal begint met een spannende proloog. Een stelletje ziet twee mannen op het perron staan. Het meisje vertrouwt het niet en wijst haar vriend op het voorval. Hij gaat er op af. En dan gaat het gruwelijk mis… Wat is hier gebeurd? Wie waren deze mannen? Allerlei vragen die gelijk door mijn hoofd spoken. Hierna maken we een sprong in de tijd en zijn we zes weken verder. Tom wordt wakker in het ziekenhuis in Londen. Hij lijdt aan geheugenverlies. Hij komt er achter dat hij ontslag genomen heeft bij de politie, dat zijn vader gestorven is en dat zijn vrouw bij hem weg is. Tom snapt er niks van en hij besluit op onderzoek uit te gaan.

Het wordt wel al snel duidelijk dat het echt belangrijk is dat je de voorgaande delen gelezen hebt, want anders is het verhaal echt niet te volgen denk ik. Raabe weet, op een perfecte manier, via de personages, anekdotes uit de vorige boeken naar boven te halen en hierdoor wist ik meteen weer wat er in de voorgaande boeken gebeurd was. Dit wordt echter op zo’n manier verteld, dat het niet de vaart uit het verhaal haalt. Deze details zijn echter niet gedetailleerd genoeg, dat je als nieuwe lezer begrijpt waar het over zou gaan.

Het verhaal springt regelmatig in tijd, soms maak je een sprongetje vooruit, soms weer een sprong terug in de tijd. Dat ben ik gewend van de voorgaande boeken. Raabe weet dit op zo’n manier te doen dat het nergens verwarrend wordt en het verhaal, ondanks dat het niet chronologisch verteld wordt, gewoon makkelijk te volgen blijft.

Wat wel al vrij snel opvalt is dat De kelder anders is dan de voorgaande delen uit de Tom Babylon-serie. Tom is in Londen en Sita, waar hij normaal mee samenwerkt, is in Duitsland en wordt opgesloten in een psychiatrische kliniek. Dit zorgt voor twee aparte verhaallijnen, die uiteindelijk samenkomen. Dit zorgt ook voor een enorme vaart in het verhaal, want niet alleen in de verhaallijn van Tom gebeurd een hoop, ook in de verhaallijn van Sita zat ik vrijwel continue op het puntje van mijn stoel. Het verhaal is voor mijn gevoel rond, maar ik zou er ook zeker geen probleem mee hebben als er nog een vijfde deel van de Tom Babylon serie zou komen, want eigenlijk wil ik nog geen afscheid nemen van Tom en Sita. Daarvoor vind ik beide personages toch echt té interessant.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-kelder

Gegevens van dit boek:
Titel: De kelder
Serie: Tom Babylon
Auteur: Marc Raabe
Uitgever: A.W. Bruna
Vertaald door: Marcel Misset
Aantal pagina’s paperback: 542
Aantal pagina’s e-book: 512
Verteller luisterboek: Huub Dikstaal
Duur luisterboek: 15:49
ISBN paperback: 9789400515680
ISBN e-book: 9789044934472
ISBN luisterboek: 9789046177297
Prijs paperback: € 24,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 15,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge