Marc Raabe – De horzel

Toen we in de aanbiedingsfolder van A.W. Bruna uitgevers zagen dat Marc Raabe een nieuw deel in de Tom Babylon-serie uit ging brengen, hoefde ik niet lang na te denken. Dit derde deel wilde ik zeer zeker ook lezen. De voorgaande twee delen waren zo goed dat ik, eigenlijk zonder de flaptekst te lezen, al wist dat ik dit boek ook ter hand wilde nemen. Dus je kunt je voorstellen hoe blij ik was toen ik deze aan onze recensie-stapel mocht toevoegen. Hier willen we A.W. Bruna uitgevers uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: ‘I love you all!’, Brad Galloways oerkreet weerkaatst door het Olympiapark in Berlijn en wordt beantwoord door de 22.000 fans die zich daar verzameld hebben. Op dat moment betreedt een onbekende vrouw het podium en overhandigt de verbaasde rockster een envelop. Niemand kan dan vermoeden dat een dag later Galloways leeggebloede lichaam zal worden gevonden, vastgeketend aan zijn bed in een pension.

Rechercheur Tom Babylon wordt op de zaak gezet en gaat samen met psychologe Sita Johanns op onderzoek uit. De moord blijkt te maken te hebben met een dertig jaar oude ontvoeringszaak. Het spoor leidt naar een vrouw die ooit moest kiezen tussen twee mannen die allebei bereid waren over lijken te gaan…

De cover

Ook op dit derde deel van de Tom Babylon-serie staat weer een veer. Deze keer zit er wat bloed aan een stukje veer. De cover past weer erg goed bij de andere delen, maar ook erg goed bij het verhaal. Ook hier speelt een veer waar bloed aan kleeft een belangrijke rol. Doordat deze in dezelfde stijl is als de voorgaande twee delen uit de serie, zou deze mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Marc Raabe (Keulen, 1968) is een Duitse schrijver, redacteur, grafisch ontwerper, en manager van zijn eigen filmproductiebedrijf. In 1990 startte hij zijn eigen filmproductiebedrijf. Zijn serie over Tom Babylon is een enorm succes in Duitsland – alle delen stonden wekenlang in de top 10 van de Duitse bestsellerlijsten. ‘De horzel’ is het derde deel van de reeks.

Het verhaal

De beroemde Brad Galloways treedt op in theater de Waldbühne in Berlijn en de 22.000 fans zijn uitzinnig van vreugde. Als Galloways oerkreet ‘I love you all’ weergalmt door het theater betreedt een onbekende vrouw het podium en overhandigt de verbaasde rockster een envelop. Hij is springlevend. Maar niet meer voor lang. Niemand in het theater kan zich voorstellen dat Galloways een dag later doodgebloed terug gevonden wordt in een safehouse van de politie!

Rechercheur Tom Babylon wordt op deze moordzaak gezet, waar de nodige discretie gevraagd is. Hij wordt samen met psychologe Sita Johanns op onderzoek gestuurd. Al snel wordt duidelijk dat er meer aan de hand is. Wat heeft Anne met deze moord te maken? En wie of wat is de Horzel? Het spoor leidt naar een vrouw die ooit moest kiezen tussen twee mannen die allebei over lijken gingen…

Mijn mening

Dit derde deel van de Tom Babylon serie is voor mijn gevoel het beste deel tot nog toe uit de serie. Raabe legt de lat steeds weer wat hoger voor zichzelf. Hier heb ik echt respect voor.

Er zijn twee verhaallijnen. Een in de huidige tijd, en een verhaallijn in het verleden, die cursief gedrukt is. De verhaallijn in het verleden gaat over de tijd dat Tom vijf jaar is en zijn zusje Viola nog niet verdwenen is. Er spelen een hoop zaken in de DDR en de moeder van Tom en Viola wil graag dat er dingen veranderen.

De beide verhaallijnen hebben op de eerste blik niks met elkaar te maken, maar uiteindelijk komen deze twee verhaallijnen naadloos samen. Deze verhaallijnen wisten mijn aandacht zonder problemen vast te houden en iedere vrije seconde pakte ik het boek erbij om even te lezen. Al had ik maar tijd voor bijvoorbeeld een halve pagina te lezen, dan moest ik toch even lezen, want ik moest weten hoe het verder ging. Het boek hield mij echt in zijn greep.

Raabe weet ook deze keer weer het verleden naadloos een verbinding te laten maken met het heden. Hij laat duidelijk voelen hoever de tentakels uit het verleden kunnen komen. Ondanks dat de DDR niet meer bestaat zijn er nog steeds kopstukken uit die tijd die nog een vinger in de pap hebben en hoe dan ook willen dat bepaalde kwesties niet naar buiten komen.

In dit deel is niet alleen Tom in gevaar maar, net als zijn moeder in het verleden meemaakte, moet hij ook vrezen voor zijn kind. Phil is in levensgevaar. En dan wordt de betekenis van de vraag: ‘Wat is het leven van je geliefden je waard?’ opeens wel duidelijk.

De horzel is te lezen, zonder dat je de voorgaande twee delen gelezen hebt, echter zou ik zelf toch adviseren om de voorgaande delen wel te lezen. Doordat je steeds meer over Tom Babylon komt te weten, begrijp je bepaalde beslissingen ook beter. En bepaalde verhaallijnen blijven toch in ieder deel een belangrijke rol spelen. Over die dingen weet je dan veel meer als je alle delen gelezen hebt. Daarnaast is de serie gewoon té goed om niet in zijn geheel te lezen. Dit is voor mij één van de betere series die ooit geschreven is. Je moet zeker wel wat feeling met de DDR hebben, anders denk ik dat je bepaalde kwesties niet goed in de context weet te plaatsen. Maar ik kan niet wachten tot ‘De kelder‘ in Februari 2023 verschijnt. Je zou bijna gaan verlangen naar de winter, alleen maar om een volgend deel van de Tom Babylon serie te kunnen lezen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

De-horzel

Gegevens van dit boek:
Titel: De horzel
Serie: Tom Babylon
Auteur: Marc Raabe
Uitgever: A.W. Bruna
Vertaald door: Marcel Misset
Aantal pagina’s paperback: 464
Aantal pagina’s e-book: 464
Verteller luisterboek: Huub Dikstaal
Duur luisterboek: 14:29:08
ISBN paperback: 9789400514034
ISBN e-book: 9789044933086
ISBN luisterboek: 9789046175354
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 15,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge