Mala Kacenberg – Het meisje, de kat en het bos + Winactie

We zagen op internet het boek ‘Het meisje, de kat en het bos’ en na de korte inhoud gelezen te hebben, was mijn nieuwsgierigheid aangewakkerd en wist ik dat ik dit boek graag zou willen recenseren. Na een mailtje naar de uitgever, kreeg ik al snel een positief antwoord en rond de verschijningsdatum, viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we The House of Books dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Mala groeide op in het Poolse dorp Tarnogród, aan de rand van een dennenbos, en had de gelukkigste jeugd die iemand zich kan wensen. Maar wanneer de Duitsers Polen binnenvallen, wordt het geliefde dorp van de twaalfjarige Mala een getto en heerst er hongersnood. Mala neemt het heft in eigen handen, verwijdert dapper haar Jodenster en sluipt naar een nabijgelegen dorp om te ruilen voor voedsel.

Op de terugweg ziet ze hoe haar dierbaren gedeporteerd worden en vindt ze een brief van haar zus die haar waarschuwt om weg te blijven. Om te overleven verschuilt ze zich diep in het bos, vergezeld door een zwerfkat die niet van haar zijde lijkt te wijken. De kat is niet alleen een welkom maatje tijdens een angstige en eenzame periode, maar ook een gids en een herinnering om hoopvol te blijven.

De cover

De cover is groen en op de voorgrond zit een grote kat in zwart silhouet. Op de achtergrond zie je boomstammen, met een meisje die er tussendoor loopt. Toen ik de cover zag, keek ik er vooral naar omdat er een kat voorop stond, maar ik had echt niet verwacht dat het om een oorlogsboek zou gaan. Natuurlijk werd ik enthousiast toen ik zag dat dit wel zo was. De verwachtingen naar aanleiding van de cover waren echter heel anders.

De auteur

Mala Kacenberg werd in 1927 geboren in Tarnogród, Polen. Ze overleefde als enige van haar familie de Tweede Wereldoorlog door haar uitzonderlijke moed en met de hulp van een beschermengel, haar kat Malach. Mala emigreerde na de oorlog naar Londen, waar ze een groot, gelukkig gezin stichtte en lang genoeg leefde om gezegend te worden met vele kleinkinderen.

Mijn mening

Ik had, toen ik de cover op internet zag, niet meteen in de gaten dat het om een oorlogsboek ging, maar nadat ik de achterflap gelezen had, wist ik dat dit wel eens een boek voor mij zou kunnen zijn. En of het dat was. Dit is een boek wat gelezen moet worden. Het is een verhaal wat niet alleen verteld moest worden, maar het is ook nog eens steengoed geschreven.

Het verhaal begint op het moment dat Mala 12 jaar oud is en ze heeft een gelukkige jeugd gehad. Ze is opgegroeid in Tarnogrod, een klein dorpje in Polen, en groeide op in een warm gezin. Als de Duitsers Polen binnenvallen, verandert alles voor Mala. Door de ogen van Mala lezen we hoe de veranderingen in Polen invloed hebben en ze steeds minder mogen en het kwaad om zich heen grijpt.

Het voordeel voor Mala is dat ze er niet heel erg Joods uitziet en hierdoor durft ze zich nog regelmatig buiten te vertonen zonder Jodenster. Hierdoor kan ze het Getto, wat hun dorp ondertussen geworden is, zonder veel problemen verlaten om op zoek te gaan naar eten.

Echter, op een dag, als ze terugkomt, van een van haar zoektochten naar eten, blijkt haar familie gedeporteerd te zijn. Een brief van haar oudste zus waarschuwt haar om weg te blijven. Vanaf dat moment gaat Mala op de vlucht en kan ze, met de hulp van aardige behulpzame mensen, overleven. Ze wordt vergezeld door een zwerfkat die haar overal volgt en zorgt dat Mala veilig blijft. Haar kat noemt ze Malach. Dit is beschermengel in het Hebreeuws. En een beschermengel is Malach ook echt voor Mala. Ik was regelmatig verbaasd hoe Malach ervoor zorgde dat Mala zich op de goede momenten verstopte en hierdoor zorgde dat ze veilig was. Ze is ontzettend inventief en hierdoor komt ze zelf, ongelofelijk, maar waar, in Duitsland terecht. Door haar moed en onverschrokkenheid weet ze zich heel goed staande te houden en zelfs als ze een meisje uit haar eigen dorp tegenkomt, weet ze zich zonder veel problemen staande te houden tegenover de Gestapo.

Doordat dit boek vanuit het standpunt van een 12-jarig meisje geschreven is, die in zeer korte tijd volwassen moet worden, is dit boek heel toegankelijk en zonder opsmuk geschreven. Dit boek verdient een veel groter publiek, want dit verhaal geeft duidelijk weer wat o.a. de Joden hebben moeten doorstaan tijdens de gruwelijke tweede Wereldoorlog. En Mala heeft dit op zo’n indringende wijze weten op te schrijven dat je het gevoel hebt dat je met Mala meeloopt op haar moeilijke pad tijdens de jaren die ze op de vlucht was.

Leesfragment

Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

het-meisje-de-kat-en-het-bos

Gegevens van dit boek:
Titel: Het meisje, de kat en het bos
Auteur: Mala Kacenberg
Uitgever: The House of books
Vertaald door: Els van Son
Aantal pagina’s paperback: 288
Aantal pagina’s e-book: 234
ISBN paperback: 9789044363371
ISBN e-book: 9789044363388
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘Het meisje, de kat en het bos’, geschreven door Mala Kacenberg, verloten. Hier willen wij The House of Books natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Geef antwoord op de vraag: Wat is de betekenis van de naam van haar kat Malach?
  • Stuur het antwoord in een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Het meisje de kat en het bos’ en vermeld daarnaast je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en de eventuele extra stappen (Zie hieronder) die je gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.

Per woonadres 1 inzending. Meerdere inzendingen per adres worden verwijderd.

Deze winactie loopt tot en met 19 april 2022. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes.

One thought on “Mala Kacenberg – Het meisje, de kat en het bos + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge