Magnus Jonsson – De man die met poppen speelde

We zagen dat bij ‘The House of Books’ een boek zou verschijnen met de titel ‘De man die met poppen speelde’ van een, voor ons onbekende auteur. De cover maakte mij nieuwsgierig, waardoor ik meteen de achterflap ben gaan lezen. En toen wist ik het zeker, dit boek moest ik lezen. Na een mailtje naar de uitgever, kregen we al snel positief bericht terug en het boek werd dan ook vlak na verschijning bij ons afgeleverd. Hier willen wij The House of Books dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Linn Stähl, een wizzkid en cryptologie-expert, wordt door de politie om hulp gevraagd bij het oplossen van een macabere moord. Een jonge vrouw is dood gevonden in een appartement en de moordenaar heeft haar zo opgemaakt dat ze net een porseleinen pop lijkt. Als het onderzoek connecties begint te vertonen met de extreem-linkse beweging waar Linn ooit lid van was, lijkt haar eigen veiligheid in het gedrang te komen. Tegelijkertijd worden er meer dode vrouwen gevonden en als Linn en rechercheurs Stenlander en Svensson op het punt staan de moordenaar te ontmaskeren, verdwijnt Linn zelf spoorloos…

De cover

Op de cover zie je een weg met erlangs een spoor en water, die onder een brug doorlopen. Op de achtergrond ligt een stad. Ik denk dat dit Stockholm is. In de avondlucht zie je het gezicht van een jonge vrouw, die opgemaakt is als een porseleinen pop. Ik vind de cover echt top gemaakt en hierdoor zou ik het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Magnus Jonsson is auteur en docent op een middelbare school. Hij is geboren in Södermalm, dezelfde wijk in Stockholm waar zijn door Stieg Larssons geïnspireerde thrillers plaatsvinden. ‘De man die met poppen speelde’ is het eerste deel van een trilogie. Van de serie zijn in Zweden in totaal meer dan 100.000 boeken verkocht.

Het verhaal

Als er een jonge vrouw vermoord en tentoongesteld is als een porseleinen pop besluit teamchef Louise Sjöstedt, buiten medeweten van haar directe baas, om Linn, een wizzkid en cryptologie-expert, in te huren. Dat Linn in het verleden veroordeeld is geweest vind ze persoonlijk geen probleem. De rechercheurs die met haar samen moeten werken, vragen zich in eerste instantie af hoe dit moet werken. Als het onderzoek een bepaalde kant op gaat, beginnen oude vijanden uit het verleden van Linn zich opeens te roeren en komt de veiligheid van Linn in het gedrang. Er worden tegelijkertijd meerdere dode vrouwen gevonden en als Linn samen met de rechercheurs op het punt staan de vermoedelijke dader te ontmaskeren, verdwijnt Linn spoorloos.

Mijn mening

De korte inhoud maakte mij heel nieuwsgierig. Ik kende deze auteur nog niet en ik vind het altijd erg leuk, om voor mij, nieuwe auteurs te leren kennen. Het boek begint meteen goed. Iemand is razend op een vrouw die ligt te slapen en vermoord haar. Het wordt niet duidelijk waarom hij razend is, het wordt alleen duidelijk dat ze zich niet aan bepaalde afspraken gehouden heeft. Dit maakt mij meteen nieuwsgierig en ik moet gewoon snel verder lezen. Je merkt al snel dat je geen alledaagse whodunit aan het lezen bent. Er wordt al snel een wizzkid, Linn, ingehuurd om de zaak mee op te lossen. En Linn is natuurlijk eigenwijs en doet veel meer dan eigenlijk de bedoeling is. Hier kan ik echt van genieten. Op een bepaald moment merk ik dat ik het verhaal even wat warrig vind, maar Jonsson weet het verhaal vervolgens weer snel te ontwarren en de spanning ook meteen op te drijven. Jonsson krijgt het voor elkaar iedere scène, hoe warrig deze in eerste instantie ook lijkt, te ontwarren en goed af te werken, zonder losse eindjes over te laten.

De hoofdstukken zijn van een mooie lengte, waardoor ik regelmatig nog even door las, terwijl ik het boek eigenlijk aan het einde van het hoofdstuk weg had moeten leggen, maar het boek was te goed. Hierdoor moest ik gewoon doorlezen.

De hoofdpersonages zijn goed uitgewerkt, waardoor je een goed beeld van ze krijgt. Al blijft Linn het liefst wel wat voorzichtig met haar privéleven, omdat ze voor de rechercheurs toch een vreemde eend in de bijt blijft. Maar ondanks dat weet je als lezer wel meer dan de rechercheurs, waardoor je ook van Linn een goed beeld krijgt.

Je merkt ook dat de auteur verstand van skateboarden heeft, want Linn beweegt zich voort op een longboard, en de manier waarop Jonsson dit omschrijft laat een duidelijke kennis zien.

Ik hoop dat Jonsson er voor kiest om meer thrillers te schrijven met Linn, Rickard Stenlander en Erik Svensson in de hoofdrol, want ik vind dit een echt gouden team. Ik weet zeker dat ik een volgend boek van Jonsson weer oppak. Want de uitwerking tot in detail zonder losse eindjes over te laten kan ik heel erg waarderen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

De-man-die-met-poppen-speelde

Gegevens van dit boek:
Titel: De man die met poppen speelde
Auteur: Magnus Jonsson
Uitgever: The House of Books
Vertaald door: Ydelet Westra
Aantal pagina’s paperback: 384
Aantal pagina’s e-book: 416
Verteller luisterboek: Inge Ipenburg
Duur luisterboek: 12:23:16
ISBN paperback: 9789044359367
ISBN e-book: 9789044359374
ISBN luisterboek: 9789044359381
Prijs paperback: € 23,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs Luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge