Magda Hellinger & Maya Lee – De nazi’s kenden me bij naam

In de aanbiedingsfolder zagen we een oorlogsboek staan, en omdat ik graag oorlogsboeken lees, ben ik meteen de flaptekst gaan lezen. Deze sprak mij erg aan, dus was de keus snel gemaakt. Na een mailtje gestuurd te hebben naar de uitgever, kregen we al snel een positief antwoord. En het boek viel dan ook rond de verschijningsdatum op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij Mozaïek hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De nazi’s kenden me bij naam is het levensverhaal van de Joodse Magda Hellinger. Magda was 25 jaar toen ze gedeporteerd werd naar Auschwitz-Birkenau. Ze werd aangesteld als blokoudste, waardoor ze gedwongen werd beslissingen te nemen met afschuwelijke consequenties. Magda had de leiding over het beruchte Block 10, waar honderden vrouwen leden onder de medische experimenten die op hen werden uitgevoerd.
Magda’s leven werd een balanceeract op het scherpst van de snede: met kleine daden van medemenselijkheid en moed redde ze talloze mensenlevens, maar liep daarbij voortdurend het risico om de verdenking van de SS op zich te laden en geëxecuteerd te worden.
Door haar innerlijke kracht en overlevingsinstinct lukte het Magda om een cruciale band op te bouwen met de vrouwen die zich onder haar hoede bevonden en zelfs met een paar beruchte nazi-officieren. Als een van de weinigen overleefde ze drie jaar concentratiekamp.

De cover

Op de cover staat een jonge vrouw in een net mantelpakje. Je ziet dat het een oude foto is. Ik denk dat dit Magda is in de tijd voordat ze naar Auschwitz gestuurd werd. De titel staat in duidelijke letters naast de vrouw. Boven de titel staat ‘De onmogelijke dilemma’s van een Joodse blokoudste in Auschwitz’. Dit maakt mij extra nieuwsgierig en ik zou het boek zeker oppakken in de boekhandel.

De auteur

Magda bracht haar jeugd door in een gezin van vijf kinderen, in de stad Michalovce. Ze groeide hier op met het luisteren naar verhalen over de Joodse geschiedenis en het leren van Hebreeuwse liederen.

Ze hield ervan om met mensen te werken en studeerde om kleuterleidster te worden. In 1942 werd Magda naar Auschwitz gedeporteerd. Hier werd ze benoemd tot kampoudste en toonde lef door tegen de leiding in te gaan. Zo zorgde Magda voor verbeteringen in het kamp.

Uiteindelijk werd Magda tijdens een gedwongen mars uit Auschwitz gered door partizanen.

Mijn mening

Er zijn al heel veel boeken geschreven over de tweede wereldoorlog en de Jodenvervolging en toch zit er soms zo’n boek tussen wat je toch nog met verbazing en verbijstering achter laat. ‘De nazi’s kenden me bij naam’ is zo’n boek. Het vertelt het verhaal van Magda die in 1942 in een veewagon naar Auschwitz gedeporteerd wordt, alleen omdat ze Joods is. Ze wordt aangewezen als blokoudste en hierdoor moet ze vaak schipperen om zichzelf en anderen in leven te houden. De kampen Auschwitz en Birkenau staan bekend als vernietigingskampen en het is haast onmogelijk om te overleven. Dit lukt Magda wel. Zij overleeft drie jaar op deze verschrikkelijke plek.

Ondanks dat ze in een machtspositie geplaatst wordt als blokoudste moet ze met heel veel dingen rekeningen houden, ze wil zoveel mogelijk mensen sparen, echter balanceert ze hierdoor ook steeds op het randje van de dood, want door haar keuzes die ze maakt moet ze steeds schipperen tussen de SS tevreden houden of de mensen in haar blok sparen. Ze moest ervoor zorgen dat in haar blok alles soepel verloopt. Gebeurde dat niet dan moesten een aantal gevangenen dit meestal met de dood bekopen. Dit probeerde Magda ten alle tijden te vermijden.

Ondanks dat ze zoveel gedaan heeft voor de gevangenen werd ze na de bevrijding als collaborateur benoemd, omdat ze als blokoudste aangewezen was. Hierdoor werd ze nagewezen alsof ze met de Duitsers samengewerkt had, terwijl zij alles deed in het belang van de mensen in haar blok, om hun een zo gunstig mogelijk leven te geven in deze hel.

Ondanks dat het verhaal gaat over zo’n verschrikkelijke plek is het een verhaal wat gelezen moet worden. De dingen die Magda in Auschwitz toch voor elkaar heeft gekregen, waardoor er soms een uurtje even een andere sfeer was, gaf de gevangenen soms zoveel hoop waardoor ze er toch weer even tegen konden. Ik heb heel veel respect en bewondering voor de dingen die Magda gedaan heeft in Auschwitz-Birkenau en ik denk dat heel veel mensen hun leven aan haar te danken hebben, ook al willen ze dat wellicht niet bewust zijn.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-nazis-kenden-me-bij-naam

Gegevens van dit boek:
Titel: De nazi’s kenden me bij naam
Auteur: Magda Hellinger & Maya Lee
Uitgever: Mozaïek
Vertaald door: Ernst Bergboer
Aantal pagina’s paperback: 352
Verteller luisterboek: Ruby van Tongeren
Duur luisterboek: 08:08:58
ISBN paperback: 9789023960799
ISBN e-book: 9789023960836
ISBN luisterboek: 9789023960843
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs Luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge