Madeline Martin – De laatste boekwinkel van Londen

We ontvingen van HarperCollins Holland een persmail over het boek ‘De laatste boekwinkel van Londen’ en nadat we gelezen hadden waar het boek over ging, wisten we dat dit echt weer een boek voor mij was. Nadat we de mail beantwoord hadden viel het boek rond de verschijningsdatum in onze brievenbus. Hier willen we HarperCollins Holland hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Augustus 1939. Londen maakt zich op voor de oorlog. Grace Bennett heeft er altijd van gedroomd om naar de stad te verhuizen, maar die is door alle bunkers en gesloten gordijnen niet bepaald wat ze ervan verwacht had. En ze had zichzelf al helemaal niet zien werken in een stoffige boekhandel in Primrose Hill, het hart van Londen.

Grace was nooit een groot lezer, maar tussen de luchtalarmen door ontdekt ze de kracht van verhalen. Ze verenigen haar Londense buurtje op een manier die ze niet voor mogelijk had gehouden. Boeken blijken een baken van hoop, moed en troost te zijn die zelfs de donkerste oorlogsnachten doen oplichten – en haar boekwinkel speelt hierin een belangrijke rol.

De cover

Op de cover zit een jonge vrouw op een muurtje. Naast haar ligt een opengeslagen boek. Ze kijkt uit over Londen. In de lucht vliegen vliegtuigen. Door de kleding van de jonge vrouw, krijg ik meteen het gevoel dat dit boek over de tweede wereldoorlog gaat. De tekst ‘Londen, 1939. Een stad verscheurd door oorlog komt samen door boeken.’ maakt mij nieuwsgierig en hierdoor zou ik het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Madeline Martin is internationaal bekend als ‘New York Times’-bestsellerauteur van historische romans, voornamelijk over de Tweede Wereldoorlog. Met haar verloofde, twee dochters en een kat woont ze in Jacksonville, Florida.

Het verhaal

Londen maakt zich op voor de oorlog. Grace Bennett is net verhuisd naar Londen, nadat ze haar woning heeft moeten verlaten, omdat haar oom zijn woning terug wilde. Gelukkig was de vriendin van haar overleden moeder zo aardig om haar een kamer aan te bieden tegen een vriendenprijs in Londen. Echter Londen is niet de de mooie stad die zij verwacht had. Door de bunkers en de verduistering is Londen niet echt wat ze had verwacht. Ze had al helemaal niet verwacht dat ze in een stoffige boekhandel in Primrose Hill, in het hart van Londen zou werken.

Grace was voorheen nooit een echte lezer en hier had ze ook nooit echt de tijd voor, maar tussen de luchtalarmen door, ontdekt ze de kracht van verhalen. Door de verhalen worden de bezoekers van Primrose Hill verenigt op een manier die ze nooit voor mogelijk gehouden had. Boeken blijken in deze zware tijd een baken van hoop, moed en troost, die zelfs de zwaarste oorlogsnachten nog wat licht geven. En de boekhandel op Primrose Hill speelt hierin een belangrijke rol.

Mijn mening

Het boek begint op het moment dat Grace Bennett in de trein naar Londen zit samen met haar vriendin Viv. Het was altijd de droom van beide vrouwen om in Londen te wonen en na het overlijden van de moeder van Grace heeft haar oom zijn woning terug geëist en moest ze vervangende woonruimte vinden. De vriendin van haar moeder, Mrs Weatherford, heeft woonruimte beschikbaar en ze woont ook nog eens in Londen. Het ideale moment om naar Londen te verhuizen denken Grace en Viv. Echter Londen maakt zich op voor de oorlog en is dus niet zo sprankelend als verwacht. Als ze dan ook nog in een stoffige boekhandel moet gaan werken, vraagt Grace zich af of ze er wel goed aan gedaan heeft, maar ze heeft van de winkel van haar oom iets kunnen maken, dus moet haar dit nu ook weer lukken.

Wat al vrij snel opvalt is dat het een oorlogsboek is, maar dan wel met een originele invalshoek. Het gaat over een gewone jonge vrouw die met dromen en plannen naar Londen verhuist in de hoop daar een toekomst op te bouwen. Echter door de oorlog staan die eigenlijk op pauze, maar ze probeert toch het beste van deze tijd te maken. Al vrij snel wordt duidelijk dat Grace heeft geleerd om door te zetten in het leven. Ze had het niet makkelijk in de winkel van haar oom en in Londen kiest ze ook niet altijd de makkelijkste weg, maar wel de weg waarbij ze haar hart volgt. De eigenaar van de boekwinkel, Mr. Evans, lijkt in eerste instantie een oude norse man, maar ontpopt zich uiteindelijk tot het vaderfiguur die Grace nooit gekend heeft. De manier waarop Grace ondanks het norse toch doorzet bij Mr. Evans laat al zien dat ze weet wat doorzetten is en dat lees je ook in de rest van het verhaal.

De schrijfstijl van Madeline Martin is aangenaam en toegankelijk. Je waant je soms zelf in de boekhandel in Primrose Hill en dit zorgt ervoor dat je het gevoel hebt alsof je de verschillende personages ook echt kent. Dit verhaal is uniek door zijn setting en zorgt ervoor dat je door blijft lezen. Het laat je ook nadenken over bepaalde onderwerpen, zoals het helpen van naasten, zonder iets terug te verwachten, mensen hoop geven als alle hoop vervlogen is en natuurlijk de liefde voor lezen en boeken.

Wel merkte ik dat Madeline Martin emoties niet te diep uitwerkte, waardoor het verhaal luchtig bleef. Hier is niks op tegen en ik heb er ook van genoten, maar toch zijn de emoties vooral in de oorlog rauw en veelal pijnlijk, door verlies. Echter hier wordt niet zo heel diep op ingegaan en het verdriet hierover komt niet echt uit de verf. Dit had wat mij betreft wat meer op de voorgrond mogen staan. Echter doordat Martin hier naar mijn gevoel bewust voor gekozen heeft, is dit wel een boek wat ook mensen kunnen lezen, die andere oorlogsboeken te aangrijpend vinden. Doordat het verdriet wel ter sprake komt maar niet te nadrukkelijk aanwezig is, is dit ook een boek wat uitermate geschikt is voor deze doelgroep, die normaal oorlogsboeken overslaat vanwege de droeve boventoon.

Als je van een oorlogsboek houdt met een originele setting kan ik dit boek echt aanraden. Ik heb genoten!

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-laatste-boekwinkel-van-londen

Gegevens van dit boek:
Titel: De laatste boekwinkel van Londen
Auteur: Madeline Martin
Uitgever: HarperCollins Holland
Vertaald door: Angela Knotter
Aantal pagina’s paperback: 319
Aantal pagina’s e-book: 243
ISBN paperback: 9789402710496
ISBN e-book: 9789402766103
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 5,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge