Machteld van Zalingen – Bloedlijn

In de aanbiedingsfolder zagen we ‘Bloedlijn’ staan van de voor ons onbekende auteur Machteld van Zalingen. Nadat we de korte inhoud gelezen hadden, werden we nieuwsgierig en konden we het niet laten hierop te reageren. Hierop ontvingen we, rond de verschijningsdatum, een recensie-exemplaar in onze brievenbus. Hier willen we De Crime Compagnie uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wanneer de achttienjarige Emma na een scoutingkamp niet terugkeert, roept haar vriend de hulp van de politie in. Rechercheur Manon Dijkgraaf start een onderzoek. Hoewel haar collega’s denken dat Emma vrijwillig is verdwenen, kan Manon de vermissing niet loslaten. Maar dan stuit ze op een onverwachte tegenstander…

De cover

De cover is eenvoudig. De titel staat in grote rode letters op de cover. Er staat klein een jonge vrouw op die je van bovenaf ziet, ze rent door de sneeuw. Onder de letters van de titel zie je nog enkele voetstappen van haar. De tekst ‘De zoektocht naar een vermist meisje leidt tot een wilde achtervolging in de bergen’ maakt mij nieuwsgierig. Ik zou dit boek daarom ook zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Machteld Smid-Van Zalingen (1973) is freelance redacteur en tekstschrijver in een dorp op de Veluwe. Ze debuteerde in 2015 met de thriller ‘Wraakzusters’ waarin rechercheur Manon Dijkgraaf ook een rol speelt. ‘Bloedlijn’ is haar tweede boek.

Het verhaal

Op het bureau krijgen ze een melding binnen van een vermissing van de achttienjarige Emma. Deze zaak krijgt rechercheur Manon Dijkgraaf toegewezen. Haar collega’s denken dat Emma vrijwillig verdwenen is, maar Manon heeft het gevoel dat er meer aan de hand is, vooral doordat ze zo serieus bezig was met haar toekomst. Als Manon op een andere zaak gezet wordt, blijft ze toch aan de vermissing werken. Dan wordt Emma gevonden en krijgt Manon onverwachts tegenstand…

Mijn mening

Het verhaal begint met een proloog, deze begint meteen spannend. Je weet niet over wie het gaat, maar het is duidelijk dat er van alles aan de hand is. En dat de persoon die aan het woord is, bepaalde dingen komt te weten en hiervoor op de vlucht slaat. Dit belooft een razend spannend verhaal te worden. Dus ik kon niet meer dan snel de pagina omslaan. Vervolgens komen we eerst in rustiger vaarwater. Manon staat op het punt om uit te gaan met haar vriendin Juliet, die vanuit Noorwegen weer eens in het land is. Als ze op het werk komt, komt er al snel een vermissing ter sprake, echter wordt dit al snel afgedaan alsof de vermiste Emma vrijwillig verdwenen is, echter rechercheur Manon gelooft dit niet en mag beperkte tijd in deze zaak duiken, want er is ook een onderzoek naar een grote drugszaak bezig en die vraagt alle tijd van het politieteam. Echter de collega’s van Manon houden haar de hand boven het hoofd als ze toch wat meer tijd aan de vermissing van Emma wil besteden.

Er zijn verschillende verhaallijnen en in het begin vroeg ik me af wat deze met elkaar te maken hadden, maar deze komen uiteindelijk op een mooie manier bij elkaar. Ook lezen we enkele cursief gedrukte stukjes. Het is lange tijd onduidelijk wie deze stukjes vertelt, al heb ik op een bepaald moment wel een vermoeden en dit blijkt ook juist te zijn.

Ook komen er onderwerpen als psychische aandoeningen en adoptie ter sprake. Al is het wat betreft de psychische aandoening vooral het gevolg van het niet bespreekbaar maken en de gevolgen daarvan. Wat ik erg goed gedaan vond is de verschillen in adoptie. De ene persoon is heel tevreden met de adoptie, terwijl de andere juist erkenning van de biologische ouders wil. Ik denk dat dit een goed beeld schetst van de verschillen in adoptie. De ene persoon heeft hier vrede mee, terwijl de ander hier altijd moeite mee zal blijven hebben. Al zal dat ook veel liggen aan hoe hier door de adoptie-ouders mee omgegaan wordt.

Van Zalingen weet waar ze over schrijft, maar toch vond ik bepaalde gebeurtenissen wel erg toevallig en vond ik bepaalde personen erg naïef over komen. Om een voorbeeld te noemen als ik thuis zou komen en mijn hond zou opeens dood zijn. Zou ik dit niet zo maar voor lief aannemen. Hier zou ik de onderste steen voor boven halen, wat mijn partner er ook over zou zeggen. Gelukkig besloot Paula uiteindelijk wel om de goede keuzes te maken.

Toch bleef ik een beetje met een gevoel achter dat het allemaal te toevallig was. En hierdoor heb ik het boek toch met een ietwat onbevredigd gevoel dicht geslagen.

Ik lees Nederlands challenge

Dit is het negentiende boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Bloedlijn-mvz

Gegevens van dit boek:
Titel: Bloedlijn
Auteur: Machteld van Zalingen
Uitgever: De Crime Compagnie
Aantal pagina’s paperback: 300
Aantal pagina’s e-book: 280
ISBN paperback: 9789461096852
ISBN e-book: 9789461097033
Prijs paperback: € 8,99
Prijs e-book: € 8,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge