M.W. Craven – De curator

In de catalogus van LS Amsterdam zagen we dat M.W. Craven een nieuw boek uit de Washington Poe-serie uit zou brengen en de eerste twee delen in deze serie vond ik erg goed, dus ik hoefde niet lang na te denken, deze titel wilde ik erg graag lezen. We willen LS Amsterdam dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Er liggen lichaamsdelen verspreid over Cumbria in Noordwest-Engeland. Rechercheur Washington Poe en Tilly Bradshaw staan voor een raadsel. Waarom waren sommige slachtoffers verdoofd, terwijl andere een extreem pijnlijke dood stierven? Waarom ontkent de enige verdachte alles waar Poe en Bradshaw ijzersterk bewijs voor hebben. maar geeft hij dingen toe waar ze nog niets van afwisten? En waarom hadden alle slachtoffers drie jaar geleden dezelfde twee weken vrij genomen?

Het begint erop te lijken dat Poe en Bradshow helemaal niet te maken hebben met een seriemoordenaar, maar met iemand die vele malen erger is: een man die zich de Curator noemt. Vanaf nu zal niets ooit nog hetzelfde zijn…

De cover

Op de cover staat een lange gang met aan het einde een bruine deur. De cover trekt je echt het boek in, echter vind ik hem niet echt bij het verhaal passen en dat vind ik altijd jammer. Wel zou de cover mij opgevallen zijn in de boekhandel en zou ik het boek dus zeker opgepakt hebben om de achterflap te lezen.

De auteur

M.W. Craven werkte als reclasseringsambtenaar en is nu fulltime schrijver. ‘De curator’ is het vervolg op ‘Zwarte zomer‘ en het derde deel in de serie met rechercheur Washington Poe en diens partner Tilly Bradshaw. Eerder verscheen ook Brandoffer.

Het verhaal

Er worden verspreid over Cumbria, Noordwest-Engeland, enkele vingers gevonden. Rechercheur Washington Poe en Tilly Bradshow staan voor een raadsel. Waar komen die vingers vandaan? Uit onderzoek blijkt dat sommige vingers in leven afgeknipt zijn en anderen na de dood. Sommige vingers werden afgeknipt terwijl het slachtoffer verdoofd was, terwijl anderen een extreem pijnlijke dood stierven. Er wordt al vrij snel een verdachte gevonden, maar waarom ontkent hij alles waar Poe en Bradshaw keiharde bewijzen voor hebben, maar geeft hij andere dingen toe waar ze nog niks van afwisten. Alle slachtoffers blijken drie jaar geleden dezelfde twee weken vrij genomen te hebben… Waarom?

Alles lijkt erop dat Poe en Bradshaw niet met een seriemoordenaar te maken hebben, maar dat het veel erger is. Ze hebben te maken met een man die zichzelf ‘De curator’ noemt. Niets zal ooit meer hetzelfde zijn…

Mijn mening

Ik keek enorm uit naar dit derde deel in de Washington Poe serie. De combinatie van Poe met Bradshaw vind ik zo’n goed team dat ik iedere keer weer geniet zodra ik een boek van deze serie opensla. En dat was bij dit derde boek niet anders. Het verhaal begint met een cursief gedrukt gedeelte. Er komt een vrouw bij en ze is nog groggy. Ze heeft pijn en niet veel later wordt er een vinger afgeknipt. Hierna sla ik snel de pagina om en is het kerstavond. We zijn bij een bedrijf die lootjes getrokken heeft voor kerst en kleine cadeautjes voor elkaar moeten kopen. De loser van het bedrijf heeft een oogje op een andere medewerkster en heeft het plan bedacht haar een groots cadeau te geven. Dit pakt echter anders uit. Zijn cadeau is niet meer zijn cadeau en er zit ook iets heel anders in de verpakking. Bij deze lugubere vondst zal het niet blijven. Er volgen nog twee plaatsen delict. En Washington Poe en Tilly Bradshaw worden al snel toegevoegd om een eigen onderzoek te starten.

Wat meteen weer opvalt is dat Craven zich verdiept heeft in datgene wat hij schrijft. De excentrieke Estelle Doyle wordt weer bij het onderzoek gehaald door Poe en mag onderzoek doen op de lichaamsdelen. En je merkt dat Craven hier weet wat hij doet, want je krijgt een gedetailleerd verslag van haar verrichtingen. Ik kan hier echt van genieten. Dit zijn dingen waardoor deze serie zo uitmuntend is. De verschillende details die Doyle aan het licht brengt helpen Poe en Bradshaw in eerste instantie nog niet veel verder in de zaak, maar dit blijken wel belangrijke details.

Uiteindelijk blijkt door de eigenwijze manier van rechercheren van Poe, waarbij hij wederom waarschuwingen en regels aan zijn laars lapt, komt hij tot een oplossing. Dan is het alleen de vraag of hij nog op tijd komt. Er volgt een zenuwslopende strijd om op tijd bij de dader te zijn en hopelijk het laatste slachtoffer uit zijn handen te redden.

We leren zowel Bradshaw als Poe weer wat beter kennen, maar ook de personen die een minder prominente rol spelen, zijn voldoende uitgewerkt, waardoor je een goed beeld van ze krijgt en ze levensechte personages worden tijdens het lezen. Hierdoor kun je je ook goed verplaatsen in sommige andere personages en begrijp je bepaalde keuzes die ze maken.

Hoe dit laatste slachtoffer er aan toe is op de lange termijn kunnen we hopelijk lezen in een volgend deel. Ik kan in ieder geval niet wachten hierop. Bradshaw en Poe vormen een uniek team die elkaar perfect aanvullen en hierdoor iedere keer weer de spannendste zaken tot een goed einde weten te brengen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

DE-CURATOR

Gegevens van dit boek:
Titel: De Curator
Serie: Washington Poe
Auteur: M.W. Craven
Uitgever: LS Amsterdam
Vertaald door: Fons Oltheten
Aantal pagina’s paperback: 336
Verteller luisterboek: Sander de Heer
Duur luisterboek: 12:23:59
ISBN paperback: 9789024598908
ISBN e-book: 9789024598915
ISBN luisterboek: 9789021031323
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 4,99
Prijs Luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge