M.L. Longworth – Moord in de Rue Dumas

Na het lezen van het eerste deel ‘Dood op kasteel Brémont’ was ik, ondanks de minpunten, toch nieuwsgierig of Longworth mij, met het vervolg, toch over de streep wist te trekken. Nadat wij een persbericht over ‘Moord in de Rue Dumas’ ontvingen werd ik toch weer nieuwsgierig. Na een antwoord naar New Book Collective ontvingen wij, rond de verschijningsdatum, een recensie-exemplaar op onze deurmat. Hier willen wij Manteau uitgevers en New Book Collective natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Professor Moutte, decaan van de faculteit Theologie aan de universiteit van Aix-en-Provence, wordt vermoord teruggevonden in zijn kantoor. Hij had net aangekondigd nog niet met pensioen te zullen gaan, en vooral voor die collega’s die uit waren op zijn prestigieuze baan, was dat geen goed nieuws. Twee dagen later komt de secretaresse van de professor om bij een ongeval. Toeval of moord?
Geholpen door zijn vriendin, de elegante docente rechtsgeschiedenis Marine Bonnet, keert de eigenzinnige onderzoeksrechter Antoine Verlaque de intrigerende en gesloten universiteitswereld van Aix ondersteboven, om de moordenaar te vinden voor het te laat is.

De cover

Op de cover is een pleintje te zien in, ik neem aan, Aix-en-Provence. Op de achtergrond zijn de oude panden van dit Franse stadje te zien. Ik vind de cover mooi en ik blijf er ook naar kijken, elke keer zie ik weer iets nieuws. Deze cover zou mij zeker opgevallen zijn in de (online) boekhandel.

De auteur

Mary Lou Longworth (1967) is Canadese van geboorte en woont sinds 1997 in Aix-en-Provence. Ze publiceert over haar stad en de wijde omgeving ervan voor Amerikaanse en Britse kranten en tijdschriften. Daarnaast doceert ze creatief schrijven aan de Parijse vestiging van de New York University. De misdaadreeks Provençaalse Mysteries wordt eveneens verfilmd. Mary Lou is getrouwd en heeft een dochter.

Het verhaal

Professor Moutte is werkzaam aan de universiteit van Aix-en Provence. Als hij dood wordt aangetroffen in zijn kantoor, gaat er een schok door het Franse stadje heen. Moutte had net aangekondigd dat hij had besloten om nog niet met pensioen te gaan. Maar daar waren, vooral de collega’s die op zijn baan uit waren, niet blij mee. Ligt hier een motief? Een aantal dagen later krijgt Aix-en-Provence een volgende schok te verwerken. Ook de secretaresse van de professor is om het leven gekomen. Een auto-ongeluk wordt gezegd. Maar is dit wel zo? Of is er meer in het spel?
Onderzoeksrechter Antoine Verlaque gaat, samen met zijn zijn vriendin Marine Bonnet, die docente rechtsgeschiedenis is, op onderzoek uit. Ze proberen om door te dringen tot de gesloten wereld rondom de universiteit van Aix-de-Provence. Maar kunnen ze de moordenaar vonden voor er meer slachtoffers vallen?

Mijn mening

Voor mij was dit niet de eerste kennismaking met M.L. Longworth. Ik las een tijdje geleden al ‘Dood op kasteel Brémont‘ van haar hand en had hier nogal wat op- en aanmerkingen op. Maar toch was ik nieuwsgierig naar dit vervolg. Ik was vooral benieuwd of dit verhaal spannender zou zijn. Dat was ‘Moord in Rue Dumas’, gelukkig wel.

In het eerste hoofdstuk is te lezen dat Yann en Thierry, twee goede vrienden, op weg zijn een feestje. Het begint allemaal heel “cosy” en Longworth neemt uitgebreid de tijd om de personages voor te stellen en de omgeving te omschrijven. Hieruit blijkt maar weer dat ze hier een kei in is.

Als snel in het verhaal wordt het duidelijk waar het allemaal om draait. Namelijk een studiebeurs aan de universiteit. Krijgen Yann en Thierry deze? Daarnaast kondigt professor Moutte aan dat hij nog niet met pensioen gaat. En niet veel later wordt hij vermoord terug gevonden. Wat speelt er zich allemaal af binnen de muren van de universiteit van Aix-en-Provence? Voor onderzoeksrechter Antoine Verlaque begint een race tegen de klok. Het verhaal begint heel “Cosy”, zoals ik al aangaf, maar als de professor dood wordt aangetroffen in zijn kantoor, neemt de spanning direct toe. Het gevoel van ‘wat is hier aan de hand?’ heeft Longworth goed weten te vangen en over te brengen op de lezer.

Wel blijf ik ruzie houden met de Franse invloeden in het schrijven en de uitdrukkingen. Doordat Longworth bijvoorbeeld de omgeving best uitgebreid omschrijft, worden er ook vaker Franse woorden gebruikt en hier had ik, net als bij het eerste deel, vaker moeite mee en vroeg ik mij ook geregeld af wat ze nu bedoelde. Dit vind ik toch jammer, want dit haalt de vaart uit het verhaal en nu was ik toch vaker geneigd om het boek aan de kant te leggen.

De spanning is niet het hele verhaal aanwezig. Maar hier staat het genre “cosy crime” ook bekend om. Daarom heb ik daar ook totaal geen problemen mee, want hier stel ik mij altijd al op in als ik een verhaal in dit genre ga lezen. Wel had ik de hoofdstukken graag iets korter gezien. Doordat ik al wat moeite had met dit verhaal en het boek eerder aan de kant wilde leggen, helpt het ook niet als de hoofdstukken lang zijn. Als ze korter waren geweest was ik eerder geneigd nog een hoofdstuk(je) te lezen.

‘Moord in Rue Dumas’ is geen verkeerd verhaal en leest ook fijner weg dan het eerste deel ‘Dood op kasteel Brémont’. Echter, blijf ik toch moeite houden met de Franse invloeden. Persoonlijk zal ik een vervolg niet oppakken, echter denk ik wel dat er genoeg mensen zijn die hiervan zullen smullen, vooral als je een beetje bekend bent met de Franse taal.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Moord-in-de-Rue-Dumas

Gegevens van dit boek:
Titel: Moord in de Rue Dumas
Serie: Provençaalse Mysteries
Auteur: M.L. Longworth
Uitgever: Manteau
Vertaald door: Hans E. van Riemsdijk & Marijke Gheeraert
Aantal pagina’s paperback: 316
Aantal pagina’s e-book: 256
ISBN paperback: 9789022338605
ISBN e-book: 9789460416804
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus en te lezen en te beluisteren via Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge