M.L. Longworth – Dood op kasteel Brémont

Het genre cosy crime bevalt mij altijd erg goed. Dus toen deze serie aangekondigd werd was mijn interesse snel gewekt. Nadat wij de persmail ontvingen en de korte inhoud mij ook aansprak, was voor mij de keuze snel gemaakt. Dit verhaal leek mij wel wat en ik antwoordde vol enthousiasme op de persmail. Rond de verschijningsdatum ontvingen wij dan ook een exemplaar van ‘Dood op kasteel Brémont’. Hier willen wij uitgeverij Manteau en New Book Collective natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In Dood op kasteel Brémont wordt het duo Antoine Verlaque en Marine Bonnet geconfronteerd met twee moorden. Als de edelman en documentairemaker Étienne de Brémont de dood vindt na een val uit het raam van het oude, onbewoonde chateau van de familie, gonst het in de stad van de geruchten. Was het een ongeval, een wanhoopsdaad of moord?
Onderzoeksrechter Verlaque vermoedt boos opzet. Als hij verneemt dat Marine als jong meisje de familie Brémont goed heeft gekend, roept hij haar hulp in. Het altijd zo idyllische Aix-en-Provence lijkt opeens te wemelen van de mensen die van de dood van Brémont geprofiteerd kunnen hebben, onder wie Playboy en polospeler François – de broer van Étienne – die diep in de schulden zit en zich inlaat met nogal ongure figuren. Wanneer de speurders hun lijst van verdachten aan het inkorten zijn, sterft er weer iemand. Ditmaal is er geen twijfel mogelijk dat het moord betreft.

De cover

Op de cover is een afbeelding van een kasteel te zien. Ik ga er van uit dat dit kasteel Brémont is. Ook is er veel lavendel op te zien, hierdoor heb ik het gevoel dat dit verhaal zich in Frankrijk afspeelt. De lucht heeft ook een paarse tint en dit maakt de cover af. Ik vind hem geslaagd en goed bij het verhaal passen.

De auteur

Mary Lou Longworth (1967) is Canadese van geboorte en woont sinds 1997 in Aix-en-Provence. Ze publiceert over haar stad en de wijde omgeving ervan voor Amerikaanse en Britse kranten en tijdschriften. Daarnaast doceert ze creatief schrijven aan de Parijse vestiging van de New York University. De misdaadreeks Provençaalse Mysteries wordt eveneens verfilmd. Mary Lou is getrouwd en heeft een dochter.

Het verhaal

Als Étienne de Brémont dood wordt gevonden onder het raam van het oude en onbewoonde chateau van familie Brémont, gaan de wildste verhalen rond in de stad. Want was het wel een ongeval? Of heeft iemand hem uit het raam geduwd?
Onderzoeksrechter Antoine Verlaque heeft het vermoeden dat er opzet in het spel is. Als hij er lucht van krijgt dat Marine Bonnet de familie Brémont goed gekend heeft, besluit hij om haar hulp in te roepen. Het altijd zo rustige en mooie Aix-en-Provence lijkt opeens bezaaid met mensen die een motief voor deze ‘moord’ hebben. Zo is er onder andere François, de broer van Étienne, hij zit diep in de schulden en hij heeft veel contact met ongure personen. Is hij wel te vertrouwen?
Als er even later weer iemand sterft weet Verlaque het zeker, deze persoon is vermoord… Maar is er ook een connectie met de dood van Étienne de Brémont?

Mijn mening

Zelf kan ik altijd genieten van een leuke en goede cosy crime. Dit genre is de laatste tijd opgekomen in de boekenwereld en valt een beetje tussen feelgood en thriller in. Dus een genre om lekker achterover te gaan zitten en te lezen. Maar toch had ik hier en daar mijn twijfels tijdens het lezen…

In de proloog lezen wij dat Étienne de Brémont, even na middernacht, op de zolder van het oude chateau is. Plotseling hoort hij gestommel op de trap en komt er iemand de zolder op die hij niet verwacht… Deze proloog is veelbelovend. Ik sla snel de bladzijde om, zodat ik aan het eerste hoofdstuk kan beginnen.

Wat mij tijdens het lezen al snel opviel waren de Franse invloeden in het schrijven. Bij sommige woorden had ik het gevoel van ‘huh, wat betekent dat?’, dit haalde voor mij de snelheid uit het verhaal. Hierdoor merkte ik dat ik het verhaal ook sneller aan de kant legde om even wat anders te gaan doen. Dit vind ik altijd erg jammer als een verhaal mij niet weet te pakken.
Wel heeft de auteur ervoor gekozen om de hoofdstukken lekker kort te houden. Normaal vind ik dit een pluspunt, maar door de vaak moeilijke woorden, en toch vaker minder prettige zinsopbouw, maakte dit het helaas niet goed voor mij.

In een cosy crime weet je dat de spanning niet enorm hoog is, echter bij dit verhaal miste ik deze eigenlijk in het hele verhaal. Het verhaal kabbelde maar een beetje verder en de piek(jes) spanning miste ik toch tijdens het verhaal.

M.L. Longworth is wel een kei in het omschrijven van situaties en omgevingen. Dit is voor mij altijd een pluspunt. Vooral als het verhaal zich in het mooie Frankrijk afspeelt. Daar kan ik dan ook weer echt van genieten.

Al met al is ‘Dood op kasteel Brémont’ niet mijn thriller. Het heeft voor mij helaas meer min dan pluspunten. Het vervolg ‘Moord in Rue Dumas’ is al verschenen, en ik ga dit tweede deel aankomende tijd toch een kans geven. Ik ben erg nieuwsgierig of dit toch een beetje spannender is dan dit eerste deel.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan ook onderstaand leesfragment.

Dood-op-kasteel-Bremont

Gegevens van dit boek:
Titel: Dood op kasteel Brémont
Serie: Provençaalse Mysteries
Auteur: M.L. Longworth
Uitgever: Manteau
Vertaald door: Hans E. van Riemdijk en Marijke Gheeraert
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 256
ISBN paperback: 9789022338599
ISBN e-book: 9789460416811
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge