Lyona Rose – Losse handjes

We zagen een boek langskomen op sociale media en na de korte inhoud gelezen te hebben, was onze interesse meteen gewekt. Een waargebeurd verhaal met een rauw randje, dat zijn boeken die in huize Koukleum graag gelezen worden. Dus we hoefden hier niet lang over te twijfelen. Na een mailtje naar de uitgever, kregen we al snel een positief antwoord en enkele dagen later viel het boek dan ook in onze brievenbus. Hier willen we uitgeverij Nobelman uiteraard ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Losse handjes gaat over Senna, een tienermeisje van dertien jaar dat in een gevaarlijke relatie terechtkomt wanneer ze de oudere Valentino ontmoet. Senna groeit op bij haar afstandelijke pleegmoeder en kent geen fijne thuissituatie. Op zoek naar liefde en veiligheid raakt ze in de ban van Valentino en krijgt ze na een periode van grooming te maken met mishandeling en seksueel geweld. Uit angst voor de manipulatieve Valentino houdt ze haar geheim verborgen voor de buitenwereld, zelfs voor haar beste vriendin Nicky. Op verschillende momenten maakt Senna keuzes die niet goed voor haar uitpakken. Ze kan op die momenten niet anders. Of had het toch gekund? Wat zou jij doen?

Dit boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en bevat schokkende elementen. Seksueel geweld en mishandeling is strafbaar in Nederland en het is belangrijk om alle jonge tieners hier bewust van te maken. Losse handjes is hét boek over een gevaarlijke tienerliefde en bedoeld voor de volwassenen en jongeren van nu. Het brengt de minder mooie waarheid, die ook in tienerrelaties kan plaatsvinden, aan het licht.

De cover

Op de cover staat een foto van een jong meisje. De foto is in zwart-wit, alleen het masker wat ze op heeft is in rood. Ook de titel en de naam van de auteur staat in het rood op de cover. Doordat er een foto gebruikt is, heb ik meteen het gevoel dat het een non-fictie boek is en zou ik hem zeer zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Lyona Rose (1990) is geboren en getogen in Amsterdam. Ze volgde de opleiding tot pedagogisch hulpverlener aan de Hogeschool vanwege haar liefde voor de medemens. Van jongs af aan was ook schrijven een van haar grootste passies in het leven. Het begon met schrijven in dagboeken en al gauw kwam ze erachter dat ze het leuk vond om boeken te maken en haar eigen verhalen te schrijven.

Mijn mening

Het verhaal begint op het moment dat Senna naar een nieuwe school gaat. Ze moet naar een school voor moeilijk lerende kinderen, omdat ze haar CITO-toets verpest heeft. Als ze op de school komt, ziet ze vooral jongens en de meisjes zijn duidelijk in de minderheid. Ze wordt meteen aangesproken door enkele jongens met seksueel getinte opmerkingen. Ze heeft een goede vriendin, die ze al kent van de kleuterschool en als ze een weekend bij haar logeert leert ze de oudere Valentino kennen. Ze is meteen onder de indruk en ze denkt bij hem de veiligheid en liefde te vinden die ze thuis bij haar pleegmoeder mist. Op school wordt ze regelmatig door enkele klasgenoten aangerand en als ze dit aan Valentino vertelt, leert ze hem op een heel andere manier kennen. Hij wordt agressief en ze krijgt angst voor hem. Ook wordt ze regelmatig seksueel mishandelt door hem. Op dat moment zit ze echter al zo vast aan hem, dat ze niet weet hoe ze moet ontsnappen en ze ondergaat de psychische en lichamelijke mishandelingen en het seksueel geweld. Ze weet dat dit niet goed is, maar ze weet ook dat ze dit zelf op moet lossen. Zelfs haar beste vriendin Nicky vertelt ze niks.

Ik merk tijdens het lezen, dat ik heel erg met Senna meeleef en ondanks de niet altijd meest slimme keuzes, haar keuzes wel volledig kan begrijpen. En deze lijken wellicht op dat moment, zeker voor een meisje op zo’n jonge leeftijd, het meest logisch. Senna wordt in het begin redelijk naïef neergezet en je voelt al vrij snel aan dat het meisje te lief is voor de harde wereld waar ze al snel in terecht komt.

Ondanks dat Senna lief en een tikkeltje naïef is merk je dat ze een sterk meisje is, die uiteindelijk toch de steun van haar pleegmoeder krijgt. Dit vond ik persoonlijk wel erg mooi om te lezen, want de momenten dat ze haar pleegmoeder heel hard nodig had, was ze er vaak niet, of had ze geen oog voor Senna. Ik vind het knap dat Senna, ondanks alles wat ze meemaakte toch nog liefdevol voor haar broertjes en zusjes kon zijn en hier tijd voor kon maken.

Het is een verhaal wat gelezen moet worden, niet alleen door ouders, en mensen die met kinderen werken, maar door iedereen, om zo eerder te signaleren als het met een kind mis dreigt te gaan en er tijdig ingegrepen kan worden.

Gegevens van dit boek:
Titel: Losse handjes
Auteur: Lyona Rose
Uitgever: Nobelman
Aantal pagina’s paperback: 200
ISBN paperback: 9789083328607
Prijs paperback: € 19,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge