
In de aanbiedingsfolder van uitgeverij Boekerij zagen we het boek ‘De kleermaaksters van Auschwitz’ staan. Nu hebben boeken over de tweede wereldoorlog altijd direct mijn aandacht, dus ik ging meteen de korte inhoud lezen en werd meteen nieuwsgierig. Na een mailtje naar de uitgever gestuurd te hebben, kregen we al snel een positief antwoord terug en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen wij uitgeverij Boekerij uiteraard hartelijk voor bedanken.
Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In concentratiekamp Auschwitz-Birkenau hadden vijfentwintig Joodse vrouwen en meisjes de taak om luxe kleding te maken voor de nazi-elite. Het kleermaakatelier, genoemd de Obere Nähstube (de hoogste naaikamer), werd opgericht door Hedwig Höss, de vrouw van de hoogste commandant van het kamp. In deze salon instrueerden zij en andere SS-vrouwen de kleermaaksters om kledingstukken te ontwerpen voor de nazitop in Auschwitz.
De kleermaaksters van Auschwitz is gebaseerd op tal van bronnen, waaronder gesprekken met de laatst overlevende naaister, en volgt het lot van deze vrouwen. Hun hechte band bood hun niet alleen steun tijdens het dagelijks leven in het kamp, maar gaf de kleermaaksters ook de moed en de kracht om bij te dragen aan het verzet achter het prikkeldraad. Lucy Adlington verweeft deze buitengewone ervaringen met nieuwe onthullingen over de hebzucht, wreedheid en schijnheiligheid binnen het Derde Rijk en schijnt zo haar licht op een nog onbekend hoofdstuk uit de Tweede Wereldoorlog.
De cover
De cover spreekt mij heel erg aan. De klosjes garen op een ouden houten tafel, met een klein stuk katoenen band, een meetlint en een schaar, past dit uitstekend bij kleermaaksters. Door de verweerde tafel en de titel die midden op de cover staat wordt mijn interesse meteen gewekt en de tekst onderaan de cover maakt dit compleet. Deze cover maakt indruk en deze zou mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel.
De auteur
Lucy Adlington is een Britse schrijver en kledinghistoricus. Ze studeerde aan de universiteiten van Cambridge en York en specialiseerde zich in kostuumgeschiedenis. Eerder schreef ze Great War Fashion: Tales from the History Wardrobe en Fashion: Woman in World War One. Adlington woont op een boerderij in Yorkshire, Verenigd Koninkrijk
Mijn mening
Het boek begint met een inhoudsopgave en een inleiding. In de inleiding vertelt Adlington dat ze in gesprek komt met mevrouw Kohút, de laatste overlevende kleermaakster uit een modehuis dat in concentratiekamp Auschwitz was gevestigd. Hierna volgen elf hoofdstukken, gevolgd door een dankwoord en verantwoording in de zin van Illustratieverantwoording, bibliografie, noten en het register.
Het verhaal begint erg droog en het begin, ik denk ongeveer de eerste honderd pagina’s, bevat lange teksten over kleding en mode en de geschiedenis van de verschillende vrouwen. Echter Adlington springt hier regelmatig van de hak op de tak, waardoor ik erg veel moeite heb om te onthouden wie nu wie is. Je merkt dat Adlington erg veel onderzoek gedaan heeft naar het onderwerp, maar naar mijn gevoel wil ze ook al deze gevonden informatie gebruiken in het boek, waardoor het niet fijn meer leest. Tussendoor vind je regelmatig enkele citaten van personen die een rol gespeeld hebben in het modehuis in het concentratiekamp. Deze korte citaten vond ik misschien nog het meest interessant, omdat je hierbij het gevoel had dat er echt gevoel bij kwam kijken. Echter de citaten sloten vaak niet geheel aan bij het stuk tekst wat ik aan het lezen was. Hierdoor leidden deze citaten ook weer enigszins af.
Het verhaal wordt wat interessanter als Adlington begint te vertellen over het moment als de vrouwen als kleermaaksters aan het werk zijn in de Obere Nähstube, echter ook hier verzandt zij naar mijn gevoel weer te veel in kleine feiten, die weinig toevoegen aan het geheel en sprong ze regelmatig allerlei kanten op, waardoor het moeilijk te volgen was. Het is een non-fictie boek, en Adlington heeft zich hier ook heel letterlijk aan gehouden. Door nergens de vrijheid te nemen om gevoel te interpreteren wordt het helaas een gortdroog boek, wat niet erg fijn wegleest. Ik had eerder het gevoel dat ik een studieboek, in plaats van een leesboek, aan het lezen was. Het geeft wel een duidelijk beeld van de wreedheden van, niet alleen de mannelijke ss-officieren, maar ook hun vrouwen, zij maakten graag gebruik van de zogenaamde Untermenschen, zolang ze er maar zelf voordeel van hadden. Ik denk dat het een verhaal is wat inderdaad nog niet verteld was en waar weinig over bekend was, echter door de gortdroge verteltrant, was het voor mij geen boek wat echt blijft hangen, wat ik normaal wel heb met boeken over de tweede wereldoorlog.
Leesfragment
Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.
De-kleermaaksters-van-auschwitzGegevens van dit boek:
Titel: De kleermaaksters van Auschwitz
Auteur: Lucy Adlington
Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Irene Goes
Aantal pagina’s paperback: 416
Aantal pagina’s e-book: 416
ISBN paperback: 9789022590744
ISBN e-book: 9789402317244
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 12,99
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.