Lucinda Riley – De geheimen van de kostschool

We ontvingen een persmail van het nieuwe boek van Lucinda Riley. Deze keer was het geen roman maar een detective, en na de korte inhoud gelezen te hebben, werden we beiden enthousiast. Dit kon wel eens een verhaal voor ons zijn. Na geantwoord te hebben op het mailtje ontvingen we al snel na verschijning een digitaal recensie-exemplaar in onze brievenbus. Hier willen we Xander uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op het internet over dit boek: Op een kleine, exclusieve kostschool in Norfolk wordt een leerling dood aangetroffen. De schokkende gebeurtenis is volgens het schoolhoofd een tragisch ongeval, maar de politie is daar niet zo zeker van. Detective Jazz Hunter wordt op de zaak gezet en probeert door te dringen in de gesloten wereld van de kostschool. Maar al snel nemen de gebeurtenissen een verontrustende wending, en blijkt er veel meer aan de hand dan een noodlottig ongeval.

Jazz komt steeds meer te weten over de docenten, leerlingen en oud-leerlingen van de school, maar als een van de verdachten vermist wordt en er in de kelder een gruwelijke ontdekking gedaan wordt, weet Jazz dat ze snel moet handelen. De kostschool verbergt geheimen die duisterder zijn dan Jazz ooit had kunnen vermoeden…

De cover

Op de cover zie je een looppad die in de richting van een oud statig pand loopt. Alle lichten zijn aan. Dit geeft me meteen het gevoel van een Engelse kostschool. De lucht is dreigend. Dit geeft mij meteen het gevoel dat er iets aan de hand is. Ik denk dat deze cover erg goed gekozen is en deze zou me zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Lucinda Riley (1965-2021) is de bestsellerauteur van deze eeuw. Ze schreef de immens populaire Zeven zussen-serie. Wereldwijd werden er al meer dan veertig miljoen exemplaren van haar romans verkocht, waarvan ruim 4,5 miljoen in Nederland en België.

Het verhaal

Detective Jazz Hunter is een aantal maanden geleden gestopt met werken en vanuit Londen naar Norfolk verhuisd. Haar ex heeft haar bedrogen, maar het ergste is, haar ex was ook nog haar collega. Dus in een impuls heeft ze haar ontslagbrief geschreven en heeft ze haar boeltje gepakt. Dit alles is nu zeven maanden geleden. Dan komt ze op eens haar directe baas Norton tegen in het dorp. Deze is blijkbaar speciaal voor haar vanuit Londen komen afreizen. Hij wil dat ze een zaak in Norfolk op zich neemt. Nadat ze er even over nagedacht heeft besluit ze deze zaak inderdaad op zich te nemen. Er is op een exclusieve kostschool een leerling dood aangetroffen. Volgens het schoolhoofd is dit een tragisch ongeval, maar de politie twijfelt hieraan, dus wordt Jazz op de zaak gezet om dit voor eens en altijd grondig uit te zoeken.

Ze moet proberen om door te dringen in de gesloten wereld van deze kostschool en er blijkt al vrij snel dat er veel meer aan de hand is, dan dit zogenaamde noodlottig ongeval.

Zodra Jazz meer komt te weten over de docenten, leerlingen en oud-leerlingen van de school, weet ze zeker dat er meer aan de hand is. Maar dan verdwijnt er één van de verdachten en wordt er in de kelder ook nog een gruwelijke ontdekking gedaan. Jazz weet dat ze alles op alles moet zetten om deze zaak snel op te lossen. Deze kostschool verbergt meer geheimen dan Jazz vooraf had kunnen vermoeden…

Mijn mening

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit eerder iets van Lucinda Riley gelezen had. Bij haar eerdere boeken sprak mij de flaptekst nooit echt aan en omdat er zoveel keus is in boekenland sloeg ik deze dan ook over. Bij ‘De geheimen van de kostschool’ was ik meteen enthousiast over de flaptekst, dus deze begon ik enthousiast te lezen.

Ik merkte al snel dat Riley een beeldende schrijfstijl had. Onder het lezen waande ik me echt in Norfolk. Ik kon me het kleine huisje van Jazz en de kostschool zo voorstellen. Hier kan ik van genieten.

Jazz kwam op mij soms wat bazig en commanderend over, en dat vond ik wat minder sympathiek aan haar karakter, echter verder was zij een erg aangenaam personage. De overige personages waren ook voldoende diep uitgewerkt en dit zorgde er voor dat je een goed beeld krijgt van de verhoudingen.

Wat mij wel op viel was dat de zaak waar Jazz en haar team aan werkte best chaotisch was en ik had soms het gevoel alsof het team ook maar iets deed en niet echt wist wat er precies speelde. Veel dingen wilde Jazz alleen oplossen en de overige teamleden werden naar mijn gevoel een beetje afgescheept met taken die normaal door politie die ondersteuning bieden, gedaan worden.

Ik merkte wel dat ik het verhaal niet superspannend vond. Het las wel heerlijk weg en ik merkte dat ik het boek ook iedere vrije minuut op pakte, maar ik zat bij dit verhaal niet op het puntje van mijn stoel zoals regelmatig voorkomt als ik een detective lees. Echter ik denk dat dit ook komt, doordat er ook een aantal romantische invloeden in het verhaal zitten.

Het verhaal speelt zich zowel in het heden als het verleden af. En het verleden is erg belangrijk om de zaak tot een goed einde te brengen. Ik had op een bepaald moment wel redelijke vermoedens hoe het verhaal in elkaar zat en ik zat inderdaad goed met mijn gevoel. Ik had hier eigenlijk wel graag nog verrast willen worden bij de ontknoping. Dit gebeurde helaas niet.

Natuurlijk moeten we niet vergeten dat dit boek geschreven is in 2006 en Lucinda Riley het boek na de zeven zussen-serie wilde uitbrengen, maar het boek eerst had willen herschrijven. Echter door het overlijden van Lucinda is het herschrijven niet meer gebeurd en is er alleen minimale redactie over heen gegaan. Dit was namelijk een van de eerste verhalen die Riley schreef. Ik heb natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal, aangezien ik geen andere boeken van haar hand gelezen heb.

Riley heeft een degelijke detective afgeleverd, echter voor mij was hij minder verrassend dan vooraf verwacht. De beeldende schrijfstijl was erg aangenaam en hierdoor waande ik mij ook in Norfolk.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-geheimen-van-de-kostschool

Gegevens van dit boek:
Titel: De geheimen van de kostschool
Auteur: Lucinda Riley
Uitgever: Xander uitgevers
Vertaald door: Anna Livestro
Aantal pagina’s paperback: 416
Aantal pagina’s e-book: 335
ISBN paperback: 9789401617130
ISBN e-book: 9789401617246
ISBN luisterboek: 9789401617963 (vanaf 17 oktober)
Prijs paperback: € 24,99
Prijs e-book: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge