Lucia van den Brink – De geur van een moeder

Wij zagen online het boek ‘De geur van een moeder’ voorbijkomen en nadat we gelezen hadden waar het boek over ging, en het leesfragment gelezen hadden, wist ik dat dit een boek was, wat ik wilde lezen. Na een mailtje naar de uitgever, kregen we al snel een bevestigend antwoord en korte tijd later, viel het recensie-exemplaar dan ook op onze deurmat. Hier willen we Ambo Anthos uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Lentl verliest haar moeder op jonge leeftijd. Haar vader legt de schuld bij haar en thuis wordt de sfeer steeds grimmiger. Ze heeft niemand bij wie ze terecht kan, maar ze weet zich staande te houden. Ze moet wel, en tekent alles van zich af.
Uiteindelijk ontwikkelt Lentl zich tot een van de beste tatoeëerders van het land. Ze oefent zoveel op zichzelf dat haar huid een verontrustend canvas wordt van alles wat haar is aangedaan.

De cover

De cover is donker, in het donker ligt een verdrietig kind, op het gezicht van het kind valt net een streep licht. Ik vraag me meteen af wat er met dit kind aan de hand is. De cover zou me zeker opgevallen zijn in de boekhandel en dan zou ik hem beslist opgepakt hebben om de achterflap te lezen.

De auteur

Lucia van den Brink (1991) debuteerde met ‘Niemand zoals hij’. Haar debuutroman stond op de shortlist voor de Hebban Debuutprijs. Ook publiceerde ze verhalen in literaire tijdschriften zoals ‘De Revisor’, ‘Tijdschrift Ei’, ‘Papieren helden’ en ‘De Optimist’. Een vertaling van een kort verhaal verscheen in de ‘The Los Angeles Review’. Ze studeerde japanologie, behaalde een master in journalistiek en was derde van Nederland in karate.

Het verhaal

Lentl is nog jong als haar moeder sterft. Zij krijgt van haar vader hier de schuld van en hierdoor wordt de sfeer steeds grimmiger in huis. Ze kan bij niemand terecht, maar ondanks alles weet ze zich staande te houden. Ze kan niet anders, en door te tekenen kan ze er mee omgaan.
Lentl ontwikkelt zich uiteindelijk tot één van de beste tatoeëerders van het land. Ze tatoeëert zichzelf zoveel dat haar huid een verontrustend beeld is van alles wat haar aangedaan is.

Mijn mening

Dit is voor mij de eerste kennismaking met de schrijfstijl van Lucia van den Brink. Dit boek bevat heel veel autobiografische elementen en hierdoor komt het verhaal extra hard binnen. Ongelofelijk dat iemand zo met zijn kind om kan gaan.

In ‘De geur van een moeder’ leren we de jonge Lentl kennen. De achtjarige Lentl geeft zichzelf de schuld van de dingen die gebeuren. Op een dag gaat haar moeder weg en komt nooit meer terug, ze pleegt zelfmoord. Haar vader wordt alcoholist en Lentl krijgt van haar vader de schuld van alles. Deze periode maakt haar tot de jonge vrouw die ze later is. Op jonge leeftijd begint ze voor het eerst met een naald en inkt een woord in haar huid te zetten. Het woord ‘HELP’. Echter, ondanks dit woord, is er niemand die er voor haar is, geen juf of meester op school, niemand in de buurt, ze staat er echt alleen voor. Als ze in contact komt met een tattoostudio laat ze haar eerste echte tattoo zetten, met de tekst ‘Het is allemaal jouw schuld’. Dit maakt meteen duidelijk hoe Lentl zich voelt. Dit heeft Van den Brink op een invoelende manier opgeschreven. Je merkt dat ze weet waar ze over schrijft. Ondertussen is Lentl volwassen en woont ze op zichzelf. Door haar lef heeft ze een plek bij een tattoozaak gevonden en hier leert ze uiteindelijk het echte tatoeëren. Ze gebruikt zichzelf als canvas en alle scheldwoorden die ze te horen heeft gekregen, vereeuwigt ze op haar huid, zoals ‘Kleine teringlijer’, zoals haar vader haar altijd noemde. Dit is voor haar de manier om hiermee om te gaan. Ze blijft last houden van haar verwaarlozing, en geestelijke mishandeling, al ervaart ze dit zelf niet zo en durft ze haar ouders hier niet van te beschuldigen. Ze denkt nog steeds dat het haar eigen schuld is. Van den Brink laat zien hoe je als volwassenen zelfs nog kunt blijven worstelen met deze trauma’s en hoe deze ervoor kunnen zorgen dat je leven hierop aangepast wordt.

Gelukkig durft Lentl op een bepaald moment haar kind zijn te omarmen en vanaf dat moment gaat het ook beter met haar. En besluit ze haar eigen canvas, haar huid, te veranderen. Dit is voor mij een duidelijk teken dat ze geaccepteerd heeft wat er in haar leven gebeurd is en dat ze, hoe moeilijk dit ook is, dit ook een plekje gegeven heeft.

Dit is een boek die je na laat denken over, hoe verwaarlozing, of geestelijke mishandeling kunnen doorwerken op latere leeftijd. Hoe is het mogelijk dat niemand de jonge Lentl geholpen heeft en dit jonge, kwetsbare meisje steeds weer gekwetst kon worden? Maar bovenal is het ook een boek van hoop. Ondanks alles heeft Lentl ingezien dat ze op een bepaald moment lieve mensen om haar heen heeft die er voor haar zijn en die haar steunen. Wellicht is dat nog wel belangrijker, vooral voor diegene die verwaarlozing of mishandeling zelf meegemaakt hebben.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

de-geur-van-een-moeder

Gegevens van dit boek:
Titel: De geur van een moeder
Auteur: Lucia van den Brink
Uitgever: Ambo Anthos
Aantal pagina’s paperback: 272
Aantal pagina’s e-book: 232
Verteller luisterboek: Marijke Beversluis
Duur luisterboek: 07:06:02
ISBN paperback: 9789026354779
ISBN e-book: 9789026354786
ISBN luisterboek: 9789026360589
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 4,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge