Luc Vos – Zeven

Van uitgeverij LetterRijn ontvingen wij een persmail over het boek ‘Zeven’. Nadat we gelezen hadden waar het boek over ging, werden wij meteen nieuwsgierig en hebben we snel geantwoord. Rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij LetterRijn uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op een warme zomerochtend worden er zeven lege doodskisten via een anonieme website onder de aandacht van inspecteur Anne Verelst gebracht. Het lijkt een flauwe grap tot er elke zeven uur een onbekende vrouw of man in een van de kisten verschijnt en er een aftelklok start. Elk spoor naar deze mensen en hun ontvoerder ontbreekt. De politie van Antwerpen zet alles op alles in een zenuwslopende race tegen de klok. Wie is deze dader, waarom verschijnen juist deze mensen in de kisten en wat is het verband met inspecteur Verelst?

De cover

De cover is zwart. Je ziet er bovenin nog een stuk van een mannengezicht in. Deze man heeft een grimmige blik in zijn ogen. Bovenaan staat met krijt Zeven geschreven. Midden op de cover staat de tijd in rode cijfers. Deze loopt naar beneden steeds kleiner wordend en ook de tijd wordt steeds minder. De cover maakt mij erg nieuwsgierig. En hierdoor zou ik zeker de achterflap gaan lezen.

De auteur

Luc Vos (Heultje-Westerlo, 1968) is al vele jaren in de ban van het schrijven. Korte en langere verhalen wisselen elkaar in hoog tempo af en vallen met grote regelmaat in de prijzen. Met deze nieuwe thriller zet Luc een volgende stap en laat hij zijn lezers kennismaken met inspecteur Anne Verelst van de Antwerpse politie.

Het verhaal

Inspecteur Anne Verelst ontvangt een email waarin ze gewezen wordt op een anonieme website waarop zeven lege doodskisten tentoongesteld staan. In eerste instantie denkt Anne dat het een flauwe grap is, maar dan gaat er bij de eerste kist een lamp aan en ligt er iemand in de kist en begint er een klok af te tikken. Iedere zeven uur verschijnt er een nieuwe man of vrouw in één van de kisten. Elk spoor naar deze mensen of hun ontvoerder ontbreekt. De politie tast volledig in het duister. Ze hebben een zenuwslopende race tegen de klok en Anne heeft het gevoel alsof zij hier persoonlijk mee te maken heeft. Waarom verschijnen net deze mensen in de kisten en wat is het verband met inspecteur Verelst?

Mijn mening

Naar dit boek waren we al erg nieuwsgierig, sinds de persmail hiervan binnen kwam. Het plot klonk erg origineel dus eigenlijk duurde het te lang, voor ik aan dit boek kon beginnen. We lezen de boeken, zoals jullie weten, altijd op volgorde van binnenkomst, en Zeven wilden we beiden wel lezen en dan is het altijd afwachten wie als eerste bij het boek aanbelandt, die zal hem dan ook gaan lezen. Ik was deze keer de gelukkige. En dat was absoluut geen straf. De persmail en de cover waren al veelbelovend en dit heeft het boek ook zeker waargemaakt.

Het verhaal begint met een proloog, waarbij niet meteen duidelijk is wie dit is, en wat diegene precies aan het doen is. Hierna leren we Anne Verelst kennen die thuis is en een mail ontvangt, waarvan ze in eerste instantie denkt dat dit een flauwe grap is. Nadat ze dit door iemand van IT heeft laten controleren blijkt deze email toch serieus te zijn. Als dan ook nog iedere zeven uur iemand in een nieuwe kist terecht komt, weten ze dat er een race tegen de klok begint.

Luc Vos heeft al vele korte verhalen geschreven en tijdens het lezen merk je dat hij ervaring in schrijven heeft. Hij heeft een ingenieus plot uitgedacht wat hij zonder problemen uitgewerkt heeft en waar je als lezer door meegezogen wordt. Er zit behoorlijke vaart in het verhaal, maar toch staat Vos ook stil bij de verschillende hoofdpersonages en hun sores. Zo komt het privéleven van Anne Verelst ruimschoots aan bod. Ondanks de problemen van Anne in haar privéleven moet ze ook nog een onmogelijke zaak oplossen. Dit heeft Vos op zo’n ingenieuze manier gedaan dat je gewoon verder moet lezen. Je merkt dat de dader iets met Anne te maken heeft, maar de precieze link weet ik een lange tijd niet te leggen. Op een bepaald moment heb ik door hoe het in elkaar zit, vooral ook door de hoofdstukken die vanuit de dader geschreven zijn. Hierdoor kon ik op een bepaald moment de link leggen, echter ondanks dat, bleef het verhaal spannend, en wilde ik weten of ik goed zat.

Gelukkig gaf Vos aan dat er een nieuw boek met Verelst in de hoofdrol volgt, want ‘Zeven’ smaakt beslist naar meer. Ondanks dat dit het thrillerdebuut van Vos is, merk je dat hij al veel schrijfervaring heeft. Je wordt echt het verhaal ingezogen en pas na de laatste zin laat het verhaal je los, waarbij er meteen vragen opkomen die hopelijk beantwoord worden in een vervolg. Ik kan in ieder geval niet wachten tot dat vervolg er is.

Ik lees Nederlands Challenge

Dit is het derde boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Zeven

Gegevens van dit boek:
Titel: Zeven
Serie: Anne Verelst
Auteur: Luc Vos
Uitgever: LetterRijn
Aantal pagina’s paperback: 330
Aantal pagina’s e-book: 335
ISBN paperback: 9789493192478
ISBN e-book: 9789493192553
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 6,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge