Luc Vos – Spijt?

Nadat ik met veel plezier ‘Zeven‘ van de hand van Luc Vos gelezen had, was ik natuurlijk ook erg nieuwsgierig naar zijn novelle ‘Spijt?’. Dus toen wij een persmail ontvingen of wij interesse hadden om zijn boek te recenseren, hoefde ik hier niet lang over na te denken. Ik zei meteen ja en rond de verschijningsdatum viel het recensie-exemplaar dan ook in onze digitale brievenbus. Hier willen we uitgeverij LetterRijn uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over deze novelle: ‘Heeft u spijt?’ Een schijnbaar eenvoudige vraag voor een meervoudige moordenaar aan de vooravond van zijn executie. Een jonge psychologe herhaalt deze meermaals in een poging inzicht te krijgen in het waarom van zijn daden. Antwoorden komen, maar ze zijn divers, verrassend, muzikaal en … niet wat zij had verwacht.

De cover

Op de cover is een tafel en een stoel in een lege kamer te zien. Dit lijkt me een verhoorkamer. Op de tafel ligt een set handboeien. De cover vond ik vooraf erg goed bij het verhaal passen en hij trok ook meteen mijn aandacht, maar achteraf gezien had ik liever een tafel gezien die aan de grond verankerd zat en waarbij een buis aan de tafel zat, waar de gevangene aan vastgemaakt wordt. Dit speelt namelijk een belangrijke rol in het verhaal.

De auteur

Luc Vos (Heultje-Westerlo, 1968) is al vele jaren gebeten door schrijven. Korte en langere verhalen wisselen elkaar in hoog tempo af en vallen met grote regelmaat in de prijzen. In 2022 werd zijn debuut thriller Zeven bijzonder enthousiast onthaald. In afwachting van de nieuwe thriller met inspecteur Anne Verelst, Paternoster, zet Luc even een stapje over de grenzen met een thrillernovelle die zich afspeelt in de VS.

Het verhaal

Een meervoudige moordenaar krijgt op de vooravond van zijn executie bezoek van een jonge psychologe. Zij stelt hem meermaals de schijnbaar eenvoudige vraag ‘Heeft u spijt?’. Ze hoopt op deze manier inzicht te krijgen waarom hij zijn daden gepleegd heeft. De moordenaar geeft antwoord, maar zijn antwoorden zijn divers, verrassend en muzikaal en absoluut niet wat zij had verwacht…

Mijn mening

In Spijt? gaat een jonge psychologe in gesprek met een ter dood veroordeelde moordenaar. Zou zij de antwoorden krijgen die ze wilde? De moordenaar is veroordeeld voor meerdere moorden die hij gepleegd heeft, maar werd verdacht van nog meer moorden, maar hier was geen bewijs van. De moordenaar staat kort voor zijn executie en hij gaat op sommige momenten serieus in op de vragen van de psychologe, terwijl hij op andere momenten de draak steekt met haar. In het begin moest ik even wennen aan het verhaal, aangezien het een heel andere opzet heeft dan zijn voorgaande boek ‘Zeven‘. Het verhaal speelt zich af op één locatie, namelijk de verhoorcel waar de psychologe en de moordenaar zitten. De moordenaar neemt ons wel regelmatig mee terug in de tijd, door over zijn verleden te vertellen. Dit heeft Vos op een beeldende manier gedaan, waardoor ik mij deze scènes zo voor de geest kon halen. Maar eenmaal in het verhaal was ik weer helemaal overtuigd. Dit verhaal had het allemaal.
De moordenaar gooide er soms ook een regel van een liedje ertussendoor, wat hij met zijn handboeien op de stang, waar de boeien aan vastzaten, naspeelde. Dit vond ik echt geweldig uitgedacht.

Het verhaal draait eigenlijk alleen om de twee personages en deze zijn naar mijn gevoel voldoende uitgewerkt. Vos geeft ons, naar mijn gevoel, op deze manier toch een beetje een inkijkje in het brein van een seriemoordenaar. Een seriemoordenaar kan, ondanks zijn zieke brein, toch gewoon lief hebben en houden van.

Het einde had ik absoluut niet aan zien komen. Ik had hem anders in gedachten. Maar deze ontknoping was geniaal.

Het is geen standaard thriller en dat maakt het extra leuk om te lezen. Als je een kort spannend verhaal wil lezen, vanuit een intieme spannende setting, die je niet snel in een verhaal tegenkomt, kan ik je alleen maar aanraden om deze novelle op te pakken.

Uiteraard kijk ik ook uit naar het vervolg op ‘Zeven’. Het tweede deel in de Anne Verelst-serie verschijnt in juni en krijgt de titel Paternoster.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Spijt

Ik lees Nederlands challenge

Dit is het vierentwintigste boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: Spijt?
Auteur: Luc Vos
Uitgever: LetterRijn
Aantal pagina’s paperback: 100
Aantal pagina’s e-book: 77
ISBN paperback: 9789493193307
ISBN e-book: 9789493192676
Prijs paperback: € 10,99
Prijs e-book: € 4,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge