Lotte Leenaerts – Gebroken stemmen

Een tijdje geleden viel mijn oog op de aankondiging van ‘Gebroken stemmen’, het thrillerdebuut van Lotte Leenaerts. Nadat ik de korte inhoud had gelezen, had ik het gevoel dat dit wel eens een boek voor mij kon zijn. Daarom besloten wij om een recensie-exemplaar aan te vragen. Niet veel later viel er dan ook een exemplaar op onze deurmat. Hier willen wij Pelckmans uitgevers uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wanneer een jonge vrouw brutaal vermoord wordt teruggevonden, raakt voormalig gerechtspsychologe Jade Van Hoof tegen haar wil betrokken bij het onderzoek. Ondanks haar woelige verleden met commissaris David Speltinckx kan ze niet anders dan de speurders bijstaan, zeker wanneer een tweede lichaam opduikt. Opnieuw van een roodharige vrouw met krullen, die op dezelfde manier om het leven werd gebracht als het eerste slachtoffer.

Terwijl de media op de zaak springen, werken Jade en David tegen de klok om een einde te maken aan deze gruwelijke moorden. Kunnen ze de seriemoordenaar stoppen voor hij een nieuw slachtoffer maakt? En brengt deze zaak hen weer dichter bij elkaar?

De cover

De cover is geel, door deze kleur valt hij al meteen goed op. Op de cover ligt een pluk rood haar en de nodige bloedspetters. Uiteraard past dit erg goed bij het verhaal en daardoor, vind ik persoonlijk, dat de cover zeer geslaagd is. Het enigste minpuntje is dat de titel van het boek en de auteursnaam tot aan de rand staan. Dit vind ik minder mooi en ik zou deze tekst liever iets kleiner gezien hebben.

De auteur

Lotte Leenaerts schreef haar eerste verhaal toen ze vijftien was. Hoewel ze eigenlijk Psychologie wilde studeren, besefte ze dat een job waarin ze vooral zou moeten luisteren niks voor haar zou zijn. Ze koos daarom voor Taal- en Letterkunde. Ook nu zit ze nog dagelijks met haar neus in de boeken voor haar job in de bobliotheek in Malle. Ze woont in Rijkvorsel met haar grote liefde Stijn en labradoodle Billie.

Het verhaal

Als er een roodharige vrouw brutaal vermoord wordt gevonden, raakt Jade van Hoof, die vroeger gerechtspsychologe was, betrokken bij de zaak. Het is een beetje tegen haar wil, aangezien ze een woelig verleden heeft met commissaris David Speltinckx. Maar ze moet de speurders gewoon bij staan, het kan gewoon niet anders. Zeker nadat er een tweede lichaam gevonden wordt. Het slachtoffer is wederom een vrouw met rode krullen, die op dezelfde manier als het eerdere slachtoffer om het leven is gebracht.
Jade, commissaris Speltinckx en zijn team, moeten alle zeilen bijzetten. Want ze kunnen al vrij snel spreken van een seriemoordenaar. Maar kunnen ze hem of haar op tijd stoppen voordat de moordenaar nog meer slachtoffers maakt? En borrelt er toch weer langzaam wat op tussen Jade en David?

Mijn mening

Het blijft altijd leuk én spannend om een debuut te lezen. Hoe is de schrijfstijl van de auteur? En hoe is het verhaal? Dit zijn maar twee van de zoveel vragen die ik dan heb. Dus ik kon niet wachten om te starten in ‘Gebroken stemmen’, het thrillerdebuut van Lotte Leenaerts.

In de proloog is te lezen hoe Margot in een zilverkleurige Ford Transit stapt. Achter het stuur zit Anthony. De spanning is meteen voelbaar en dat belooft veel goeds voor dit verhaal. Margot moet aan het einde van de proloog haar telefoon afgeven aan Anthony en meteen vraag ik mij af: waarom? Ik wil snel verder lezen want ik ben erg nieuwsgierig.

Lotte Leenaerts, is zoals eerder gezegd, een nieuwe auteur in thrillerland en ik denk dat ze een mooie toekomst voor zich heeft op schrijfgebied. Haar debuut ‘Gebroken stemmen’ is spannend, meeslepend, en van tijd tot tijd ook verrassend.

De opbouw van het verhaal is niet anders dan bij de meeste andere Vlaamse politiethrillers. Is dit erg? Absoluut niet! Ik kan er elke keer weer van genieten en kan op deze manier weer fijn mee speuren met de personages. Leenarts heeft ervoor gekozen om de hoofdstukken op te delen in tijdstippen, dit zorgt ervoor dat de stukken tekst niet te lang zijn en hierdoor leest het verhaal als een trein. Erg fijn!

De personages zijn goed uitgewerkt en ik leerde ze goed genoeg kennen. Hierdoor kon ik me een goed beeld van ze vormen en kon ik mij ook goed inleven in de manier hoe ze reageerden.

Wat mij wel opvalt is dat het boek, voor mijn gevoel, meer voor de Vlaamse markt geschreven is, aangezien er behoorlijk wat Vlaamse woorden gebruikt worden. Dit was voor mij soms even schakelen, omdat ik even moest denken wat de precieze betekenis van deze Vlaamse woorden waren. Echter dit is een keuze die de auteur samen met een uitgever maakt en dit doet geen afbreuk aan het verhaal.

Leenaerts heeft met ‘Gebroken stemmen’ een sterkt thrillerdebuut gepresenteerd en kan zich hierdoor meten met de Vlaamse auteurs, zoals Toni Coppers en Tille Vincent. Ik ben in ieder geval benieuwd naar volgend werk van deze auteur.

Leesfragment

Nieuwsgierig geworden naar dit verhaal? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gebroken-stemmen

Ik lees Nederlands challenge

Dit is het achttiende boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: Gebroken stemmen
Auteur: Lotte Leenaerts
Uitgever: Pelckmans
Aantal pagina’s paperback: 352
ISBN paperback: 9789464019551
ISBN e-book: 9789463374354
Prijs paperback: € 22,00
Prijs e-book: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Libris.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge