Lore T. & Frauke Joossen – Sterke meisjes huilen niet

sterke-meisjes-huilen-niet

Van uitgeverij Lannoo ontving ik het boek Sterke meisjes huilen niet, om er een recensie over te maken. Hier wil ik uitgeverij Lannoo hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap: Het onthutsende verhaal van een meisje dat in de handen van een tienerpooier viel.
‘Ik zal je alles leren wat je moet weten over jongens, drugs en het leven.’ Lore is net geen twaalf wanneer ze Amin ontmoet en in een tienerpooiercircuit terechtkomt. Vijf jaar lang is haar leven een opeenvolging van gedwongen prostitutie, drugstrafiek en geweld. Het systeem van pleegzorg en Bijzondere Jeugdzorg laat haar in de steek. Vandaag is ze 18 en probeert ze haar tumultueuze verleden achter zich te laten. Dit is haar rauwe en eerlijke verhaal. 

Toen ik dit boek binnen kreeg, ben ik ’s avonds meteen er in beginnen te lezen. Ik zat al vrij snel in het verhaal. Door de korte hoofdstukken en de gemakkelijke schrijfstijl, heb je het gevoel alsof Lore het verhaal aan je persoonlijk verteld. Ik vond het al moeilijk om het boek weg te leggen, het boek maakt indruk. De dag erna meteen verder gelezen, en ’s avonds het boek dan ook uitgelezen. Dit geeft al goed weer, wat het boek met je doet. Je wilt steeds verder lezen. Je wilt weten hoe het met Lore gaat. Ik leefde heel erg met haar mee. En had erg met haar te doen. Ik heb meerdere boeken gelezen waar het over loverboys gaat, maar iedere keer sta ik weer versteld hoe de hulpverlening eigenlijk faalt. Ook hier… Ze vangen Lore wel op, maar verder… Lore vertelt niks omdat ze bang is voor Mo, wat mij ook vrij logisch lijkt. Vrij in het begin bedreigt hij haar, dat hij haar moeder en zusje wat aan kan doen, als zij niet doet, wat hij wil. En ondanks dat haar band met haar moeder niet goed is, wil ze toch niet dat er iets met hun gebeurt.

Velen zullen zeggen, Lore gaat zelf iedere keer terug naar Mo. Maar Mo is ook de enige die iets van aandacht aan Lore geeft, ondanks de verplichte seks en de slagen die ze krijgt. Die ene aai over haar bol, of het compliment dat ze iets goed gedaan heeft, dat is iets wat ze bij haar moeder, die een drankprobleem heeft, niet krijgt, en in de instellingen waar ze opgenomen is, ook niet, en waar ze ook nog te vaak meegemaakt heeft dat de medewerkers enkel hun job doen. En die, Lore dus heel snel vergeten na het werk. Ik hoop voor Lore dat ze ergens kan aarden en haar rust vind, waardoor haar leven toch op zijn pootjes terecht komt en ze ook voor haar zusje kan gaan zorgen wat ze zo graag wilt.

Het verhaal is rauw en goed geschreven, zonder te veel op details in te gaan. Er wordt naar mijn gevoel rekening gehouden met ons, als lezer, door details weg te laten, bijvoorbeeld wat Lore moet doorstaan op de momenten dat ze naar klanten moet. Hier wordt niet in detail op ingegaan, maar door de manier van vertellen, weet je wel heel goed dat Lore in een hel zit, waar ze eigenlijk uit wil, maar niet van los komt, omdat de bende en het pooiercircuit ook voelt als haar familie, hoe krankzinnig het ook is. De ontsnapping van haar vriendin, is misschien ook wel haar redding…

Gegevens van dit boek:
Titel: Sterke meisjes huilen niet
Auteur: Lore T. & Frauke Joossen
Uitgeverij: Uitgeverij Lannoo
Aantal pagina’s Paperback: 188
Aantal pagina’s E-book: 192
ISBN Paperback: 9789401437295
ISBN E-book: 9789401439053
Prijs Paperback: € 17,99
Prijs E-book: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com & Ako (Ebook).

2 thoughts on “Lore T. & Frauke Joossen – Sterke meisjes huilen niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge