Lody van de Kamp – De nacht die mijn leven voorgoed veranderde

In de catalogus van KokBoekencentrum zagen we een cover, die meteen mijn aandacht trok. Na de korte inhoud gelezen te hebben, wist ik dat dit een boek was wat ik graag zou willen lezen. Na een mailtje naar de uitgever, viel het boek, rond de verschijningsdatum, in onze brievenbus. Hier willen we KokBoekencentrum uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In ‘De nacht die mijn leven voorgoed veranderde’ gaat de Joodse Kasriël met zijn kleindochter Mirjam in gesprek over zijn verleden. Zijn verhaal begint in Polen, waar hij als kleine jongen met zijn familie wordt opgepakt. Het lukt hem om getto’s en concentratiekampen te overleven en voor zijn broertje te zorgen, maar daarvoor betaalt hij een hoge prijs. Na de oorlog vertrekt hij naar Amerika en verbreekt alle banden met zijn verleden. Als hij jaren later terugkeert naar Europa, praat hij voor het eerst in zijn leven over het afschuwelijke geheim dat hem al die tijd heeft verteerd.

De cover

Op de cover zie je een jongetje op de rug, hij heeft hele korte haren en een gestreept hemd aan. Hierdoor leg je meteen de link met een concentratiekamp. Ik zou hierdoor het boek meteen opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te lezen.

De auteur

Lody B. van de Kamp is rabbijn, publicist en columnist. Hij schreef onder meer de romans, ‘Weeskinderen’ (2006), ‘Oorlogstranen'(2008), ‘Alleen'(2010), ‘De Joodse slaaf'(2014) en ‘Sara, het meisje dat op transport ging’ (2016).

Het verhaal

De Joodse Kasriël is vanuit Amerika terug gekomen naar Europa. Zijn kleindochter Mirjam komt logeren en hij heeft besloten dat hij haar over zijn verleden vertelt, ook de dingen die hij nog nooit iemand vertelt heeft. Aan de hand van de gesprekken die hij met zijn kleindochter heeft, lezen we zijn verhaal. Dit begint op het moment dat hij als kleine jongen in Polen wordt opgepakt samen met zijn familie. Het lukt Kasriël om de getto’s en concentratiekampen te overleven en voor zijn broertje te zorgen. Hier moet hij zelf wel een hoge prijs voor betalen. Om de oorlog te vergeten, vertrekt hij naar Amerika en verbreekt alle banden met zijn verleden. Jaren later vlucht hij voor zijn gevoel terug naar Europa en hier praat hij, met zijn kleindochter, voor het eerst in zijn leven over het afschuwelijke geheim dat hij al die tijd meegedragen heeft en wat zijn leven gevormd heeft.

Mijn mening

Wat meteen opvalt als je het boek in handen hebt, is dat het boek dun is. Deze novelle bevat maar 96 pagina’s, maar ik denk dat het wel een van de novelles is die het meest binnenkomt en heel veel indruk maakt.

Het verhaal is in eenvoudige taal opgeschreven en hierdoor heel goed te volgen. Er staan soms Joodse worden in, maar die staan in een woordenlijst achter in het boek uitgelegd, al denk ik dat veel woorden al bekend voorkomen als je al vaker een oorlogsboek gelezen hebt.

Het geheim waar Kasriël mee rondloopt is zo heftig, dat het echt binnenkomt. Het is eigenlijk onvoorstelbaar, maar bewijst wederom wat de nazi’s voor zieke geesten waren tijdens deze oorlog. De keuze waar Kasriël destijds voor stond was onmogelijk, en het is logisch dat hem dit zijn hele leven achtervolgd heeft. Echter, ook is duidelijk dat hij hier geen keus in had. Doordat dit verhaal op waargebeurde feiten gebaseerd is, komt het nog eens extra binnen. Ik begrijp de verdere keuzes van Kasriël ook heel goed.

Lody van de Kamp heeft een heel toegankelijk verhaal geschreven wat eenvoudig leest, met een intens heftige boodschap, die van ‘De nacht die mijn leven voorgoed veranderde’ voor mij tot een van de meest indrukwekkende oorlogsboeken ooit maakte. Zo klein als het boek is ook, het is een groots verhaal wat het te vertellen heeft en wat ook zeker gelezen moet worden.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

de-nacht-die-mijn-leven-voorgoed-veranderde

Gegevens van dit boek:
Titel: De nacht die mijn leven voorgoed veranderde
Auteur: Lody van de Kamp
Uitgever: KokBoekencentrum
Aantal pagina’s paperback: 96
Aantal pagina’s e-book: 72
ISBN paperback: 9789029732277
ISBN e-book: 9789029732284
Prijs paperback: € 5,99
Prijs e-book: € 3,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge