Lisette Jonkman – Langste. Kerst. Ooit.

Het is weer de leukste tijd van het jaar: Kerstmis. En daar horen natuurlijk ook hartverwarmende boeken bij. Dus toen wij zagen dat er een kerstboek van de hand van Lisette Jonkman zou verschijnen werd, vooral Veronique enthousiast, aangezien ze al meer boeken van haar heeft gelezen. Ik had nog nooit iets van Lisette gelezen, maar door de flaptekst wist ik wel dat ik het verhaal graag zou willen lezen. Na een mailtje naar de uitgeverij ontvingen wij, rond de verschijningsdatum, een recensie-exemplaar in onze brievenbus. Hier willen LS Amsterdam natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar op eerste kerstdag organiseert ze een diner voor een select groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was. Alleen gaat deze keer alles fout. Maar dan ook echt álles. Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de zalm brandt aan, de halve tafel vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is.

Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker… op eerste kerstdag.

De cover

Op de cover is een hand te zien die een sneeuwbal vast heeft. In de sneeuwbal is een winters tafereel te zien. De titel staat op de achtergrond en valt goed op. Ook zijn er gouden sterretjes op te zien. De cover geeft mij, zoals het ook moet bij dit soort verhalen, een kerstgevoel. Ik zou hem zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te lezen.

De auteur

Lisette Jonkman (1988) is niet meer weg te denken uit het Nederlandse feelgoodlandschap. Ze heeft al meer dan tien boek geschreven en daarmee heel veel feelgoodharten veroverd. Langste. Kerst. Ooit. is haar nieuwste roman.

Het verhaal

Als er één feest is waar Noëlle gek op is, is het wel kerstmis. Ze maakt er een waar feestje van. Vooral op eerste kerstdag want dan organiseert ze elk jaar weer een feestje om van te smullen namelijk, een groot diner voor een klein groepje vrienden en familie. Na afloop van het feestje valt ze, zoals elk jaar, in slaap op de bank, en elke keer wenst ze dat het elke dag eerste kerstdag was. Maar dan gaat het mis en wordt ze de dag erna wakker… op eerste kerstdag en deze feestelijke dag is er eentje om niét over naar huis te schrijven! Echt alles gaat mis: Het dure kristallen glaswerk sneuvelt, de halve tafel vliegt in de fik, het lekkere eten brandt aan, en tot overmaat van ramp breken de vliezen van haar zus op het moment dat ze toch iets gaan eten en ze proberen te redden wat er te redden valt. Conclusie: Het redden van het feest is niet gelukt! En trouwens, wie is die onverwachtse gast die haar broer bij zich heeft? Als Noëlle het ’s avonds, zoals elk jaar, op de bank is slaap valt is ze toch wel opgelucht dat eerste kerstdag voorbij is. Maar de meeste wensen komen toch uit… of toch niet?

Mijn mening

Lisette Jonkman mochten wij een tijdje geleden ontmoeten tijdens de boekpresentatie van Susan Muskee bij Boekhandel Broekhuis in Deventer, maar eerlijk gezegd had ikzelf nog nooit iets van haar hand gelezen. *Schaam*. Veronique heeft wel al eerder verhalen van haar gelezen en ze wist mij te overtuigen om toch een iets van Lisette te lezen. En hoe mooi is het dan als er net een kakelvers verhaal van Lisette verschenen is. Nou ik greep mijn kans en ik moet mezelf direct even afvragen waarom ik eerder niks van haar heb gelezen.

Als je het boek openslaat krijg je meteen Noëlles uitnodiging voor eerste kerstdag te zien. Hieruit kun je als lezer al snel opmaken dat Noëlle echt alles in de puntjes geregeld heeft en er zit zelfs een planning aan vast. Alleen al door deze uitnodiging weet je als lezer dat Noëlle de touwtjes in handen heeft, maar in een echte goede feelgood weet je ook dat dit nooit goed kan gaan. Ik sla snel de bladzijde om, want ik ben razend benieuwd hoe deze eerste kerstdag uit de hand gaat lopen. 🙂

Het eerste hoofdstuk begint op het moment dat Noëlles wekker gaat en de stem van Bianca Ryan ‘Why couldn’t it be Christmas, Christmas, Christmas everyda-a-a-a-ay’ door de speakers schalt. Noëlle vraagt zich dit ook elk jaar af. Want wat zou er nog leuker zijn om elke jaar het leukste feest van het jaar te vieren? In dit eerste hoofdstuk wordt het ook weer duidelijk dat Noëlle echt van de lijstjes is. Want ook komt haar persoonlijke Christmas Checklist aan bod. Een lijst met tientallen dingen die ze, op welk tijdstip precies, moet uitvoeren. Van het tafelkleed strijken en Beef Wellington maken, tot aan spelletje spelen (NIET 30 Seconds!) aan toe. Maar al snel blijkt dat Noëlle deze kerstmis echt nóóit zal vergeten.

Tijdens het lezen bleef ik mij toch telkens afvragen waarom ik nog nooit iets van Lisette Jonkman gelezen heb. Want voor mij is dit toch wel dé feelgood van 2022. Wat kan deze auteur schrijven! De humor is op en top en ik heb vaak in mezelf moeten grinniken tijdens het lezen van dit verhaal. Wel ben ik eerlijk dat ik in het begin mijn vraagtekens zette bij het punt dat het telkens opnieuw eerste kerstdag werd. Echt, Lisette heeft dit op zo’n geweldige manier geschreven, dat het telkens opnieuw eerste kerstdag was, maar door een aantal dingen te veranderen er een nieuw verhaal ontstond. Echt bizar goed en erg origineel bedacht.

Als ik meer tijd zou hebben om ‘eigen’ boeken te lezen dan zou ik direct doorgaan met een ander boek van Lisette Jonkman, maar door de recensie-exemplaren lukt dit helaas niet. Maar als Lisette haar volgende feelgood klaar heeft, komt deze direct hoog op mijn wishlist te staan!

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Langste-Kerst-Ooit

Gegevens van dit boek:
Titel: Langste. Kerst. Ooit.
Auteur: Lisette Jonkman
Uitgever: LS Amsterdam
Aantal pagina’s paperback: 393
Aantal pagina’s e-book: 3118
Verteller luisterboek: Lisette Jonkman
Duur luisterboek: 09:14:44
ISBN paperback: 9789021035178
ISBN e-book: 9789024597901
ISBN luisterboek: 9789024597918
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge