Lisanne Stam – Dank je feestelijk

Toen wij zagen dat er een nieuw verhaal van de hand van Lisanne zou verschijnen werden wij al snel enthousiast. Niet alleen door het verhaal, dat ons erg aansprak, maar ook zeker door de geweldige cover. En als klap op de vuurpijl nog die leuke titel. Dit boek leek alles mee te hebben dus konden wij het ook niet laten om een recensie-exemplaar aan te vragen bij Lisanne. Gelukkig zag ze dit wel zitten en ze stuurde ons een digitaal recensie-exemplaar. Hier willen wij Lisanne Stam uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit verhaal: Gwen is klunzig met een hoofdletter K. Bovendien is zij een hopeloze romanticus. Bijzondere eigenschappen voor iemand die in het dagelijks leven feesten organiseert om echtscheidingen te vieren.
Jawel, tegenwoordig viert men dat. In de hogere kringen is er tenslotte altijd reden voor een feestje. Trouwjurken verbranden, gooien met een replica van de bruidstaart: Gwen vindt het vergezocht maar beseft dat ze alle klanten tevreden moet houden. Gewapend met haar heilige draaiboek heeft ze alles onder controle… denkt ze.

Houd een verbandtrommel binnen handbereik, want je komt hier niet ongeschonden uit.

De cover

De cover is in één woord samen te vatten: Geweldig! Ik ben fan van dit soort covers. Hij straalt gezelligheid, geborgenheid en warmte uit. Ik hou er van. Hij past ook uitermate goed bij het verhaal. De cover is toch altijd het visitekaartje voor je verhaal en dit is voor mijn gevoel erg goed gelukt. Ik ben fan!

De auteur

Lisanne Stam (Den Helder, 1990) is een auteur met brede interesses en bezigheden. Naast haar werk als veiligheidskundige is ze copywriter waarvoor ze sinds 2022 een eigen onderneming leidt: Stam plus Tekst. Als groot liefhebber van het feelgoodgenre besloot ze in 2020 zelf in de pen te klimmen. Met succes. Sindsdien brengt ze bij uitgeverij Zomer en Keuning liefdevolle en humoristische verhalen uit, waarin ze graag de grenzen op zoekt. Daarnaast steekt ze haar liefde voor haar vriend, snoepen, reizen, filmseries en zelfontplooiing niet onder stoelen of banken.

Het verhaal

Gwen is niet de meest slimme persoon en bij haar zit een foutje in een klein hoekje. Bovendien gaat het hopeloos in haar liefdesleven. Dit zijn natuurlijk niet de beste eigenschappen voor iemand die feesten organiseert om echtscheidingen te vieren. Echtscheidingen? Vieren? Ja hoor. Tegenwoordig vieren mensen echt alles! Alle rituelen die bij het trouwen horen worden in een ‘vernieuwend jasje’ gegoten: trouwjurken verbranden, gooien met dezelfde taart als ze op hun bruiloft hadden, niks is te gek en alles kan, en dan ook écht alles. Gwen heeft er toch haar bedenkingen bij, maar als er vraag naar is? Ze wil haar klanten tenslotte te vriend houden. Gewapend met haar draaiboek denk ze alle touwtjes in handen te hebben… Maar helaas is die gedachten ook weer zo’n klunzig foutje van Gwen.

Mijn mening

Dit is dan wel het eerste boek dat ik van deze auteur las, maar Lisanne is voor ons geen onbekende meer. Lisanne is in het verleden zelf ook boekblogger geweest en afgelopen januari mochten wij haar, en haar Brom, eindelijk ontmoeten tijdens ons eigen evenement Koukleumen in de HuB. Dit was één groot feest! Na afloop van het evenement zijn wij zelfs nog even gezellig gaan borrelen in het Van der Valk. Het was een dag met een gouden randje. 🙂

In de proloog maken wij kennis met hoofdpersonage Gwen en haar collega’s Rubi en Marin. Samen zijn ze de drie feestmusketiers en organiseren ze de nodige feestjes. Of het nu gaat om een trouwerij, babyshower of verjaardag, bel de dames van FESTUM en je feestje is al op voorhand geslaagd. Om hun klanten tevreden te houden hebben ze sinds kort een nieuw soort feest in hun pakket, namelijk de ik-wil-van-je-af-feestjes. Dus ga je scheiden? Bel de drie feestmusketiers en je kunt met een replica van je bruidstaart gaan gooien of je eigen trouwjurk in de fik zetten. Alles om te vieren dat je gaat scheiden. HOERA, wat een feest!

Het verhaal wordt afgewisseld verteld vanuit de personages Gwen en Xavi. Gwen hebben wij ondertussen al een beetje leren kennen in de proloog en Xavi is de ‘man’ van Yara en zij heeft bij Gwen een halloweenfeestje geboekt, of moeten wij zeggen: een ik-wil-van-je-af-feestje? Gwen weet het zelf niet precies. Maar wat wel duidelijk is, is dat Xavi snel geprikkeld is. Hoe komt dit toch?

Lisanne laat duidelijk zien dat ze weet hoe ze een hilarisch verhaal moet schrijven. Zelf heeft ze gevoel voor droge humor, wat ze vaak ook laat zien op social media, en dit heeft ze erg goed weten te projecteren naar het verhaal. Persoonlijk ben ik iemand die ook vaker wel eens een droge grap kan maken en hierdoor voelt het verhaal ook heel vertrouwd aan en heb ik vaak moeten gniffelen tijdens het lezen van Dank je feestelijk. Niet alleen om de dingen die Gwen overkomen, maar ook door de omschrijvingen en benamingen die Lisanne voor bepaalde dingen heeft of gebruikt. De titel van het verhaal komt ook een aantal keer ter sprake in het verhaal en wat mij betreft had ze geen betere titel voor dit verhaal kunnen bedenken.

Wat mij betreft is ‘Dank je feestelijk’ een geweldig leuk en humoristisch verhaal en ik vermoed, en hoop oprecht, dat wij nog veel van deze auteur gaan horen. Dit is dan het eerste verhaal dat ik van haar las, maar haar eerder verschenen werk zoals bijvoorbeeld ‘Een dozijn gin & tonics, graag‘ en haar ‘Aura-serie‘ komen toch ook op mijn NTL-Lijstje te staan.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig naar dit verhaal? Lees dan het inkijkexemplaar op Bol.com.

Ik lees Nederlands Challenge

Dit is het elfde boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: Dank je feestelijk
Auteur: Lisanne Stam
Uitgever: Stam plus tekst
Aantal pagina’s paperback: 261
Verteller luisterboek: Klavertje Patijn & Maarten Smeele
Duur luisterboek: 09:05:00
ISBN paperback: 9789083274409
ISBN e-book: 9789083274416
ISBN luisterboek: 9789180517836
Prijs paperback: € 17,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 12,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Stam plus tekst.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge