Linda van Rijn – Playa Blanca

Ondertussen mogen wij wel zeggen dat deze auteur een echte Koukleum-vriendin geworden is, dus als er een nieuw boek van de hand van haar verschijnt hoeven wij niet lang te twijfelen. De boeken van Linda staan namelijk, elke keer weer, garant voor een aantal fijne uurtjes leesplezier. Wij willen Uitgeverij Marmer natuurlijk hartelijk bedanken voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Met haar vriend Ruben en een aantal vrienden vertrekt Laura van Diemen naar het zonnige Lanzarote voor een welverdiende vakantie. De afgelopen tijd hebben ze elkaar maar weinig gesproken en Laura kijkt ernaar uit om bij te praten en te relaxen met de mensen die zo belangrijk voor haar zijn. Eenmaal op het eiland is de vakantie alles wat ze ervan had verwacht: het hotel is geweldig, het weer heerlijk en ze genieten van lekker eten, het mooie eiland en het fijne strand.
Het strand van het dorp Playa Blanca is ook de plek waar ze Mike en Cynthia ontmoeten, een Nederlands stel dat een paar maanden in een villa op Lanzarote verblijft. Laura en haar vrienden raken aan de praat met de Nederlanders, die hen vervolgens uitnodigen voor een feest bij hen thuis. Dat feest blijkt alle verwachtingen te overtreffen: er is een dj, een bar en heel veel mensen. Laura kijkt haar ogen uit en geniet met volle teugen, tot ze zich ineens vreemd begint te voelen. Het volgende wat ze weet, is dat ze wakker wordt in haar hotelbed en dat haar hele lichaam pijn doet.
Zowel Ruben als haar vriendin Benthe denkt dat Laura gedrogeerd is en ze halen haar over om naar de politie te gaan. Die onderzoekt de zaak en doet een vreselijke ontdekking…

De cover

Op de cover is een zomers tafereel te zien. Dat ook wel typerend is voor de zomerthrillers van Linda van Rijn. Op de cover van Playa Blanca is een jonge vrouw, gekleed in een bikini, van op de rug te zien. Ze heeft een cocktail in haar hand en met haar andere hand houdt ze haar zonnehoed vast. Ze kijkt uit over de blauwe zee. Links en rechts van haar zijn stukjes van de lokale huisjes te zien, met hun witte muren en groene details. De cover geeft mij een zomers gevoel. Dit past natuurlijk uitstekend bij dit soort verhalen.

De auteur

Linda van Rijn is bestsellerauteur van vakantiethrillers. Van haar boeken zijn meer dan 2,5 miljoen exemplaren verkocht. Linda van Rijn is het pseudoniem van Mariëtte Middelbeek. Zij is journalist en auteur en publiceert ook onder haar eigen naam. Naast romans, bundels met waargebeurde verhalen en (jeugd)thrillers schrijft Mariëtte historische romans in de serie van Vrouwen van Vechtlust.

Het verhaal

Laura van Diemen is wel even klaar met Nederland, en samen met haar vriend Ruben en een aantal vrienden besluit ze dan ook om lekker op vakantie te gaan. De bestemming waar ze voor gekozen hebben is het zonnige vakantie-eiland Lanzarote. Al snel blijkt de vakantie alles te hebben waar Laura naar verlangd heeft: Mooi weer, een geweldig hotel, goed eten en het lekkerste weer.
Als de vrienden lekker op het strand van Playa Blanca liggen ontmoeten ze, bij stom toeval, de Nederlandse Mike en Cynthia, die een paar maanden op Lanzarote verblijven. Ze raken al snel aan de praat met elkaar en het tweetal nodigt hen al snel uit voor een feest in hun luxe villa. Het feest is voorzien van veel drank, een dj en heel veel mensen. Laura kijkt haar ogen uit, maar als ze zich plotseling niet lekker voelt, en de volgende ochtend wakker wordt op haar hotel kamer zonder herinneringen en met veel pijn, weet ze dat het niet goed is. Haar vriend Ruben en vriendin Benthe weten het meteen: Laura is gedrogeerd. Als ze haar zover krijgen dat ze naar de politie stapt, en het onderzoek begint, doen ze een bizarre ontdekking…

Mijn mening

De verhalen van Linda van Rijn zijn niet meer weg te denken uit ons leesleven. De hele collectie staat in onze boekenkast en een groot gedeelte ervan hebben wij ook daadwerkelijk gelezen. Zo las ik ook haar vorige vakantiethrillers ‘Familiediner‘, ‘Bloedkoraal‘ en ‘Ciao Bella‘ en elke keer staan deze verhalen weer garant voor de nodige uurtjes leesplezier. Zoals ik eerder al aangaf is Linda van Rijn, dat het pseudoniem van Mariette Middelbeek is, een echte Koukleum vriendin geworden. Zo waren wij vorig jaar bij haar onthullingsfeestje en afgelopen zaterdag was ze bij ons feestje, Koukleumen in de HuB, aanwezig.

In ‘Playa Blanca’ volgen wij Laura van Diemen die toe is aan een vakantie met haar vriend Ruben en dierbare vrienden. Even niks en gewoon genieten op het zonnige eiland Lanzarote. Als ze aankomen op hun eindbestemming blijkt alles geweldig en ze laten zich onderdompelen tussen alle luxe wat het vakantie-eiland te bieden heeft. Op deze manier beginnen de meeste zomerthrillers en is dit niks nieuws. Ook Linda weet de lezers weer een echt vakantiegevoel te geven. Je waant jezelf tijdens het lezen in het vliegtuig op weg naar die mooie vakantiebestemming. Ook is de spanningsboog niet echt hoog. Hier en daar voel je onderling wel hele subtiele wrijvingen, maar dit is niet echt noemenswaardig en lees je in eerste instantie gewoon overheen.

Tot het moment dat Laura en haar vrienden de Nederlandse Mike en Cynthia toevallig ontmoeten op het strand. Al snel merk je dat er een soort van klik is en worden ze uitgenodigd om een feestje, dat Mike en Cynthia organiseren, bij te wonen, Eenmaal op het feestje lijkt het het feestje van het jaar te worden. Tot dat Laura de volgende dag wakker wordt met pijn over haar hele lichaam en ze zich niks meer kan herinneren. Vanaf dat moment weet Van Rijn mij, als lezer, echt te kluisteren aan het verhaal. Dat er niets klopt van Mike en Cynthia was voor mij persoonlijk al snel duidelijk. Maar wat, kon ik niet precies de vinger op leggen.

De schrijfstijl van Van Rijn blijft, zoals we deze kennen van haar vorige vakantiethrillers, pakkend en het is geen bloederige thriller. Maar dit hoeft natuurlijk ook niet. Het verhaal is wel interessant genoeg en er gebeuren genoeg dingen waardoor ik telkens door wil blijven lezen. Van Rijn is er ook een kei in om de vakantiesfeer in een boek te verwerken. Dit zal er ook mee te maken hebben dat ze de omgeving kent en er altijd minimaal één keer een vakantie heeft doorgebracht. Dit is dan ook altijd goed te merken in haar verhalen.

‘Playa Blanca’ is een thriller die ik maar moeilijk aan de kant kon leggen. Van Rijn zorgt met haar vakantiethrillers voor de nodige uurtjes leesplezier. Of het nu in een strandstoel, ligbed, of thuis op de bank is. Een Van Rijn verveelt nooit!

Ik lees Nederlands Challenge

Dit is het tweede boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig naar dit verhaal? Lees dan zeker ook onderstaand leesfragment.

Playa-Blanca

Gegevens van dit boek:
Titel: Playa Blanca
Auteur: Linda van Rijn
Uitgever: Marmer
Aantal pagina’s paperback: 288
Aantal pagina’s e-book: 304
Verteller luisterboek: Karin Douma
Duur luisterboek: 07:23:00
ISBN paperback: 9789460686139
ISBN e-book: 9789460687174
ISBN luisterboek: 9789464308372
Prijs paperback: € 17,50
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te beluisteren via Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge