Linda Romein – Over de rand

Van Kosmos uitgevers ontving ik het boek “Over de rand” geschreven door Linda Romein om te lezen en een recensie over te schrijven. Hier wil ik Kosmos Uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In ‘Over de rand’ vertelt Linda Romein over de geboorte van haar zoon Lars. Ze is dolgelukkig als hij ter wereld komt. Dan wordt een nachtmerrie waarheid: Lars heeft een kwaadaardige tumor in zijn hersenen. Hij ondergaat onderzoeken, operaties en chemotherapie. Moeder Linda wijkt geen moment van zijn zijde. Hierdoor raakt ze in een depressie, die resulteert in een zelfmoordpoging. Beiden ontsnappen ternauwernood aan de dood.
In haar boek ‘Over de rand’ beschrijft Linda Romein de impact en gevolgen van deze heftige periode. Een indrukwekkend verhaal over de kracht en de kwetsbaarheid van een moeder en haar kind. 

De cover laat een jonge vrouw op een schommel zien, hoog boven de stad. Ze laat haar hoofd hangen. Ik vind op de een of andere manier deze cover heel goed passen bij dit boek en ik denk dat deze cover mij ook genoeg zou prikkelen om het boek op te pakken in de boekhandel. Ik zou er zeker een extra blik op gooien en doordat ik dan ook de tekst er op zou lezen zou ik het boek meteen op pakken.

Linda Romein leidt een gelukkig leven met Erik. Op een bepaald moment begint Linda over kinderen en Erik wil nog even wachten, maar als hij de teleurstelling van Linda ziet, twijfelt hij geen moment en zegt hij dat hem niet zoveel uitmaakt of het nu is of over een jaar, of hij klaar er voor is weet hij toch niet. Als Linda zwanger is, voelt ze op een bepaald moment dat haar vliezen gebroken zijn, al denkt ze zelf dat ze geplast heeft. Voor de zekerheid toch maar naar het ziekenhuis en het blijken inderdaad gebroken vliezen te zijn.

Na de geboorte van Lars is Linda dolgelukkig, echter al snel valt ze van de roze wolk. Lars blijkt een tumor te hebben in zijn hoofd. Hij krijgt allerlei operaties, onderzoeken en uiteindelijk zelfs chemotherapie als de tumor kwaadaardig blijkt te zijn. Linda blijft continue bij Lars en laat hem geen moment alleen. Echter dit is onmogelijk vol te houden en hierdoor krijgt Linda een depressie die uiteindelijk resulteert in een zelfmoordpoging. Zowel Linda als Lars ontsnappen ternauwernood aan de dood. In haar boek “Over de rand” omschrijft Linda de gevolgen van deze heftige periode.

Het boek is op een mooie en open manier geschreven. Je voelt de emoties van Linda duidelijk in het verhaal. Ik herkende ook een deel van wat Linda vertelde, doordat ik zelf ook een tijd met depressieve klachten gezeten heb. Door mijn slaapproblemen zag ik het ook op bepaalde momenten niet meer zitten en de dingen die Linda omschrijft herken ik gedeeltelijk wel. Ze omschrijft  haar gevoelens en de aanloop naar haar zelfmoordpogingen op zo’n integere manier dat je alleen maar met haar mee kunt leven. Het is voor Linda wel een geluk dat de medicijn wissel zo’n goede invloed op haar heeft gehad. Dit hoeft natuurlijk niet bij iedereen zo te zijn. Haar hoofdstuk “Later” geeft ook duidelijk aan dat een depressie iedereen kan overkomen en dat het verschillende oorzaken kan zijn. De belasting is bij iedereen anders. Maar ik ben het met Linda eens dat een depressie wel uit het “verdomhoekje” mag komen. Je hoeft je niet te schamen als je een depressie hebt. Zoals ik iets verder naar boven al schreef, ook ik heb er last van gehad. Door middel van medicatie heb ik het redelijk onder controle. Als ik vertel dat het bij mij komt door het niet slapen, vind iedereen het vrij logisch, maar het kan bij andere mensen ook door een heel andere oorzaak komen, die jij misschien minder logisch vind, maar voor diegene heel belastend is. Veroordeel diegene dan niet, maar steun hem, zodat een depressie net zo normaal wordt als een griepje. Ik hoop dat het met Lars zo goed blijft gaan als het nu gaat en dat hij samen met Daan, Linda en Erik kan blijven genieten van het leven.

Ik denk dat dit boek gewoon gelezen moet worden, omdat dit verhaal gewoon bijzonder is. Aan de ene kant vanwege het gevecht wat Lars gehad heeft en zelfs op momenten dat hij opgegeven werd nog doorknokte en overleefde. Maar ook het gevecht wat Linda gehad heeft en ook overwonnen heeft. De duidelijke boodschap die dit boek geeft, zorgt er voor dat je het boek gewoon wilt lezen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Over de rand
Ondertitel: Mijn baby met een hersentumor. Mijn depressie. Hoe we overleefden
Auteur: Linda Romein
Uitgever: Kosmos uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 224
ISBN paperback: 9789021568386
ISBN E-book: 9789021568393
Prijs paperback: € 18,99
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge