Linda Prins – Stout is leuker

We werden door uitgeverij Marmer benaderd of het boek ‘Stout is leuker’ niks voor ons was. De uitgever had hem zelf gelezen en was er enthousiast over. Dus na de korte inhoud gelezen te hebben, werden wij toch wel nieuwsgierig en besloten we dat we deze inderdaad zouden willen recenseren. Rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook door onze brievenbus. Hier willen we uitgeverij Marmer uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Eva Jansen is net veertig als haar doorsnee bestaan als moeder en huisvrouw een dramatische wending krijgt. Ze gaat mee naar een reünie van haar echtgenoot en wanneer de mannen met bier herinneringen ophalen, ontdekt Eva de liefde, of beter gezegd de seks, met de knappe zoon van een van de aanwezigen. Eva is helemaal in de war: Is dit fout? – Ja. Voelt dit goed? – Ja, volmondig ja.
Wanneer Eva de affaire met haar jonge vriend opbiecht aan haar echtgenoot , is het huwelijk voorbij. Van een mooie villa verhuist Eva naar een kleine flat, gelukkig wel met een eigen slaapkamer voor haar tienerzoon. Er volgt een onstuimige periode en roekeloos leeft Eva alsof het haar laatste dag is: festivals, drugs, drank, seks. Hoewel gevoelens van walging, ongemak, schaamte en schuldgevoel regelmatig de kop op steken, weet ze één ding zeker: ze wil nooit meer een grijze muis zijn.

De cover

De cover is mierzoet. Bovenaan de cover zie je een stel vrouwen benen met pumps en een petticoat. De cover geeft mij een echt feelgood gevoel. Of hij me meteen opgevallen zou zijn in de boekhandel, weet ik niet zeker. Maar de cover komt op mij wel vrolijk over.

De auteur

Linda Prins werkt met veel plezier in het basisonderwijs, maar in haar vrije tijd doet ze niets liever dan schrijven. Na een turbulente periode in haar leven besloot ze — tijdens een schrijfopleiding — haar ervaringen op te schrijven en combineerde die met verhalen die ze hoorde van andere vrouwen, waarbij ze haar fantasie de vrije loop liet. Het resultaat mag er zijn en haar debuutroman is een feit. Ondertussen zit haar hoofd vol met ideeën voor een volgend feelgoodverhaal.

Het verhaal

Eva Jansen is net veertig, volgt een opleiding tot onderwijzeres en is naast moeder ook huisvrouw. Haar echtgenoot heeft een reünie en zij besluit mee te gaan. Terwijl haar man herinneringen ophaalt, tijdens het drinken van de nodige biertjes, brengt Eva de tijd door met de knappe zoon van een van de aanwezigen. En ontdekt zo de liefde, of beter gezegd de seks. Eva is in de war. Dit is helemaal fout, maar voelt zo goed.
Ze besluit dat ze met dit geheim niet langer kan leven en biecht deze misstap aan haar echtgenoot op. Dit betekent meteen het einde van hun huwelijk. Eva verhuist van de riante luxe villa waar ze woonde naar een klein flatje in een niet zo’n beste wijk. Gelukkig heeft ze wel een eigen slaapkamer voor haar tienerzoon. Er volgt een onstuimige periode waarin Eva roekeloos leeft, alsof het haar laatste dag is: festivals, drugs, drank en seks. Hoewel ze soms niet weet waar ze mee bezig is, weet ze één ding in ieder geval zeker: ze wil nooit meer de grijze muis worden die ze ooit was.

Mijn mening

Linda Prins is een nieuwe auteur in boekenland en dit is toch altijd spannend. Vooraf vraag ik me dan altijd af, hoe schrijft deze auteur? en Bevalt deze schrijfstijl me? Vragen die mij dus nu ook vooraf door mijn hoofd spookten.

Het verhaal begint dat het gezin, Eva, haar man Henri en hun zoon Sven onderweg zijn naar een reünie van de survivalweek in de Ardennen van Henri. De toon van het verhaal is luchtig en ik merk al snel dat Prins aardig wat humor in het verhaal weet te brengen. Hier houd ik wel van. Dus ik lees snel verder.

Dan gebeurt er iets waardoor Henri eerder vertrekt van de reünie en Eva samen met haar zoon Sven gewoon daar blijven. Dat komt op mij noga ongeloofwaardig over, aangezien het een reünie was van Henri en Eva er eigenlijk niemand kende. Ik kan me niet voorstellen dat je dan aanwezig blijft. Zeker als je met één auto bent en een stuk moet rijden. En vanaf dat moment merk ik dat het verhaal er voor mij niet echt geloofwaardiger op wordt, helaas.

Eva duikt het bed in met een jonge jongen die net iets ouder is dan haar zoon Sven. Als ze dit uiteindelijk opbiecht aan Henri is ze ook nog redelijk verbaasd dat haar huwelijk ten einde is. Als ze verhuist naar haar eigen kleine flatje, wordt het verhaal er voor mijn gevoel helaas niet beter op. Eva zou nog bezig zijn met haar opleiding tot onderwijzeres, maar het enige wat we daarover lezen, is dat ze soms een scriptie moet schrijven en ze stage loopt, maar over haar stage of opleiding lezen we verder helemaal niks. Dat had het boek naar mijn gevoel wat meer diepgang gegeven. Echter het verhaal gaat in principe van het ene feestje naar het andere, met een hoop drank en drugsgebruik waarbij het er naar mijn gevoel vooral om gaat om zoveel mogelijk, zo jong mogelijke mannen op te pikken. Waarbij ik het wel erg toevallig vind, dat de jonge mannen allemaal ongeveer in de leeftijd van haar zoon Sven zijn, maar ze elkaar nooit blijken te kennen en haar zoon er ook geen problemen mee heeft dat zijn moeder zo losbandig is.

Doordat het verhaal redelijk oppervlakkig is, zijn de personages ook niet heel diep uitgewerkt, maar dit is bij dit verhaal ook niet echt noodzakelijk. De humor blijft wel gedurende het hele verhaal aanwezig en hierdoor was het verhaal toch nog goed te lezen. Echter, dit was geen verhaal voor mij. Ik vind een feelgood waar net wat meer diepgang is, en waar ook wat serieuzere onderwerpen aan bod komen net wat interessanter om te lezen. Echter iemand die van stappen houdt zal zijn hart met dit boek waarschijnlijk op kunnen halen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Stout-is-leuker

Gegevens van dit boek:
Titel: Stout is leuker
Auteur: Linda Prins
Uitgever: Marmer
Aantal pagina’s paperback: 288
Aantal pagina’s e-book: 288
ISBN paperback: 9789460686269
ISBN e-book: 9789460687068
Prijs paperback: € 17,50
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge