Linda Jansma – Zwarte leugens

We ontvingen een persmail van De Crime Compagnie waarin het nieuwe boek van Linda Jansma aangekondigd stond. Aangezien ik de boeken van Linda Jansma eigenlijk altijd met veel plezier lees, werd mijn aandacht hier meteen naar toe getrokken en na de korte inhoud gelezen te hebben was ik overtuigd. Dit boek wilde ik lezen. Na de persmail beantwoord te hebben en aangegeven te hebben dat we hier zeer zeker interesse in hadden, kregen we al snel een positief antwoord en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook door onze brievenbus. Hier willen wij De Crime Compagnie dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Ruby is een razendpopulaire vlogger. Sinds een aantal jaar blogt ze ook over cold cases waarbij ze de hulp van haar volgers inroept. Haar nieuwste zaak is de verdwijning van een baby die dertig jaar geleden uit de kinderwagen werd gestolen, Dan krijgt ze opeens een vreemde reactie: ‘Ze is niet dood’.
Ruby kan het bericht niet loslaten en duikt dieper in het onderzoek. Maar de zaak lijkt zich meer en meer te verstrengelen met haar eigen verleden…

De cover

Op de cover zie je een klein teddybeertje op een hekwerk liggen. Zou dit het teddybeertje van de dertig jaar geleden verdwenen baby zijn? Het kleurgebruik van de cover vind ik erg mooi en door de naam van de auteur in een zoekbalk te zetten heb ik meteen het gevoel dat het ook iets met internet te maken heeft. De cover spreekt mij zeer zeker aan.

De auteur

Linda Jansma (1967) is al jaren een publiekslieveling en een bestsellerauteur. Haar boeken zijn een genot om te lezen, mede door haar filmische beschrijvingen en oog voor detail. Linda schreef 16 thrillers, waaronder ‘Kwetsbaar’, Tweestrijd’ en ‘Slaap maar zacht’.

Het verhaal

Ruby is een razendpopulaire vlogger die haar volgers steeds mee neemt in een cold case die ze probeert op te lossen. Als ze een mailtje ontvangt over een verdwenen baby van dertig jaar geleden staat voor haar eigenlijk al meteen vast dat ze deze zaak gaat onderzoeken. Deze baby is dertig jaar geleden uit een kinderwagen gestolen. Ze krijgt onder een van haar vlogs de reactie dat ze niet dood is. Het bericht blijft Ruby maar door haar hoofd spoken en besluit zich vast te bijten in deze zaak. Maar deze zaak blijkt haar dieper te raken dan voor mogelijk te houden, want deze is veel meer verstrengeld met haar eigen verleden dan dat ze maar kon vermoeden…

Mijn mening

Ik was erg benieuwd naar dit nieuwe verhaal van Linda Jansma. Haar thrillers lezen eigenlijk altijd zo weg dat je ze niet aan de kant kunt leggen en het liefst in één ruk uitleest. Ik kan je nu al zeggen. Dit was bij deze thriller ook weer het geval.

Het verhaal begint in 1987 als een aantal moeders in een speeltuintje zijn met hun kinderen en één kindje door een schommel geraakt wordt en de moeders hier bij gaan kijken. Als ze daarna terug komen bij het bankje waar ze zaten en waar ook de kinderwagen stond, blijkt dat baby Tess verdwenen is…. Hierna maken we een sprong in de tijd naar het heden (2021). Hierbij worden vlogberichten afgewisseld met gewone tekst. De vlogberichten zijn de teksten zoals Ruby die op haar vlog plaatst en hierin vaak mensen oproept om mensen die iets weten deze informatie te delen. Maar hierin deelt ze ook hoe ver ze staat met haar onderzoek. In de rest van het verhaal had ik het gevoel alsof we over de schouder van Ruby meekeken en hierdoor konden meekijken hoe haar onderzoek verliep en wat ze daardoor allemaal meemaakte.

Wat iedere keer opvalt bij de boeken van Jansma zijn de menselijke personages die ze neerzet, het zouden zomaar je buren of vrienden kunnen zijn. Hierdoor kan ik mij als lezer erg goed verplaatsen in de verschillende personages. Daarnaast zijn het personages die niet alleen maar positieve of negatieve eigenschappen hebben, maar ook over de dader zijn nog goede dingen te zeggen en dat is denk ik ook zo in het echte leven bij echte daders.

Ook kun je je tijdens het lezen de verschillende gebeurtenissen zo voor de geest halen, door de filmische schrijfstijl die Jansma hanteert. Hierdoor had ik echt het gevoel alsof ik zelf erbij aanwezig was, waardoor het verhaal nog meer binnen kwam. Tel daarbij op dat ik het verhaal ook nog luisterde tijdens het lezen en je kunt je voorstellen dat ik helemaal in het verhaal verdween. Het verhaal is ingesproken door Simone Breukink. Nu vind ik Breukink niet de meest fijne stem hebben, maar toch nog prettig genoeg om naar te luisteren. Ik lees dan mee onder het luisteren en dan vergeet ik de wereld echt om mij heen. Wat ik zelf ook leuk vond is dat Jansma wederom wat romantiek toegevoegd heeft aan het verhaal. Dit maakt het verhaal net wat luchtiger en dit zorgde er voor dat ik aan de ene kant wilde weten hoe het verder zou gaan tussen Ruby en haar vlam, maar ook of ze de zaak wist op te lossen.

Een ding is zeker. Als er een nieuwe thriller van de hand van Jansma verschijnt sta ik weer in de rij om hem te gaan lezen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Zwarte-leugens

Gegevens van dit boek:
Titel: Zwarte leugens
Auteur: Linda Jansma
Uitgever: De Crime Compagnie
Aantal pagina’s paperback: 368
Aantal pagina’s e-book: 300
Verteller luisterboek: Simone Breukink
Duur luisterboek: 10:21
ISBN paperback: 9789461096319
ISBN e-book: 9789461096340
ISBN luisterboek: 9789461096395
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 1,99
Prijs luisterboek: € 4,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge